OLAF a identificat fraude şi nereguli în valoare de peste 1,2 miliarde euro în 2023

F.D.
Internaţional / 18 iunie 2024

OLAF a identificat fraude şi nereguli în valoare de peste 1,2 miliarde euro în 2023

În 2023, în urma investigaţiilor efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), s-a stabilit că ar trebui recuperată o sumă de peste 1 miliard euro din banii contribuabililor UE, care fusese utilizată fraudulos. Investigatorii OLAF au depistat încă 209 milioane EUR înainte de a putea fi cheltuite în mod necuvenit şi au închis 265 de cazuri, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Pe lângă fondurile UE care au ajuns pe mâini greşite, OLAF a mers pe urmele persoanelor care introduc ilegal migranţi, ale falsificatorilor şi ale autorilor fraudelor din domeniul vamal, a contribuit la punerea în aplicare a măsurilor de apărare comercială şi a sancţiunilor UE în sprijinul Ucrainei şi a continuat să elaboreze politici de prevenire şi combatere a modelelor de fraudă în continuă evoluţie. Totodată, OLAF a investigat suspiciuni de abateri ale personalului sau membrilor instituţiilor UE.

Activitatea de investigare a OLAF în 2023:

- OLAF a recomandat recuperarea a 1,04 miliarde euro, care urmează să fie restituite bugetului UE;

- OLAF a împiedicat cheltuirea necuvenită a 209,4 milioane EUR din bugetul UE;

- OLAF a închis 265 de investigaţii, formulând 309 recomandări de acţiuni subsecvente adresate autorităţilor relevante ale statelor membre şi ale UE;

- OLAF a deschis 190 de investigaţii noi, în urma a 1 178 de analize preliminare efectuate de experţii săi;

- OLAF a semnalat Parchetului European (EPPO) 79 de cazuri de infracţiuni potenţiale.

Directorul general al OLAF, Ville Itälä, a declarat: "În 2023, am combătut frauda pe toate fronturile. Acest raport conţine numeroase exemple de cazuri în care OLAF şi partenerii săi au colaborat pentru a contribui la protejarea intereselor financiare ale UE, a cetăţenilor, a economiei şi a statului de drept în Uniune.

Pe lângă mandatul de investigare independent, OLAF are un rol important în materie de politici - în 2023, OLAF a coordonat noul plan de acţiune al strategiei antifraudă a Comisiei Europene. Deoarece credem că prevenirea rămâne cel mai eficace instrument de combatere a fraudei.

Odată cu prezentarea acestui raport, OLAF îşi aniversează 25 de ani de existenţă. În această perioadă, OLAF a identificat miliarde de euro care, în alte condiţii, ar fi putut fi pierdute din cauza fraudei şi a neregulilor. Este important să se sublinieze că niciuna dintre realizările din raport sau din ultimii 25 de ani nu ar fi fost posibilă fără activitatea desfăşurată de personalul OLAF. Investigatorii, experţii IT, analiştii criminalişti, analiştii de date, avocaţii, experţii juridici şi experţii în politici sunt cel mai valoros atu al OLAF."

OLAF a analizat acuzaţii de coluziune, manipularea procedurilor de achiziţii publice, conflicte de interese şi facturi exagerate. De asemenea, tendinţa de a comite mai multe fraude şi nereguli în mediul digital a continuat. Exemplele de investigaţii efectuate de OLAF pentru a proteja banii contribuabililor din UE acoperă toate domeniile de cheltuieli ale UE, de la finanţarea regională la agricultură şi cercetare. OLAF a efectuat investigaţii în toate statele membre ale UE şi în ţări terţe.

În domeniul vamal, OLAF a depistat tentative de abuz al procedurilor de tranzit vamal, evaziune în materie de taxe antidumping, fraude privind originea sau subevaluarea mărfurilor. De asemenea, OLAF a colaborat cu partenerii săi pentru a stopa mai multe tipuri de trafic: medicamente contrafăcute, o jumătate de milion de jucării contrafăcute şi potenţial periculoase, 6 milioane de litri de vin, bere şi băuturi spirtoase ilicite, mii de tone de deşeuri ilicite. În 2023, OLAF a primit un premiu internaţional din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Organizaţiei Mondiale a Vămilor, în semn de recunoaştere pentru activitatea de combatere a comerţului ilegal cu gaze fluorurate care dăunează climei.

Mai mult, anul trecut, OLAF a închis 44 de investigaţii privind comportamentul neregulamentar al personalului sau al membrilor instituţiilor UE. Aceste investigaţii contribuie la protejarea reputaţiei UE în ansamblu şi garantează că toată lumea este trasă la răspundere în conformitate cu cele mai înalte standarde de conduită, aşa cum se aşteaptă în mod legitim cetăţenii UE.

OLAF colaborează îndeaproape cu partenerii săi din cadrul altor organizaţii ale UE, din cadrul autorităţilor naţionale din UE şi din ţări terţe, precum şi cu organizaţii internaţionale. Crearea de conexiuni este esenţială, deoarece frauda nu este limitată de frontiere şi jurisdicţii. Reţeaua de parteneri a OLAF ajunge în toate colţurile lumii şi creşte în fiecare an - în 2023, au fost semnate noi acorduri cu autorităţi din SUA, Ucraina şi cu Grupul Băncii Mondiale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb