Agenţia guvernamentală olandeză care se ocupă de privatizarea ABN Amro a desemnat miercuri opt bănci de investiţii care să se ocupe de oferta sa publică iniţială (IPO), transmite Reuters, potrivit Agerpres.
ABN Amro, naţionalizată în 2008, în timpul crizei financiare, îşi pregăteşte intrarea la bursă în cursul acestui an, sub auspiciile agenţiei Netherlands Financial Investments (NLFI).
În luna iulie a acestui an, NLFI a desemnat Deutsche Bank şi Morgan Stanley, alături de ABN Amro, drept coordinatori globali pentru operaţiunea de cotare publică iniţială. Ieri, NLFI a anunţat că Barclays, Citigroup , JPMorgan şi Merrill Lynch vor fi responsabile de derularea operaţiunii pe pieţele internaţionale, în timp ce ING şi Rabobank se vor ocupa de piaţa olandeză. De asemenea, RBC Europe şi Keefe, Bruyette & Woods vor participa şi ele la plasare.
NLFI a reafirmat că perioada în care va avea loc IPO-ul de la ABN Amro nu a fost încă stabilită. "Timingul IPO-ului depinde de condiţiile de pe pieţele financiare, printre altele", a subliniat agenţia guvernamentală.
Recent, guvernul olandez a apreciat că o ofertă publică iniţială la ABN Amro ar putea avea loc în cursul acestui an. Cu ocazia prezentării rezultatelor pe trimestrul al doilea, directorul general de la ABN Amro, Gerrit Zalm, a declarat şi el că banca este pe cale să deruleze un IPO în acest an.
ABN Amro avea la finele celui de al doilea trimestru o valoare contabilă de 15,9 miliarde de euro, un indicator al posibilei sale valori de piaţă. Guvernul olandez intenţionează să privatizeze gradual ABN Amro, prin vânzarea unei prime tranşe de 25% cu ocazia ofertei publice iniţiale.
ABN Amro a intrat pe piaţa din România în anul 1996, însă în 2007 banca olandeză a fost achiziţionată şi împărţită de rivalii RBS, Santander şi Fortis.