OLE HANSEN, SAXO BANK: "Tensiunile geopolitice compensează doar parţial îngrijorările privind cererea de ţiţei"

M.G.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 iunie 2019

"Tensiunile geopolitice compensează doar parţial îngrijorările privind cererea de ţiţei"

Indicele diversificat Bloomberg Commodity Index a consemnat recent prima săptămână de creştere din ultimele patru, avansul fiind impulsionat în special de sectorul agricol, în timp ce preţul ţiţeiului a continuat să se afle sub presiune în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu şi al stocurilor în creştere din Statele Unite, notează Ole Hansen, şef al departamentului de strategie mărfuri din cadrul Saxo Bank, într-o analiză a instituţiei daneze specializate în investiţii şi tranzacţionare online.

Oficialul Saxo Bank apreciază: "Tensiunile din Orientul Mijlociu au compensat doar parţial îngrijorările continue legate de cererea globală şi de stocurile americane în creştere. Fără a se întrezări vreo soluţie la războiul comercial dintre Statele Unite şi China, implicaţiile disputei asupra creşterii economiei globale afectează negativ perspectiva pentru cotaţia ţiţeiului, ce a atins săptămâna trecută un minimum al ultimelor patru luni. Lipsa constituirii unei prime de risc în urma atacurilor asupra tancurilor petroliere din Golful Oman ar putea indica faptul că piaţa este fie sceptică cu privire la naraţiunea legată de cine este în spatele atacurilor (n.r. Iran), fie îngrijorările referitoare la cerere pur şi simplu cântăresc prea greu în acest moment".

Potrivit lui Ole Hansen, rapoartele lunare referitoare la piaţă ale Adminis­traţiei americane pentru informaţii în domeniul energetic, OPEC şi ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), livrate săptămâna trecută, au arătat o nouă scădere a cererii de petrol la nivel mondial.

"Raportul AIE nota că, în lipsa unui şoc geopolitic, oferta din ţările non-OPEC va inunda piaţa în 2020, nelăsând loc ca OPEC să-şi recapete cota de piaţă pierdută", mai spune Ole Hansen, adăugând: "Având în vedere atât această situaţie, cât şi tensiunile cu Iranul, următoarele întâlniri OPEC şi OPEC+ (n.r. OPEC şi aliaţii săi), programate dar neconfirmate pentru finalul lunii iunie, vor fi, cel mai probabil, dificile. Eforturile Arabiei Saudite de a ţine Rusia activă în planurile de reducere a producţiei, după a doua jumătate a anului, ca să nu mai vorbim de 2020, ar putea deveni cu uşurinţă o problemă (n.r. pentru piaţă)".

O altă provocare semnificativă pentru piaţa petrolului în ultimele patru săptămâni a fost creşterea continuă a stocurilor de ţiţei din SUA, mai menţionează Ole Hansen: "Niveluri record ale producţiei, combinate cu cererea de rafinare mai scăzută decât în mod normal, au dus la o creştere contra-sezonieră neobişnuită a stocurilor de ţiţei la aproape un maxim al ultimilor doi ani".

Perspectiva pe termen scurt pentru cotaţia ţiţeiului continuă să prezinte dificultăţi, în contextul în care o scădere a cotaţiei sub minimele recente va genera, cel mai probabil, o continuare a tendinţei descendente, mai spune analistul.

În ceea ce priveşte sectorul metalelor, aurul a continuat să se tranzacţioneze în creştere, beneficiind de un avans de circa 1%, în săptămâna încheiată, ajungând în preajma maximelor din ultimii patru ani, respectiv rezistenţa-cheie situată în jurul pragului de 1.350 de dolari/uncie. Totodată, paladiul a avut parte de o creştere bruscă, marcând cel mai mare câştig săptămânal din ultimele 14 luni, arată analistul Saxo.

Ole Hansen mai notează: "Datele economice mai slabe din SUA şi China au alimentat şi mai mult ideea că băncile centrale, cu Rezerva Federală (Fed) în frunte, vor începe în curând o nouă rundă de relaxare (a condiţiilor financiare). Tensiunile combinate din Orientul Mijlociu şi Hong Kong (n.r. unde au avut loc proteste masive împotriva unei legi ce facilitează extrădările către China continentală), dar şi estimările pentru reducerea ratei (dobânzii de către Fed) şi temerile legate de recesiune au furnizat metalului galben un nou sprijin".

Analistul conchide notând că sprijin suplimentar pentru aur a venit şi din partea industriei fondurilor de hedging, care au cumpărat cantităţi "enorme" de aur în ultimele două săptămâni.

Din punct de vedere tehnic, depăşirea pragului psihologic de la 1.350 de dolari/uncie ar însemna des­chiderea posibilităţii unui avans spre o nouă ţintă, respectiv 1.480 de dolari/uncie, mai arată Ole Hansen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb