Olli Rehn: România şi Bulgaria vor adera la UE "în cîţiva ani"

Virginia Balcu
Ziarul BURSA #Politică / 11 august 2005

Cancelarul german, Gerhard Schroeder, spune, la rîndul său, că cele două ţări se vor integra sigur în UE, chiar dacă momentul ar putea fi amînat cu un an

Oficialii români aşteaptă raportul de ţară din octombrie

România şi Bulgaria vor face parte din Uniunea Europeană, chiar dacă aderarea lor va fi amînată cu un an, a declarat ieri cancelarul german Gerhard Schroeder.

La rîndul său, Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, a declarat, la Hamburg, că cele două ţări vor adera "în cîţiva ani". Textul lui Rehn, scris în engleză, a fost analizat de publicaţia "Financial Times", care precizează că, potrivit dicţionarului, "cîţiva" poate fi înlocuit cu "cel puţin doi", putînd să însemne, în acest caz, 2007 sau 2008. "Financial Times" recunoaşte că s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte pregătirea pentru aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, atît a Bulgariei, cît şi a României. Bulgaria nu a avut guvern timp de o lună şi s-a confruntat cu probleme legate de drepturile omului şi transparenţă guvernamentală. România, în schimb, este văzută drept o ţară sărăcită şi urmărită de corupţie.

Leonard Orban, secretar de stat în Ministerul Integrării Europene şi negociator şef pentru Uniunea Europeană, ne-a declarat că amînarea aderării României la UE cu un an este prevăzută în tratatul de aderare. Domnia sa este însă optimist, avînd în vedere că, în linii mari, ţara noastră şi-a îndeplinit angajamentele. În această privinţă, însă, este mai bine să aşteptăm raportul de ţară, a mai precizat Leonard Orban.

Preşedintele Partidului Democrat (PD), Emil Boc, a declarat că nu are asemenea informaţii, precizînd: "Eu cred că România este încă în grafic şi că se va integra la data stabilită, cu condiţia ca noi să ne facem treburile aici, acasă".

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a ezitat să comenteze, declarînd, citat de Rompres, că trebuie mai întîi să vadă ştirea.

Vasile Blaga, ministrul administraţiei şi internelor, a apreciat că pentru integrarea României şi a Bulgariei în UE se va ţine cont de performanţele pe care cele două ţări le-au avut pe parcursul procesului de integrare. La rîndul său, vicepreşedintele liberal Teodor Meleşcanu consideră că problemele care există în România şi Bulgaria creează o vulnerabilitate ce poate duce la acest rezultat, al amînării datei aderării. El a subliniat că în perioada următoare politicienii trebuie să îşi concentreze eforturile pe atingerea obiectivului integrării în UE la data de 1 ianuarie 2007. "Politicienii români pot fi vinovaţi de amînarea aderării dacă ratăm acest obiectiv", a adăugat Meleşcanu.

Declaraţiile reţinute ale oficialilor europeni survin după declaraţiile incendiare ale preşedintelui Băsescu la adresa Guvernului său.

Problema amînării integării ţării noastre a apărut şi după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că îşi va da demisia pentru a provoca alegerile anticipate. De altfel, premierul a renunţat la demisie după o vizită la Bruxelles, dar a comunicat că principalul motiv al răzgîndirii sale a fost situaţia din ţară provocată de inundaţii. Luni, însă, preşedintele Băses-cu a dezvăluit că premierul a fost influneţat în privinţa alegerilor anticipate după o discuţie cu un om de afaceri, un ziarist şi un reprezentant al unei companii de ţigări.

Leonard Orban, secretar de stat în Ministerul Integrării Europene şi negociator şef cu Uniunea Europeană, spune că amînarea aderării României la UE cu un an este prevăzută în tratatul de aderare. Domnia sa este însă optimist, avînd în vedere că, în linii mari, ţara noastră şi-a îndeplinit angajamentele: "În această privinţă, însă, este mai bine să aşteptăm raportul de ţară".

Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe, consideră că problemele care există în România şi Bulgaria creează o vulnerabilitate ce poate duce la acest rezultat, al amînării datei aderării. El a subliniat că în perioada următoare politicienii trebuie să îşi concentreze eforturile pe atingerea obiectivului integrării în UE la data de 1 ianuarie 2007. "Politicienii români pot fi vinovaţi de amînarea aderării dacă ratăm acest obiectiv", a adăugat Meleşcanu.

Preşedintele Partidului Democrat (PD), Emil Boc, este optimist: "Eu cred că România este încă în grafic şi că se va integra la data stabilită, cu condiţia ca noi să ne facem treburile aici, acasă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb