Combinatul chimic Olchim Râmnicu Vâlcea este interesat de achiziţionarea salinei de la Ocnele Mari, în eventualitatea în care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va decide vânzarea de active a Societăţii Naţionale a Sării, ne-a declarat Constantin Roibu, directorul general al combinatului.
Domnia sa ne-a explicat: "Oltchim este interesată de salina de la Ocnele Mari întrucât aceasta reprezintă un furnizor important de materie primă pentru combinat. De aceea, în situaţia în care AVAS scoate la vânzare activele societăţii, Oltchim este interesată de cumpărarea acestora."
Combinatul vâlcean îşi reafirmă, astfel, interesul faţă de o eventuală privatizare a Societăţii Naţionale a Sării, care, potrivit Oltchim, deţine un rol strategic în întreaga activitate a sectorului.
Contactaţi de noi, reprezentanţii PCC, acţionarii minoritari ai Olchim Râmnicu Vâlcea, ne-au declarat că nu sunt interesaţi de o eventuală privatizare integrală a Societăţii Naţionale a Sării sau de o serie de active ce ar urma să fie scoase la vânzare de către AVAS.
Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC, ne-a declarat că vânzarea Societăţii Naţionale a Sării reprezintă o decizie a AVAS de care PCC nu este interesată.
"Oltchim" consideră, într-o scrisoare deschisă că, "în eventualitatea privatizării Societăţii Naţionale a Sării S.A. prin cumpărarea de către o persoană terţă, aceasta se va situa pe o poziţie privilegiată, în sensul impunerii unor condiţii contractuale dezavantajoase cumpărătorilor şi în special prin stabilirea unor preţuri majorate nejustificat". Singurii afectaţi vor fi principalii consumatori (Oltchim, Uzinele Sodice Govora - Ciech Chemical Group S.A., Upsom Ocna Mureş, Chimcomplex Borzeşti), deoarece, aşa cum s-a întâmplat după fiecare privatizare, preţurile produselor comercializate de aceasta vor creşte semnificativ, potrivit Oltchim.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului susţine că va ţine cont, în procesul de restructurare a Societăţii Naţionale a Sării, de activele care prezintă interes strategic pentru industria sticlei şi a maselor plastice, cât şi de faptul că societatea a permis dezvoltarea unor consumatori captivi, fiind singurul furnizor intern de materie primă pentru producătorii de sodă şi clor.
"Oltchim" Râmnicu Vâlcea şi "Uzinele Sodice" Govora sunt singurii beneficiari ai exploatării de sare în soluţie din cadrul sucursalei E.M. Râmnicu Vâlcea, potrivit AVAS.