OMV Petrom a înregistrat o scădere cu 15% în primul trimestru

A.F.
Piaţa de Capital / 28 aprilie 2023

OMV Petrom a înregistrat o scădere cu 15% în primul trimestru

Grupul OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru al anului în curs un profit net de 1,481 miliarde lei, cu 15% mai mic faţă de perioada similară din 2022, pe fondul scăderii preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze, conform Agerpres.

"Rezultatele noastre pentru primul trimestru al acestui an sunt influenţate de scăderea preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze, de la nivelurile record înregistrate în 2022. În contextul unei cereri mai reduse pentru gaze, carburanţi şi electricitate din România, am avut o performanţă operaţională puternică, ce a contrabalansat parţial scăderea preţurilor. Profitul net în primul trimestru din 2023 a fost de aproximativ 1,5 miliarde lei, cu 15% mai mic, în timp ce investiţiile s-au ridicat la aproximativ 1 miliard lei, în creştere cu 52% faţă de anul precedent", a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

În primele trei luni ale acestui an, veniturile din vânzări au atins 9,473 miliarde de lei, faţă de 11,898 miliarde de lei înregistrate în trimestrul întâi al anului trecut.

Potrivit acesteia, decizia finală de investiţii pentru Neptun Deep este aşteptată la jumătatea anului 2023, dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite.

"Continuăm să susţinem nevoia unui mediu fiscal şi de reglementare stabil şi previzibil, care este fundamental pentru a asigura investiţii viitoare", a adăugat ea.

La nivelul grupului, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 2,1 miliarde lei, mai mic cu 7%, susţinut de o performanţă operaţională bună, care a contrabalansat parţial impactul preţurilor mai mici la mărfuri, în contextul numeroaselor intervenţii de reglementare.

Pe segmentul Explorare şi Producţie, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 985 milioane de lei, comparativ cu 1,106 miliarde lei în T1/22, în principal din cauza preţurilor mai mici ale ţiţeiului şi gazelor naturale, precum şi a scăderii volumului de vânzări.

Producţia a scăzut cu 4,1%, în principal din cauza declinului natural, parţial contrabalansat de contribuţia reparaţiilor capitale la sonde şi a sondelor noi.

Costul de producţie a crescut uşor, cu 2%, la 14,5 dolari/bep, în principal din cauza scăderii producţiei disponibile pentru vânzare, parţial contrabalansată de cursul de schimb favorabil.

În sectorul Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 616 milioane de lei, similar cu T1/22, întrucât marjele de rafinare mai mici au fost contrabalansate, în mare măsură de performanţa mai bună a canalelor de vânzări.

Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom la valoarea de 16,6 dolari/bbl a fost mai mic cu 9%, din cauza diferenţialelor mai mici pentru produse, în principal pentru motorină.

Rata de utilizare a rafinăriei s-a situat la 98%, similară cu cea din primul trimestru al anului 2022, iar vânzările totale de produse rafinate au fost în creştere cu 2%, fiind susţinute în principal de performanţa canalului de vânzări, altele decât cele cu amănuntul.

Pe segmentul Gaze şi Energie, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale s-a situat la 723 milioane lei, similar cu T1/22, susţinut în principal de marjele solide pentru gazele naturale extrase din depozitele de înmagazinare şi tranzacţiile cu energie electrică în afara României.

S-au înregistrat volume de vânzări de gaze naturale cu 3,3% mai mari, în contextul unui declin estimat al consumului de 13% faţă de T1/22, datorită portofoliului rezilient de clienţi, precum şi vânzărilor către piaţa reglementată şi către clienţii în furnizare de ultimă instanţă.

Producţia netă de energie electrică s-a menţinut la un nivel stabil, în contextul reviziei planificate la centrala electrică Brazi cu întreaga capacitate, atât în martie 2023, cât şi în martie 2022.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Rezultate bune in nota cu previziunile. Pe tot anul au bugetat un profit de 4 miliarde si au facut 1.5 miliarde in primul trimestru

    1. Prosti sa fie sa mai declare profit!

    Sa vedem daca pe anul 2023 se vor incadra la plata supra-taxei (conform ordonanteindin Decembrie 2022, desigur). La T1 2023 sunt deja calculele facute, oare?

    Desi, cred ca statul va modifica legea in asa fel incat sa fie imposibil pentru SNP sa nu se incadreze. 

    1. Chiar daca se inadreaza la suprataxa pe anul 2023, ea ar fi mult mai mica fata de suprataxa pe anul 2022(pe care SNP a declarat ca nu o plateste) din cauza profitului mai mic

      urmeaza prabusirea profitului in 2023.

      Titeiul a ajuns la 75 de USD, probabil pentru o perioada scurta urmeaza o corectie semnificativa.

      scaderile de pret la gaze,curent si la marjele de rafinare abia din trimestrul asta au capatat consistenta deci bugetul SNP ar putea fi interpretat chiar optimist pe moment

      in plus reducerea de consum e de-a dreptul violenta la categoriile astea 

    Anul trecut au facut pe q2 si q3 cam 3 si apoi 4,5 miliarde profit.Anul asta daca fac 1-1,5 e mare lucru la cum arata Upstream petrol&gaze.Gazele unde faceau profit foarte mare au ajuns ca in vara 2021 la pret la ora asta!daca mai coroboram si volumele practic piata lor e in deflatie pe toate segmentele.

    Iata cum un PER fluturat ca mic devine in cateva luni chiar mare raportat la petrolierele din Europa. 

    1. per ul nu e totul, soo companii pot avea acelasi per, una supraindatorata alta stand pe un munte de cash

    Situatia in Marea Neagra e descrisa ca neffind sigura pt 20 de ani de acum inainte de un general american. Si uite asa OMV care a primit totul pentru maruntis impiedica proprietarl de drept al rezervelor din m neagra sa foloseasca ceva din ele! Pentru ca atunci cand putea face ceva a tergiversat si a placat exploatarea Neptun Deep!

    1. Cum se numeste generalul rus?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb