OMV Petrom - profit în creştere cu 54% în primele nouă luni, datorită lipsei contribuţiei de solidaritate

A.F.
Piaţa de Capital / 29 octombrie

OMV Petrom - profit în creştere cu 54% în primele nouă luni, datorită lipsei contribuţiei de solidaritate

Vânzări şi profit în scădere, în trimestrul al treilea

"Ne concentrăm pe activităţile de obţinere a permiselor, pe lucrările de construcţie şi pregătirile în vederea forării primei sonde în 2025", se menţionează în raport, referitor la proiectul Neptun Deep

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie energetică din Europa de Sud-Est, a raportat pentru primele nouă luni ale anului venituri din vânzări de 26,7 miliarde de lei, cu 6% peste cele din acelaşi interval din 2023, în vreme ce profitul net s-a ridicat la 3,9 miliarde lei, în creştere cu 54%, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Evoluţia profitului net se datorează lipsei contribuţiei de solidaritate pe ţiţeiul rafinat, care în primele nouă luni ale anului trecut a fost de 2,3 miliarde lei. Rezultatul din exploatare a fost de 4,5 miliarde lei, în scădere cu 19%, faţă de cel din intervalul ianuarie-septembrie 2023, de 5,6 miliarde lei.

În trimestrul al treilea, vânzările OMV Petrom au fost de 9,4 miliarde lei, cu 11% sub cele din acelaşi interval al anului trecut, iar profitul net a avut o scădere de 19%, până la 1,3 miliarde lei. Rezultatul din exploatare s-a ridicat la 1,5 miliarde lei, în scădere cu 37%.

Conform companiei, declinul vânzărilor a fost influenţat negativ de preţurile şi volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale şi de volumele mai mici aferente vânzărilor de energie electrică, compensate parţial de impactul preţurilor mai mari la energie electrică. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 75% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 24%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,1% fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului.

Rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a fost de 1,6 miliarde lei, în scădere faţă de cel de 2,5 miliarde în trimestrul al treilea al anului trecut, ca urmare a contribuţiei mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate. "Contribuţia mai mică a segmentului Gaze şi Energie a fost determinată, în principal, de marje mai mici pentru gaze naturale şi energie electrică, contribuţia mai mică a segmentului Exploatare şi Producţie a reflectat, în principal, scăderea preţurilor la ţiţei şi gaze naturale precum şi volume mai mici disponibile pentru vânzare, în timp ce scăderea contribuţiei segmentului Rafinare şi Marketing a fost cauzată, în principal, de marjele de rafinare mai mici", se arată în raportul OMV Petrom.

În ceea ce priveşte priectul Neptun Deep, compania raportează progrese în privinţa lucrărilor de construcţie a platformei de producţie. "Continuăm să ne concentrăm pe activităţile de obţinere a permiselor, pe lucrările de construcţie şi pregătirile în vederea forării primei sonde în 2025", se menţionează în raport.

Compania estimează că valoarea investiţiilor organice se va ridica la 6,5 miliarde lei în acest an, faţă de 4,7 miliarde lei în 2023, investiţiile mai mari faţă de anul trecut fiind dedicate, în principal, proiectului Neptun Deep şi proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, cu precădere SAF/HVO, energie din surse regenerabile şi reţeaua de staţii de încărcare a vehiculelor electrice (EV). "Investiţiile suplimentare pentru proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero aferente tranzacţiilor de achiziţii anunţate ar putea duce investiţiile totale la circa 7,5 miliarde lei (estimarea anterioară fiind de până la 8 miliarde lei). Investiţiile necesită un mediu de reglementare şi fiscal previzibil şi stabil", se menţionează în raportul OMV Petrom.

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la 44,3 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Înseamnă că și la anul sunt șanse să vedem un dividend special

    1. SNP to the Moon

    :)))))))))

    Unde sunt prorocii apocalipsei??? 

    Cei care anuntau profit in scadere...

    Binenteles vor veni acum si vor zice: La anul va fi dezastru, Petrom intra pe pierdere bla, bla, bla. 

    1. Investoci! Va ordon rupeti askurile!

    SNP nu poate sa scada,doar creste !!!!

    1. Rezultat din exploatare CCA excluzand elementele speciale de 1,6 mld lei, mai mic cu 36%, atat ca urmare a unui mediu

      de piata mai putin favorabil si volatil, cat si a interventiilor de reglementare, dar sustinut in continuare de o performanta 

      operationala buna 

      Profit net CCA excluzand elementele speciale atribuibil actionarilor societatii-mama de 1,4 mld lei, in scadere cu 33% 

      Flux de trezorerie din activitati de exploatare de 1,9 mld lei, mai mic cu 36% 

      Investitii de 2,4 mld lei, in crestere cu 139% 

      Flux de trezorerie extins dupa plata de dividende indicand iesiri de numerar de 1,7 mld lei, reflectand plata dividendelor 

      speciale de 1.9 mld lei

      ROACE CCA excluzand elementele speciale de 21%, mai mic cu 5 pp 

      ....precizeaza ca e vb de T3 nu de rezultatele la 9 luni.

      azi s*au raportat rezultatele la t3, pe cele la semestru le stim de mult

      Daca anul trecut cand au fost ultra, mega, super impozitati au acordat dividende cumulate de 0,71 lei, la anul cum crezi ca va fi?

      Petrom este o una din cele mai bune acțiuni de la BVB si sa vezi atunci ce profito rsa faca cand vor începe sa producă regenerabilele si Neptun Deep 

      odata cu t3 au fost raportate rezultatele si la 9 luni fata de 9 luni 2023.

      poate dividend de 0,071 lei.

      Ai dreptate. 0,071 lei

      sa raporteze CA ul daca se mai importa motorina prin 3 intermediari....cu costurile de rigoare.

    Inflatie la energie = venituri mai mari pt vanzatorii de energie. Mai tineti minte cum se vaitau producatorii si distribuitorii? Ca, vai, au costuri mari, iar Statul le e potrivnic? Iata ce profituri uriase au! Daca exista intr-adevar o explozie de costuri pt ei, atunci marja lor de profit ar fi fost aproape de zero. Realitatea e alta, profituri record, preturi plafonate putin de Stat, iar diferenta acoperita (prin subventie directa) tot de Stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb