OMV Petrom semnează contracte de finanţare prin PNRR pentru două proiecte de producţie de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi

T.B.
Piaţa de Capital / 26 februarie

OMV Petrom semnează contracte de finanţare prin PNRR pentru două proiecte de producţie de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi

OMV Petrom, producătorul integrat de energie din sud-estul Europei, anunţă semnarea a două contracte de finanţare prin PNRR pentru construirea a două capacităţi de producţie de hidrogen verde cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi, conform bvb.ro. Contractele au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maximă a finanţării de 50 milioane de euro; valoarea investiţiei totale este de circa 140 milioane de euro, transmite sursa.

Finanţarea a fost obţinută în urmă reluării în iulie 2023 a procedurii competitive pentru proiecte de sprijinire a investiţiilor în hidrogen verde, iniţial lansată în 2022, precizează sursa citată.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, declară potrivit bvb.ro: "Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susţinem tranziţia energetică în România şi în regiune, cu investiţii de circa 11 miliarde de euro până la sfârşitul acestui deceniu, din care circa 35% vor susţine proiecte cu emisii scăzute şi zero de carbon. Am făcut paşi importanţi în proiecte fotovoltaice şi de electro-mobilitate, iar cu acest proiect adăugăm hidrogenul în portofoliul nostru de proiecte cu conţinut redus de carbon."

Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing, declară, conform sursei precizate: "Suntem mândri că ne aflăm printre primii producători de hidrogen verde din România. Hidrogenul verde, produs din surse regenerabile de energie, reprezintă o soluţie viabilă pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon. Prin dezvoltarea acestor proiecte la Petrobrazi facem paşi importanţi pentru o activitate de rafinare sustenabilă."

Proiectele vizează construirea a două instalaţii de electroliză apei, de 35 MW şi 20 MW în cadrul rafinăriei Petrobrazi, informează BVB. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă, prin urmare fără emisii de carbon, permiţând clasificarea că hidrogen verde a hidrogenului obţinut, potrivit sursei.

Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă în cadrul celor două proiecte a fost estimată la circa 8 kilotone, conform sursei citate.

Integrarea hidrogenului verde în procesul de obţinere a combustibililor verzi, precum combustibilul sustenabil pentru aviaţie şi biodiesel, va determina o reducere cu cel puţîn 70% a emisiilor de CO2 prin comparaţie cu combustibilii convenţionali, menţionează sursa.

În prezent, proiectele sunt în faza de proiectare, având că obiectiv decizia finală de investiţie în 2024, conform BVB.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bani pierduți...cofinanțarea adică. La școală am învățat ca H2 e fff inflamabil și coroziv, nu merge băgat prin aceleași țevi cu gazul...mă rog, poate s-a schimbat chimia!

    1. 20% H2 + 80% CH4.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb