OMV Petrom, producătorul integrat de energie din sud-estul Europei, anunţă semnarea a două contracte de finanţare prin PNRR pentru construirea a două capacităţi de producţie de hidrogen verde cu o capacitate totală de 55 MW la rafinăria Petrobrazi, conform bvb.ro. Contractele au fost semnate cu Ministerul Energiei pentru o valoare maximă a finanţării de 50 milioane de euro; valoarea investiţiei totale este de circa 140 milioane de euro, transmite sursa.
Finanţarea a fost obţinută în urmă reluării în iulie 2023 a procedurii competitive pentru proiecte de sprijinire a investiţiilor în hidrogen verde, iniţial lansată în 2022, precizează sursa citată.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom, declară potrivit bvb.ro: "Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susţinem tranziţia energetică în România şi în regiune, cu investiţii de circa 11 miliarde de euro până la sfârşitul acestui deceniu, din care circa 35% vor susţine proiecte cu emisii scăzute şi zero de carbon. Am făcut paşi importanţi în proiecte fotovoltaice şi de electro-mobilitate, iar cu acest proiect adăugăm hidrogenul în portofoliul nostru de proiecte cu conţinut redus de carbon."
Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing, declară, conform sursei precizate: "Suntem mândri că ne aflăm printre primii producători de hidrogen verde din România. Hidrogenul verde, produs din surse regenerabile de energie, reprezintă o soluţie viabilă pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon. Prin dezvoltarea acestor proiecte la Petrobrazi facem paşi importanţi pentru o activitate de rafinare sustenabilă."
Proiectele vizează construirea a două instalaţii de electroliză apei, de 35 MW şi 20 MW în cadrul rafinăriei Petrobrazi, informează BVB. Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă, prin urmare fără emisii de carbon, permiţând clasificarea că hidrogen verde a hidrogenului obţinut, potrivit sursei.
Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă în cadrul celor două proiecte a fost estimată la circa 8 kilotone, conform sursei citate.
Integrarea hidrogenului verde în procesul de obţinere a combustibililor verzi, precum combustibilul sustenabil pentru aviaţie şi biodiesel, va determina o reducere cu cel puţîn 70% a emisiilor de CO2 prin comparaţie cu combustibilii convenţionali, menţionează sursa.
În prezent, proiectele sunt în faza de proiectare, având că obiectiv decizia finală de investiţie în 2024, conform BVB.
1. Tare...
(mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2024, 21:12)
Bani pierduți...cofinanțarea adică. La școală am învățat ca H2 e fff inflamabil și coroziv, nu merge băgat prin aceleași țevi cu gazul...mă rog, poate s-a schimbat chimia!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 09:30)
20% H2 + 80% CH4.