În premieră în România,  Sibex a clasificat brokerii după performanţe

(A.A.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie 2010

Teodor Ancuţa: "La brokerii principali mă aşteptam totuşi la o rată de promovabilitate mai mare".

Teodor Ancuţa: "La brokerii principali mă aşteptam totuşi la o rată de promovabilitate mai mare".

Doar 4 brokeri de clasa A după reatestările din mai

Reporter: Domnule preşedinte Teodor Ancuţa, Sibex a încheiat seria de reatestări a brokerilor pe pieţele adminis­trate de BMFM. Care a fost scopul aces­tor reatestări?

Teodor Ancuţa: Scopul principal a fost acela de a avea brokeri bine pregătiţi care să promoveze produsele noastre într-un mod profesionist. De aceea Sibex a introdus, în premieră naţională, acordarea de calificative brokerilor. După cum am mai menţionat am avut nenumărate cazuri de clienţi nemulţumiţi de brokeri pe care i-am întâlnit în cadrul campaniilor de promovare a produselor derivate în ţară. Este foarte simplu să nu recomanzi derivatele dacă nu le cunoşti, iar acest lucru vrem să îl diminuăm la maxim pe viitor concentrându-ne foarte tare pe brokerii buni, pe care probabil îi vom lua ca parteneri în campanile viitoa­re. Privind în perspectivă, devine evident că totul va fi electronic în ceea ce priveşte operaţiunile bursiere, şi clientul va putea mult mai uşor să aleagă cel mai bun broker pe baza calificativului aces­tuia. Intermediarii vor avea cu toţii, în timp, platforme performante, care pot fi operaţionale doar cu brokeri performanţi. Astfel, clienţii nu vor mai fi nevoiţi să alerge la SSIF-uri, întrucât legătura dintre ei şi brokeri se va face electronic. Acest aspect este foarte important, întrucât brokerul este cel care adminis­trează banii atât pe conturile de clienţi, cât şi pe cele "house", şi trebuie să o facă în mod performant.

Reporter: Spuneaţi în declaraţiile trecute că şi SSIF-urile vor fi avantajate de această reatestare. Cum anume?

Teodor Ancuţa: Clienţii vor alege SSIF-ul cu brokerii cei mai buni, deci, pe lângă avantajul platformei şi al comisioanelor, SSIF-urile cu siguranţă că vor folosi la maxim în campanile lor de promovare personalul lor ca modalitate extrem de ieftină de marketing. Cei care vor ca banii lor să fie administraţi cât mai corect şi profesionist cu siguranţă că vor alege un SSIF cu brokeri de clasă superioară.

Reporter: Să revenim la reates­tările din luna mai, au fost pregătiţi brokerii?

Teodor Ancuţa: Examenul de reates­tare a constat într-un test grilă cu 100 de întrebări grele, însă nu de netrecut. Cei ce lucrează pe piaţă se confruntă zilnic cu aceste întrebări şi, după cum s-a văzut, cei bine pregătiţi nu au avut probleme. Însă din păcate am avut 25 de brokeri respinşi, dintr-un total de 134 de examinaţi. Aşadar aproximativ 19% din ei nu au promovat. Dintre cei care au promovat , doar patru au obţinut un punctaj care le-a permis să se clasifice ca brokeri de clasa A.

Reporter: Având în vedere că sunt brokeri principali care tranzacţionează de la sediul central sau din sucursale, cum caracterizaţi aceste rezultate?

Teodor Ancuţa: Examenul a fost unul destul de greu. Explicaţia noas­tră este că mulţi l-au tratat cu superficialitate şi tocmai de aceea nu au promovat. Sunt convins că, din acest an, nimeni nu va mai trata cu superficialitate acest examen, întrucât Sibex va retrage calitatea de broker activ tuturor celor care nu vor promova după seria de reexaminări programate în acest an în luna iunie. În condiţiile actuale de criză cred că nimeni nu-şi va permite să-şi piardă locul de muncă.

Reporter: Brokerii reatestaţi şi admişi au posibilitatea de a-şi mări punc­tajul, adică pot susţine reexaminări ulterioare?

Teodor Ancuţa: Cu siguranţă. Pe parcursul lunii iunie, la sediul Sibex sunt pro­gramate reexaminări la care pot participa, contra cost, toţi cei ce nu au fost admişi sau cei care vor să-şi mărească nota. Întrucât se apropie perioada concediilor, Bursa din Sibiu a anunţat pe website-ul propriu cinci date de reexaminări tocmai pentru a veni în sprijinul lor. De această dată am decis să facem reexaminările la Sibiu, pentru a diminua cheltuielile legate de trans­port, închiriat săli de reexaminare, cât şi datorită numărului mic de respinşi.

Reporter: Rezultatele examenului sunt conform aşteptărilor dvs.?

Teodor Ancuţa: La brokerii principali mă aşteptam totuşi la o rată de promovabilitate mai mare. Publicarea calificativelor pe website-ul Sibex sunt convins că-i va face pe preşedinţii de SSIF-uri să-şi trimită şi brokerii din agenţii şi agenţii delegaţi la cursurile şi examenele organizate de către noi. Brokerul din agenţie este imaginea SSIF-ului în acel oraş. Chiar dacă un SSIF are brokeri de clasa A la centru el poate avea brokeri slab pregătiţi în agenţii, ceea ce nu este bine întrucât aceştia sunt primii care intră în contact cu clienţii. Noi vom sta la dispoziţia SSIF-urilor şi le vom ajuta să-şi perfecţioneze personalul.

Reporter: Cheltuielile de reates­tare au fost suportate de către intermediari?

Teodor Ancuţa: Nu, scopul nostru principal a fost acela de a avea brokeri bine pregătiţi în urma acestor examene, nu de a percepe nişte taxe de reatestare.

Bursa din Sibiu a suportat în întregime toate cheltuielile legate de aceste examene (închiriere sală de reexaminare personal Sibex prezent la reatestare etc.). Examinarea fost gratuită şi a fost promovată intens de către noi încă din luna aprilie.

Deocamdată, după cum vedeţi sunt aproximativ 130-150 de brokeri principali la o populaţie de 23 de milioane de locuitori, ceea ce este extrem de puţin. Vom creşte foarte mult numărul acestor brokeri în anii viitori prin programele studenţeşti demarate de către noi ca o altă etapă în planul de marketing al Sibex, aceea de a aduce oameni noi şi bine pregătiţi în piaţă încă de pe băncile facultăţilor. Prin aceste demersuri am demonstrat din nou că Sibex face eforturi pe cheltuială proprie pentru a dezvolta piaţa de capital din România, fiind un exemplu în acest sens.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb