ONG-uri acuză că organizarea referendumului în ziua alegerilor îl favorizează pe Băsescu

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 30 octombrie 2009

ONG-uri acuză că organizarea referendumului în ziua alegerilor îl favorizează pe Băsescu

Un grup de ONG-uri vor solicita Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu organizarea, în acelaşi timp, a referendumului pentru parlamentul unicameral şi a alegerilor prezidenţiale.

Asociaţia Pro Democraţia (APD), Transparency International România (TI-România), Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) consideră că organizarea simultană a referendumului şi scrutinului prezidenţial îi va dezavantaja pe candidaţii la Preşedinţie în raport cu şeful statului în funcţie, Traian Băsescu.

Directorul Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat: "Constatăm că preşedintele organizează un referendum - pe o temă din campania sa electorală - în acelaşi timp cu alegerile la care el este candidat. Nu punem la îndoială dreptul său constituţional, dar ceilalţi candidaţi nu au dreptul să convoace referendum pentru unul din punctele lor din campanie; în acest fel se încalcă principiul şanselor egale".

La rândul său, directorul executiv al Transparency Internaţional, Victor Alistar consideră că instituţiile statului sunt folosite în favoarea unuia dintre candidaţi, iar faptul că referendumul şi alegerile prezidenţiale se desfăşoară în aceleaşi secţii de vot, în aceleaşi cabine, va face foarte greu de controlat fraudarea alegerilor.

Potrivit Agerpres, Victor Alistar a precizat: "Vor fi trei buletine de vot. Oamenii pot să voteze numai pe unul dintre buletine, nu sunt obligaţi să răspundă la toate întrebările. Este foarte greu de controlat ce se întâmplă cu voturile neexprimate".

La rândul său, directorul CRJ, Georgiana Iorgulescu, a declarat: "Asistăm la o fraudare morală - campania electorală trebuie să fie legată de atribuţiile preşedintelui, şi nu de alt subiect, precum numărul de parlamentari. Ne adresăm Avocatului Poporului să ne protejeze pe noi - în virtutea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Avem dreptul de a fi corect informaţi".

Nu îl ultimul rând, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a menţionat că este incorect să înceapă campania pentru referendum înainte de termenul de 20 de zile prevăzut în Constituţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb