Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) a anunţat vineri o scădere cu 40% a finanţării pentru 2025, evocând o "criză fără precedent", în condiţiile în care 58 de milioane de persoane riscă să piardă un ajutor vital, relatează AFP.
"În prezent, organizaţia se confruntă cu o scădere alarmantă cu 40% a finanţării pentru 2025 faţă de anul trecut. Gravitatea acestor reduceri, combinată cu un număr record de persoane aflate în nevoie, a creat o criză fără precedent pentru zeci de milioane de persoane din întreaga lume", a declarat PAM într-un comunicat citat de agenţia de presă.
"PAM acordă prioritate ţărilor cu cele mai mari nevoi (...). În timp ce facem tot ce putem pentru a reduce costurile operaţionale, nu trebuie să ne amăgim, ne confruntăm cu o criză financiară ale cărei consecinţe pot fi fatale", a avertizat Rania Dagash-Kamara, şefa PAM pentru parteneriate şi inovare, citată în comunicat.
Potrivit estimărilor PAM, "58 de milioane de persoane riscă să piardă ajutor vital oferit de cele mai importante 28 de operaţiuni ale agenţiei, din cauza finanţării insuficiente".
PAM a avertizat joi că a mai rămas ajutor alimentar doar pentru două săptămâni în Fâşia Gaza şi că foamea ameninţă din nou în acest teritoriu palestinian după reluarea operaţiunilor militare israeliene. Anunţurile de reducere a ajutorului internaţional s-au înmulţit în ultimele luni, stârnind îngrijorare în rândul ONG-urilor şi a organizaţiilor internaţionale, precizează sursa menţionată.
Administraţia preşedintelui american Donald Trump a tăiat 83%, adică "zeci de miliarde de dolari", din programele Agenţiei americane de dezvoltare (USAID), care până acum gestiona un buget anual de 42,8 miliarde de dolari, adică 42% din ajutorul umanitar acordat la nivel mondial. Regatul Unit, Franţa şi Germania şi-au redus, de asemenea, bugetele pentru ajutorul internaţional, la fel şi ţările scandinave, mai menţionează AFP.