Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a avertizat vineri că noi lovituri ruse asupra infrastructurilor energetice ucrainene ar putea avea consecinţe dezastruoase, într-un moment în care ţara distrusă de război se pregăteşte să înfrunte iarna, informează AFP.
"Dacă ei (ruşii) vor ţinti din nou sectorul energetic, acesta ar putea fi un punct de cotitură", a atenţionat Matthias Schmale, coordonator umanitar al Naţiunilor Unite în Ucraina.
Potrivit lui, astfel de lovituri sistematice ar putea duce la "noi deplasări masive ale populaţiei, atât în interiorul ţării, cât şi în afară".
În timp ce se apropie de cea de a o mia zi de război, Ucraina se confruntă deja cu deplasarea a 3,7 milioane de persoane în interiorul frontierelor sale şi cu fuga în străinătate a 6,7 milioane de refugiaţi, potrivit cifrelor ONU, potrivit AFP.
Circa 40% din populaţia ucraineană are nevoie de ajutor umanitar, potrivit aceleiaşi surse.
Însă ţara se pregăteşte acum să înfrunte iarna cea mai grea, în condiţiile în care armata rusă a distrus deja o mare parte din infrastructurile sale energetice şi continuă să o facă.
În timpul iernilor precedente, milioane de ucraineni au suferit din cauza penelor regulate de curent şi de termoficare, la temperaturi sub zero grade Celsius.
Într-o conferinţă de presă la Geneva, Schmale a avertizat că situaţia este mai gravă în acest an, 65% dintre capacităţile energetice ale Ucrainei fiind deja distruse.
El a subliniat că situaţia este cu precădere dificilă în imobilele din oraşe, unde este practic imposibil să suplineşti sistemul de încălzire centralizată.
Matthias Schmale a precizat că se află la Geneva pentru a îndemna la o mai mare finanţare a unui ajutor specific de 500 de milioane de dolari (470 de milioane de euro) pentru a ajuta Ucraina să treacă de iarnă, ajutor care este în prezent acoperit doar în proporţie de jumătate.
Planul de ajutor umanitar global al ONU pentru Ucraina a permis până în prezent ajutorarea a peste şapte milioane de persoane, cu o finanţare de 1,8 miliarde de dolari (1,7 miliarde de euro) dintr-un total prevăzut de trei miliarde.
Tendinţa pentru finanţare este "clar în scădere", după aproape trei ani de război, a subliniat Matthias Schmale, scrie AFP.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2024, 23:58)
Esentialul "aliatilor" e sa i pompeze cu arme, nu cumva sa se termine razboiul, doamne fereste.
Ca ingheata lumea pe acolo nu i asa important se pare