OPEC+ a parafat dezastrul economic european

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 octombrie 2022

OPEC+ a parafat dezastrul economic european
Călin Rechea

La ultima întâlnire la nivel ministerial a organizaţiei OPEC şi a variantei sale extinse OPEC+ s-a decis reducerea producţiei zilnice de petrol cu 2 milioane de barili, astfel încât să se limiteze scăderea preţului.

Decizia a reprezentat o lovitură în plin pentru Statele Unite şi Europa, care aşteptau să le fie oferit pe nimic petrolul şi gazele naturale din alte surse, în numele luptei pentru democraţie şi drepturile omului, valori aflate la deosebită căutare în Orientul Mijlociu, la fel cum se află şi în Europa sau în America, dacă nu "fluieri în biserică".

Dar Rusia face parte din OPEC+, iar decizia ţărilor OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, reprezintă un afront fără precedent pentru Occident. Oare ce ştiu autorităţile de la Riad şi din alte capitale din Orientul Mijlociu de şi-au "permis" să adopte o astfel de atitudine?

"Dincolo de cuvintele comunicatului de presă, mişcarea OPEC poate fi văzută doar ca un atac asupra economiei globale, care are o nevoie disperată de preţuri reduse ale petrolului", scrie Javier Blas, analist al pieţei energiei la Bloomberg.

Prezentarea deciziei OPEC drept un atac vine pe fondul unor declaraţii similare ale oficialilor de la Casa Albă în spatele uşilor închise.

Zerohedge arată că perspectiva unei reduceri a producţiei de petrol a fost descrisă, înainte de publicarea comunicatului de presă de la OPEC, anunţarea drept "un dezastru total" şi "un act ostil". Şi atunci, de ce nu se poate direct la bombardarea ţărilor din OPEC+, în numele democraţiei şi drepturilor omului?

Oficialii administraţiei Biden uită foarte uşor că o astfel de decizie nu ar trebui să afecteze Statele Unite, în condiţiile în care rezervele interne de petrol şi gaze sunt suficiente, însă planul de tranziţie către "energia verde" blochează toate investiţiile pe termen lung în sectorul petrolier.

În ultima decadă, Statele Unite nu doar că şi-au asigurat independenţa energetică, dar au intrat, pentru câţiva ani, şi în categoria exportatorilor neţi de petrol.

"Biden a distrus industria de petrol şi gaze a Americii şi ne-a făcut din nou dependenţi de OPEC", iar acum "OPEC îi râde preşedintelui în faţă", a subliniat Steve Scalise, membru republican al Camerei Reprezentanţilor, pe contul său de Twitter.

"Statele Unite şi aliaţii săi din Occident trebuie să abordeze cu mare atenţie întreaga situaţie", avertizează Blas, în condiţiile în care "pentru prima dată în istoria recentă, Washington, Paris, Londra şi Berlinul nu au niciun aliat în cadrul grupului OPEC+". Analistul de la Bloomberg mai subliniază că "OPEC+ face o greşeală, însă guvernele vestice trebuie să-şi regândească politicile energetice".

Un cititor al articolului semnat de Blas atrage atenţia autorului că a "uitat" să amintească unul dintre principalele motive pentru care se adânceşte divergenţa dintre Statele Unite şi membrii OPEC.

"Este mai uşor să dai vina pe Putin, în loc să ţii cont de faptul că ţările OPEC ar putea să nu mai considere SUA un aliat sau partener din cauza ameninţărilor constante, a invaziilor sau a sancţiunilor impuse unor guverne ale producătorilor de petrol", scrie cititorul Bloomberg.

Tocmai asta a făcut şi Casa Albă, care a acuzat organizaţia OPEC+ de "aliniere cu Moscova şi deteriorarea economiei globale".

Printre măsurile anunţate de consilierii preşedintelui Biden se află scoaterea pe piaţă a circa 10 milioane de barili din rezerva strategică de petrol a SUA, dar numai cu începere de la 1 noiembrie 2022.

Cum acest volum este echivalentul reducerilor anunţate doar pentru cinci zile, o serie de analişti de pe piaţă arată că măsura are doar un caracter electoral, în condiţiile în care alegerile parlamentare parţiale din SUA se vor desfăşura în prima jumătate a lunii viitoare. După aceea preţurile petrolului pe pieţele internaţionale poate creşte exploziv, chiar dincolo de 200 de dolari pe baril, conform unor analize "neortodoxe".

Financial Times scrie că decizia cartelului OPEC+ a venit la foarte scurt timp după ce Uniunea Europeană şi Statele Unite au anunţat planul de plafonare a preţului petrolului exportat de Rusia, în condiţiile în care "Arabia Saudită şi alte ţări din Golf consideră că planul poate conduce la scăderea generală a preţului petrolului şi poate fi utilizat împotriva lor în viitor".

Ministrul energiei din Arabia Saudită a negat că reducerea producţiei va afecta negativ consumatorii, deoarece o astfel de măsură va încuraja investiţiile pe termen lung în producţia de petrol, după cum mai arată FT.

Pentru ţările din UE, decizia OPEC nu face decât să parafeze dezastrul economic atent "supervizat" de autorităţi care pun ţintele verzi mai presus de viaţa cetăţenilor şi de o minimă bunăstare economică, un ideal care pare tot mai îndepărtat.

"Ministrul energiei din Qatar a distrus pur şi simplu politicile verzi ale Europei, pe care le-a învinovăţit pentru cea mai mare parte a preţurilor mari ale energiei", a scris Javier Blas pe contul său de Twitter.

Pe marginea încercărilor autorităţilor europene de a soluţiona rapid criza aprovizionării cu gaze naturale, ministrul Saad Al-Kaabi a declarat că "nu au experienţă, aveţi guverne care nu au experienţă, nu au instrumente sau companii care să rezolve această problemă".

În faţa jurnaliştilor, ministrul din Qatar a mai declarat că "dacă privim situaţia, va fi foarte dificil pentru Europa să se descurce fără niciun fel de gaze din Rusia pentru mai mult de două ierni", iar apoi a subliniat că "va veni gaz lichefiat din SUA şi din alte părţi, dar acesta este un volum foarte mic în comparaţie cu volumul uriaş furnizat de Rusia".

Dincolo de volumul foarte mic, costurile sunt extraordinare, inclusiv din punct de vedere al transportului, care se alătură dezastrului ecologic reprezentat de emisiunile vapoarelor utilizate.

Navele care transportă gazul lichefiat din SUA către Europa sunt închiriate acum cu 500.000 de dolari pe zi, conform unui articol recent de pe site-ul FreightWaves. Suma pare aberantă, dar nu este, în condiţiile în care profitul poate ajunge la 200 de milioane de dolari pentru un singur transport.

După ce au decis reducerea producţiei zilnice cu 2 milioane de barili, jurnaliştii i-au întrebat pe miniştrii din OPEC+ dacă nu sunt îngrijoraţi de reacţia Statelor Unite. Răspunsul miniştrilor din Emiratele Arabe Unite şi Irak a fost că "OPEC este o organizaţie tehnică", cu alte cuvinte nu le pasă de ceea ce cred oficialii de la Washington.

Nu există informaţii despre cât de mult le pasă oficialilor OPEC+ de posibila reacţie negativă a "liderilor" europeni. Nimeni nu a întrebat, deoarece lipseşte interesul pentru un astfel de subiect, poate şi pentru simplul fapt că opiniile vasalilor nu contează, iar Europa nu va mai exista ca actor important pentru piaţa energiei convenţionale în anii următori.

În Europa, viitorul este arderea gunoaielor, aşa cum a scris recent Bloomberg despre noua "modă" din Polonia, iar tiglăzăul se pare că este unealta care musai nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie care se consideră civilizată.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. eu cand am zis tinta de 220-235$ / baril crude oil wti ... probabil stiu ce stiu si nu sunt un tampit.... incet incet factorii fundamentali incep sa intre in scena , confirmand proiectia realizata in baza analizei tehnice, pe graficul petrolului.

    prima jumatate a lui 2023 va fi criminala efectiv in termeni de inflatie injectata la nivel global.

    daca intr-adevar SUA e cea mai mare producatoare la nivel global (cum am citit in alt articol) ar face bine sa faca ceva.... altfel.... ne-am prajit toti!  

    1. pe timp scurt (2-3 sapt) urmeaza un varf in zona 95-100 $/baril si apoi o corectia in zona 80 si ceva $/baril... mai apoi o sa isi dea drumul in sus, la peste 100 $/baril

      miscarea e dublata de un varf pe usd (pe care l-am tot asteptat) si care probabil va fi realizat in zona dxy 115-117 (alias minim pe eur/usd 0.94-0.955 )... deprecierea usd va fi paralela cu aprecierea agresiva a petrolului...va recomand ca pana la tinta (corectiva! nu impulsiva) a dxy din zona 94-96 sa nu atingeti usd, usd e de vanzare pana la acea tinta, nu e de cumparat. 

      mai apoi dxy din zona 94-96 va face efectiv legenda... tinta mea finala (2024? poate?) e dxy 160-162-165 ...cam in zona aceea. Ceea ce e magnific si groaznic concomitent.

      Petrolul wti crude oil va cunoaste "inima" accelerarii pretului cand ajunge peste rezistenta mobila (care coboara lent) de la varfurile lunare anterioare - acum e in zona 114.31 $ / bari wti crude oil si coboara cu o viteza de aprox. 1.30 $/ saptamana... probabil (doar probabil... perioada de risc de accelerare e cuprinsa intre Nov 2022 si Ian 2023) din a 2a saptamana din Nov 2022 incepe Horror-ul ...

      nu ii da voie banca centrala!!!

      il tine blocat! 

      dobanda ucide creditul si creditul ucide productia!! productia cade odata cu pretul real la pompa! 

      Pret real maxim la pompa a fost in 2020 si pe spot a fost negativ = maxim profitabilitate reala propagata chiar si in 2021; de aici a intervenit gov si banci centrale si fac cartel in jurul lor; acum ei fac cartel in jurul livrarilor ca sa mai stoarca pe ciclul de expansiune profituri ce incep real sa fie topite de inflatia reala propagata de alte forme d ecosturi in crestere si de uzura capacitatilor vechi. 

      este posibil sa mai aibe soc de arcuire da sunt dispus sa pun bani cash la bataie ca nu va lasa banca central sa sara petrolul atat... nu acum dupa ce socul a fost propagat = tota lumea este deja cu ochii pe el si toti sunt pro speculatie spre arcuire fapt ce imi zice mie ca investitor contra ca nu va sari nominal atat. 

      oricum bancile centrale deja ii rasplatesc in cotatii de aur!!! exact ce doresc cartelul opec!! deci pot livra linistiti si face profit in aur schimband dolarii! 

      s c cret 

      "da sunt dispus sa pun bani cash la bataie ca nu va lasa banca central sa sara petrolul atat... nu acum dupa ce socul a fost propagat = tota lumea este deja cu ochii pe el si toti sunt pro speculatie spre arcuire fapt ce imi zice mie ca investitor contra ca nu va sari nominal atat."

      wanna bet?  

      uite, punem pariu pe o gainusa vie! :)  

      primul semestru (poate chiar primul trimestru daca o sa avem o miscare pe grafice tip turnul eiffel ) din 2023 o sa ne surprinda pe noi toti (he,he!) cu 220-235$ / baril

      te bagi cu o gainusha? :)) 

      imi pare rau ca la comentarii nu pot atsa grafice.... e o liniuta de rezistenta toooocmai o multime de ani in spate ... care are proiectia fix acolo, in aria speciala 220-235 $/baril... si stii ce? maximul de 130 si ceva $/baril a spart linia de suport a acelui canal virtual si s-a oprit (la 130.50) la una dintre liniile interne canalului ascendent... a semnalizat practic existenta si validitatea acelui canal....

      Investitori, TEMETI-VA DE O FORMATIUNE TEHNICA DE TIP EIFFEL TOWER! E cea mai criminala pentru ca nu permite intrari (prin corectii) traderilor si ... e dificil sa stii cand naiba sa iesi , unde e top-ul ... dar eu sunt baiat bun si deja v-am livrat topul! :)  

      am si eu grafice!

      este in intereus americanilor gov si banca sa tranteasca pretul caci tre sa faca “plinul la rezerva”  

      s c cret 

      turnul se pregateste pe argint

      s c cret 

      ok, urmaresc cu mare interes (!) dinamica pretului pe wti oil crude.... dar in opinia mea minimul nu e in viitorul proxim ci in trecutul proxim (26 sept)

      vedem ce va fi  

    Totul depinde de noi nu de mama OPECului! Mai puțin consum! Daca am fi mai disciplinați și mai puțin comozi ne.ar prinde al naibii de bine! Chiar și pentru sănătatea fizică și mentală! Așa că mai lăsați mașina acasă, nu mai scoateți așa des cardul și să vezi cum lucrurile se vor schimba! Vorba lui Isărescu "mai consumați ceai de tei"!

    1. Corect reduceti consumul de carburanti, mersul pe jos este sanatos ...

    Reducerea accesului populatiei la energie este

    este nesustenabila in occident, 

    dar problema reala este energia ptr.industrie, 

    care trebuie sa fie la pret rentabil altfel ADIO

    bunastare europeana cu care eram obisnuiti 

    1. Cu pretul actual al gazului in Eu, si nivel de salarizare iti trebuie taxa vamala de 50% sa rezisti concurentei non euro!

      Bine si corect punctat

      Din pacate. Germania ofera subventii la care noi nici nu visam. Cum ar putea o companie din Romania sa concureze cu cele din afara ?

      ei lasa ca Germania o sa intre la un fitness economic fortat (scaderea capacitatii de a subventiona) de o sa ii iasa pe nas toate subventiile alea nesimtite... se mai echilibreaza situatia, ai rabdare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb