OPEC şi ţările aliate acestui cartel (OPEC+), printre care Rusia, au decis ieri să continue politica existentă de majorări lunare de producţie în ciuda planului administraţiei Biden de a elibera ţiţei din rezerva strategică şi a posibilităţii recrudescenţei infectărilor cu Covid-19 la nivel global care ar putea afecta cererea, scrie Reuters.
Conform planului de producţie al OPEC+, ţările producătoare de petrol măresc treptat livrările cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună şi eliminând treptat din piaţă un deficit de ţiţei convenit în 2020 când cererea s-a prăbuşit din cauza pandemiei.
Preţul ţiţeiului Brent, referinţa europeană, a scăzut cu mai mult de 1 dolar după anunţul deciziei de ieri a OPEC+, barilul tranzacţionându-se sub 70 de dolari, cu mult sub maximul ultimilor trei ani înregistrat în octombrie de 86 de dolari.
Preţurile ţiţeiului Brent şi WTI (soiul american) au înregistrat în noiembrie cea mai mare scădere de la debutul pandemiei, intrând în "bear market" (-20% de la maxim). Corecţia preţului petrolului urmează să detensioneze parţial piaţa şi să reducă preţul combustibililor care au avut o contribuţie mare la avansul inflaţiei pe perioada acestui an. Totodată, alte preţuri relevante la materii prime au corectat puternic în ultima perioadă, printre acestea preţul minereului de fier şi preţul oţelului.
Traderii au fost de altfel luaţi prin surprindere şi au fost nevoiţi să-şi acopere o parte din tranzacţii în condiţiile în care se discuta despre o anulare a majorării programate pentru ianuarie, potrivit Reuters. Potrivit informaţiilor Bloomberg, decizia a venit la propunerea Rusiei.
Ieri, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că piaţa petrolului este echilibrată şi că cererea continuă să crească gradual. Totodată, administraţia americană a transmis că nu intenţionează să modifice planurile pentru eliberarea în piaţă a 50 de milioane de barili de ţiţei din rezerva sa strategică, măsură care are ca scop scăderea preţului petrolului.
Decizia a venit şi în contextul acestor tensiuni cu Statele Unite, care a pus presiune pe cartel să majoreze mai semnificativ producţia, iar o majorare mai mică de 400.000 de barili pe zi pentru ianuarie ar fi atras tensionarea relaţiilor cu SUA. Totodată, producătorii shale din SUA pregătesc şi ei majorarea producţiei în 2022, aceştia fiind acum în perioada de bugetare a investiţiilor, ceea ce ar fi lăsat capacitate mai puţină în piaţă producătorilor OPEC+.