OPEC îşi va majora producţia cu 500.000 barili pe zi

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 martie 2005

Miniştrii din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au decis ieri să majoreze plafonul de producţie al cartelului cu 500.000 barili pe zi, începînd cu data de 1 aprilie 2005, precizînd că nu exclud şi alte majorări de producţie dacă situaţia de pe piaţă o va impune. Preşedintele OPEC, ministrul kuweitian al Petrolului, Ahmed Fahd Al Ahmed Al Sabah, a declarat reporterilor prezenţi la reuniunea OPEC de la Isfahan, că organizaţia pe care o conduce, împreună şi cu Irakul, ar putea produce, la capacitate maximă, o cantitate de aproximativ 31 milioane barili de petrol pe zi, adică cu 1,5 milioane barili mai mult decît produce în prezent. Avînd în vedere că Irakul produce aproximativ două milioane barili pe zi, OPEC-ul produce în prezent aproximativ 27 milioane barili de petrol pe zi.

Oficialii OPEC au subliniat că decizia de ieri a fost determinată de îngrijorările în legătură cu posibilele lipsuri în aprovizionarea cu petrol în a doua jumătate a acestui an. Cu toate acestea, analiştii sînt de părere că această majorare este doar începutul unui proces de durată, determinată de creşterea continuă a cererii de petrol la nivel mondial. Creşterea economică a Chinei, care consumă deja o treime din oferta mondială de petrol şi a Indiei, precum şi expansiunea treptată a economiilor occidentale, ar putea conduce în viitor la apariţia unei situaţii în care cererea va depăşi oferta de petrol.

Pieţele bursiere au reacţionat imediat la anunţul OPEC, la scurt timp barilul de petrol cu livrare în luna aprilie fiind cotat la bursa de la New York Mercantile Exchange cu 54,63 dolari, în scădere cu 42 cenţi faţă de valoarea de 55,05 dolari înregistrată la închiderea şedinţei de marţi. De asemenea, la bursa de la Londra, barilul de petrol Brent cu livrare în luna aprilie era cotat cu 53,41 dolari, în scădere cu 44 cenţi faţă de valoarea înregistrată marţi seara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb