OPEC: "Nu am decis, deocamdată, majorarea producţiei"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 martie 2011

Conform Financial Times, Kuweitul, Emiratele Arabe Unite şi Nigeria îşi vor majora producţia de petrol cu 300.000 de barili pe zi.

Conform Financial Times, Kuweitul, Emiratele Arabe Unite şi Nigeria îşi vor majora producţia de petrol cu 300.000 de barili pe zi.

Membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) poartă discuţii neoficiale pe marginea majorării producţiei, însă nu au luat deocamdată o decizie, anunţă ministrul de resort din Kuweit.

"Suntem în consultări, însă nu am decis în care direcţie vom merge", a declarat şeicul Ahmad al-Abdullah al-Sabah, adăugând: "Kuweitul încă produce potrivit cotelor în vigoare. Nu am majorat producţia".

Declaraţia oficialului kuweitian a venit ieri, după ce publicaţia britanică Financial Times a anunţat că mai multe state membre ale OPEC vor să majoreze producţia de ţiţei până la începutul lunii aprilie, ca să tempereze creşterea preţurilor de pe piaţa de profil. Conform Financial Times, Arabia Saudită a majorat deja producţia luna trecută, iar la măsuri asemănătoare vor recurge Kuweitul, Emiratele Arabe Unite şi Nigeria, în baza temerilor tot mai mari ale membrilor OPEC privind pericolul pe care-l prezintă creşterea explozivă a preţurilor ţiţeiului la adresa redresării economiei globale.

OPEC realizează aproape 40% din producţia mondială de petrol. Cartelul se va reuni în mod oficial la data de 8 iunie, la Viena, moment la care îşi va stabili strategia viitoare.

Unii membri OPEC, dar şi state producătoare din afara organizaţiei au livrat pieţei mai mult ţiţei, în vederea compensării cantităţilor lipsă din Libia (în contextul violenţelor din ţară).

Ministrul energiei din Qatar, Mohammed Saleh al Sada, a declarat, în acest sens, că pe piaţă nu s-a resimţit aproape niciun efect ca urmare a protestelor din Libia.

Producţia zilnică a OPEC a fost, conform cotelor, de 27,01 milioane de barili în ianuarie, potrivit raportului oficial al cartelului. OPEC a decis, în 2008, să reducă producţia cu 4,2 milioane de barili/zi, ceea ce a dus la scăderea preţurilor în 2009 şi 2010.

Membrii OPEC sunt: Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela. Irakul nu este supus sistemului cotelor de producţie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb