Operaţiunea "Mătuşa"este imbatabilă

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 10 ianuarie 2006

602.000 de dolari, 60.000 de euro, 281.669 de lei noi, obiecte de artă în valoare de 125.000 de euro şi un hectar de teren intravilan în comuna Voluntari - doar atît a primit moştenire, de la o mătuşă în vîrstă de 95 de ani, Dana Năstase, soţia lui Adrian Năstase, preşedinte excutiv al PSD. Bătrîna bogată rău (moştenirea se ridică la peste 1 milion de euro), trăia foarte bine într-o garsonieră de 18 metri pătraţi dintr-un cartier bucureştean. Chiar dacă nu prea ieşea din casă (vîrsta!) a reuşit în afaceri imobiliare, suflîndu-i de la nas lui Gigi Becali importante suprafeţe de teren, într-o zonă unde el era foarte activ (comuna Voluntari).

Presa a făcut băşcălie - se vede de la o poştă că toată afacerea este o lucrătură prin care fostul premier mai spală ceva bani - însă, la o abordare serioasă, parcă urlăm în pustiu. Nici unei instituţii a statului nu i se pare curios că bătrîna a făcut atîţia bani - pentru că instituţiile abilitate ori descoperă subit că nu au competenţe, ori aşteaptă ca cineva "să-i sesizeze".

Afacerea "Mătuşa" are toate semnele spălării banilor: bani negri, proveniţi din comisioane, şpăgi etc (este tocmai corupţia la nivel înalt de care vorbea Uniunea Europeană în rapoartele de monitorizare pentru ţara noastră) sînt daţi unor rude, care îi înapoiază apoi posesorilor sub formă de donaţii, moşteniri etc. Peste noapte, banii devin albi: persoanele publice în cauză, obligate să-şi declare averile, au astfel acte prin care să dovedească provenienţa bunurilor.

Cu speranţa că vreo instituţie a statului va face lumină, ne-am adresat mai întîi Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Am aflat cu surpriză de la purtătorul de cuvînt, domnul Nicolae Fuiorea, că Oficiul nu-şi poate băga nasul în moştenirile lui Năstase. "O astfel de problemă nu este de competenţa noastră" - a declarat Nicolae Fuiorea şi a precizat: "Noi ne ocupăm doar de operaţiunile suspecte de spălare a banilor şi de cele care implică terorismul". Dar o moştenire de 1 milion de euro primită de o persoană publică de la o bătrînă care locuia singură într-o garsonieră nu aduce a operaţiune suspectă de spălare a banilor? În orice caz, domnul Fuiorea a avut amabilitatea să ne spună cine are competenţă să verifice: Comisia de Verificare a Averilor Demnitarilor, care funcţionează pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Am sunat şi la Înalta Curte de Casaţie. Doamna judecător Mădălina Buta, purtătorul de cuvînt, ne-a explicat foarte clar cum stă problema: Comisia pentru Verificarea Averilor Demnitarilor se poate sesiza din oficiu doar dacă vreun demnitar nu face declaraţia de avere. Ea poate să facă investigaţii referitor la provenienţa anumitor bunuri dobîndite de aleşii noştri (cum este şi cazul "Mătuşa") doar dacă există o sesizare în acest sens. Cel puţin pînă în prezent, Năstase nu este investigat pentru că nu a fost făcută nici o sesizare.

Replica noastră a fost normală: "considerăm că o astfel de poveste este cusută cu aţă albă şi că bătrîna de 95 de ani nu putea să fie milionară în dolari. Oare n-am putea să facem o sesizare?" "Nu, nu puteţi face o sesizare", ne-a explicat doamna judecător, sfătuindu-ne să citim Legea 115/1996 care reglementează domeniul: "O sesizare se poate face nu cu o bănuială, ci cu o certitudine." Conform legii, poate să sesizeze Comisia orice om care are indicii certe că o anumită persoană publică a dobîndit bunuri de valoare în mod ilicit. Dacă se dovedeşte, însă, că informaţiile care au făcut obiectul sesizării erau false, conform aceleiaşi legi, cel care a făcut sesizarea va face între 6 luni şi doi ani de puşcărie. Devine clar, astfel, de ce nimeni nu sesizează...

Am mai făcut încă o încercare: am sunat la Ministerul Justiţiei. Ni s-a explicat, însă, că ministerul nu poate să facă cercetări, deci nu poate să sesizeze Comisia pentru Controlul Averilor. Cum eram deznădăjduiţi, oficialii ministerului ne-au încurajat: procurorul general Ilie Botoş a declarat ieri că va fi înfiinţată o comisie care să verifice provenienţa averilor demnitarilor. Ar fi o rază de speranţă...

Cum noi ştim însă că atunci cînd se face o comisie se îngroapă o problemă, după mica investigaţie pe care am făcut-o putem să recomandăm "mătuşile" tuturor. Sunt afaceri imbatabile, un fel de crimă perfectă!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb