Românii sunt mai interesaţi să investească în criptomonede decât în alte active, potrivit unui sondaj realizat de platforma de investiţii online eToro.
Astfel, 28% dintre respondenţi au declarat că au în portofoliu criptoactive, în timp ce 19% investesc în metale preţioase - aur şi argint. Acţiunile sunt preferate de 18% din respondenti, în timp ce 4% dintre români preferă să investească în artă, obiecte de colecţie sau vinuri scumpe.
Sondajul mai arată că ascensiunea din ultima vreme a investiţiilor de retail se manifestă pe deplin şi în România, pandemia făcând ca 58% dintre respondenţi să fie mai predispuşi să investească. Platformele online au devenit modalitatea preferată a românilor de a investi, 37% dintre aceştia indicând că investesc printr-o platformă online, faţă de 26% care investesc printr-o bancă, în timp ce 12% investesc printr-un broker şi 9% printr-un consilier financiar. Acest lucru arată clar că investitorii de retail se simt impulsionaţi de accesul uşor şi direct la vehiculele de investiţii de pe platformele online. Dintre românii care investesc în acţiuni, 33% investesc doar în acţiuni româneşti, în timp ce 28% investesc doar în acţiuni internaţionale, 22% investind în ambele.
Într-un raport al BIS (Bank for International Settlements) se menţionează că "investitorii mici par să fie adesea atraşi mai degrabă de natura speculativă a acţiunilor individuale, decât de beneficiile de diversificare oferite de indici. În concordanţă cu faptul că astfel de preferinţe capătă tot mai multă importanţă, cifra de afaceri a acţiunilor fondurilor tranzacţionate la bursă (ETF) care urmăresc indicele S&P 500 s-a stabilizat în ultimii patru ani, în timp ce cea pentru componentele individuale ale S&P 500 a avut o tendinţă de creştere în aceeaşi perioadă, ceea ce indică faptul că 2017 ar putea fi anul de început al creşterii influenţei investitorilor de retail". Investitorii români nu sunt diferiţi de colegii lor americani, fiind entuziasmaţi de active interesante, cum ar fi cele cripto şi cele tehnologice, în timp ce numai 4,8% declară că au ETF-uri în portofoliu şi mai puţin de 12% investesc în alte tipuri de fonduri de investiţii.
O treime dintre respondenţii sondajului eToro au declarat însă că nu au nicio investiţie. Întrebaţi de ce, mai puţin de 5% au menţionat că este prea riscant, marea majoritate - 66% - menţionând lipsa banilor. Potrivit sondajului, 80% dintre respondenţi au declarat că au venituri mai mici de 5000 RON net pe lună, 11% câştigând între 5001 şi 10000 ron net şi doar 1,6% câştigând peste 15000 RON net pe lună.
Pe fondul creşterii inflaţiei, numai câţiva respondenţi (3%) au declarat că nu investesc pentru că preferă să îşi ţină banii în bancă.
Alte obstacole importante în calea investiţiilor, menţionate de 47% dintre respondenţi, sunt lipsa de înţelegere a domeniului şi faptul că nu ştiu cum să înceapă. Întrebaţi unde ar căuta informaţii despre investiţii, aproape jumătate dintre respondenţi au menţionat online, un curs sau cărţi de specialitate, în timp ce 9% au menţionat social media. Familia şi prietenii nu sunt surse de informare foarte populare, doar 8% dintre respondenţi menţionându-le.
Sondajul a fost realizat la comanda eToro de către Attest la sfârşitul lunii octombrie 2021, online, pe 1000 de români aleşi aleatoriu, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.