Am intrat în 1984. Nu anul, ci romanul

OPINII Am intrat în 1984. Nu anul, ci romanul

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea #Adevărul - prima victimă / 7 martie 2022

Am intrat în 1984. Nu anul, ci romanul

Sancţiunile economice au sens împotriva Rusiei, e singura cale pentru a împiedica o confruntare catastrofală în Ucraina, între două blocuri care au arme nucleare. Înţeleg decuplarea de la SWIFT, blocarea gazoductului NS2, sancţiunile pentru băncile ruseşti şi businessurile ruseşti. Poate are logică şi blocarea averilor oligarhilor care îl sprijină pe Putin, deşi într-un stat de drept e mai greu de justificat asta, vorbim totuşi de persoane fizice.

Ce nu înţeleg este avalanşa de decizii care vor să pună pe fugă sau să elimine simboluri culturale, activităţi sportive, obiecte pur şi simplu. Citeam că balerini, dirijori, soprane din Rusia nu mai pot participa la spectacole dacă nu îl condamnă public pe Dictator. Asta după ce sportivii au început să fie daţi afară din competiţii. Mai nou, nici pisicile ruseşti nu mai au voie să participe la concursuri. Serios, nu l-au zgariat la timp pe Putin sau ce? La noi, ANAF ţinteşte prin controale afacerile ruseşti şi au apărut chiar voci care cer închiderea lor pentru că au un dictator în ţara de origine. Bine, dar şi noi avem mii de angajaţi acolo, cine le dă un nou loc de muncă, NATO?

Culmea prostiei mi s-a părut ideea unui pub din Braşov care vărsa zilele trecute demostrativ vodca de pe stoc pe trotuarul din faţa stabilimentului. Oamenilor nu le trecuse prin cap să vândă la jumătate de preţ infamul articol şi să dea apoi banii refugiaţilor dacă tot voiau să ajute Ucraina. Ce urmează, să interzicem căciulile ruseşti (ruleta rusească?), să îţi bată poliţia la uşa dacă asculţi Şostakovici, să redenumim tabelul lui Mendeleev, să fie interzis Dostoievski? Glumă-glumă, dar asta chiar era să se întâmple în Italia, unde un curs ţinut la o universitate, curs despre Dostoievski, fusese scos repede din program până au protestat vehement studenţii. Ocazie cu care titularul cursului a comentat că nu e uşor azi să fii nici rus viu, dar nici rus mort nu e simplu. De ce trebuie să fie lăsat rusul de rând fără bani pe card sau vacanţe în Europa? Poate că în felul ăsta, în loc să îl fluiere pe Putin începe să aplaude politica lui din frustrare - "uite tocmai a făcut rost de o felie mai mare de litoral în jurul Crimeii, au unde merge şi ruşii în vacanţă la vreme mai bună".

Ce fac posesorii de afaceri asociate cu Rusia în condiţiile astea? Suferă în tăcere sau se adaptează şi... luptă pentru pace, pentru a supravieţui. Am trecut joi prin faţa magazinului Berezka, magazin considerat rusesc. În geam, un afiş mare - "Nu război". Săracii oameni fuseseră luaţi ca din oală cu sentimentele anti-ruseşti încât nici nu apucaseră să corecteze forma mesajului. Am intrat, am cumpărat nişte produse din pesşe şi am încercat să fac un banc la casă. "Sper că banii ăştia nu ajung la Putin, nu?" Nici nu şi-au dat seama de ironie, au răspuns serios - "Nu avem noi treaba cu Putin"...

Prin media, o poveste la fel de ciudată. De parcă am fi în romanul 1984 al lui Orwell, când toată lumea era datoare cu cele două minute colective de ură. Înţeleg că Putin e distribuit în rolul lui Emmanuel Goldstein, dar unde ajungem cu ura asta viscerală dacă se prelungeşte conflictul luni sau ani? Plecăm mâine la război şi ar trebui să fim bine "montaţi" sau e cazul să o lăsăm mai moale şi să înlocuim relatările părtinitoare, uneori fake-news-urile de bine, cu ceva mai mult echillibru? Poţi condamna un gest mult mai sobru, fără isterie şi fără să vlăguieşti emoţional populaţia care a mai trecut printr-o sperietură de moarte când aceleaşi televiziuni trăgeau clopotele pandemiei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Dumneavoastră aveți dreptate totală. Și totuși care este soluția? Ce putem face? Putin a ajuns acolo și deține puterea totală și cu acordul populației. Vina este în mare parte și a populației. Cum le atragi atenția că acțiunile lui sunt criminale? Se tot propagă ideea că rușii nu știu ce se întâmplă. Că nu au habar și se uită toți la televiziunea de stat (știm cu toții că tinerii din România se uită toți numai la TVR). Și totuși, Tik Tokul, Instagramul toate sunt pline de ruși. Ei știu ce se întâmplă și sunt mândri de asta. Au mândria națională. Aveți dreptate și totuși care este soluția?? Nimeni nu vine cu soluții la această situație. Blamam rușii (populația) sau le luăm apărarea...și situația rămâne la fel. Indiferent de ordinele lui Putin nu pune nimeni soldații de acolo să împuște civilii, copiii. Nu îi obligă nimeni și totuși o fac. Care este soluția? Stam și dezbatem situația săracilor ruși opresați și așteptăm să ne bombardeze și pe noi? Care este soluția domnule Dogaru? Fugim toți în vest să nu ne omoare rușii? Așteptăm și noi să ne bombardeze rușii maternitățile distruse oricum? Soldații ruși sunt separați de populația rusă opresată? Nu vin tot din populație? Nu au rude civili? Vă rog oferiți și o soluție la această situație si apoi discutam și despre săraci ruși opresați de sancțiuni. Care este soluția?

    1. A și încă o chestie: cui se adresează Putin cu prostiile lui aberante "denazificarea" și alte tâmpenii de astea în discursurile din ultimele zile? Mie? Dumneavoastră domnule Dogaru? Sau populației ruse "opresate" de sancțiuni pe care îi apărați în articol? Adică cine este atât de obtuz încât să asculte asemenea stupizenii în anul 2022? Noi sau sărăcuții ruși opresați se sancțiuni? De ce se adresează Putin astfel cu subiecte expirate "denazificarea" dacă populația este atât de deschisă mintal? Îi crede proști și limitați sau o face tocmai pentru că își cunoaște poporul? Tocmai pentru că știe că are cui să îi verse prostiile? Pentru că știe că populația jubilează la astfel de aberații? Ce ar trebui făcut cu astfel de populație? Să îi sancțiuneze? Să le luăm apărarea și să ne fie milă de ei? Să lăcrimăm noi acum pentru săraci ruși opresați? Să le luăm apărarea și să ne fie milă? Să face articole de presă pentru ei? Ce să face domnule Dogaru? Să așteptăm opresații sa vină puțin și peste familia noastră cu rachete, și peste locuințele noastre. Că de ..sunt opresați și trebuie să ne denazifice și pe noi puțin așa în timp ce le plângem de grijă săracilor ruși opresați.

      dupa tine si pe noi trebuiau sa ne omoare ca l-am " ales " pe ceausescu .. johanis este bun , nu-i nici patriot si-l doare undeva de Romania si romani .

      Lasa dreq tembelizorul ca ti-a clatit mintile .. cand Putin va ataca o tara membra Nato sau nu, si care nu a avut o atitudine opresiva asupra rusilor, atunci sa-l acuzi pe Putin ca este expansionist si trebuie sa ne temem intr-adevar. Altfel sa-i lasam sa-si rezolve socotelille, caci daca lumea occidentala ar fi fost un adevarat arbitru care sa se asigure de respectarea acordului de la Minsk nu s-ar fi ajuns la varsarea de sange si razboi.

      Solutia, in cazul tau, este sa inrolarea in batalionul de voluntari al Ucrainei, alaturi de barbatii ucrainieni OBLIGATI sa ia arma in mana si sa lupte. Frumoasa dilema, sa mori de gloante rusesti sau impuscat pentru dezertare.

      Noi astia ramasi vom ridica statui in onoarea voastra :-) 

    Articolul este elocvent, obiectiv. Pentru mine nu este o surpriza. Aceeasi retorica dementa si mincinoasa era directionata catre scepticii care nu se vaccinau. Cata vreme prostimea va mai asculta de media publica, asta se va produce.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb