OPINII Are sens să migrezi de la pensia privată la cea de stat?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 martie 2019

Începând din această lună, asiguraţii din sistemul pensiilor private pot cere statului să nu le mai opereze viramentele către fondul de pensii din Pilonul II, iar toţi banii colectaţi din asigurările sociale vor rămâne pentru viitoarea pensie de stat. O fi bine, o fi rău?

Dacă e să ne luăm după lobby-ul întreţinut de fondurile private de pensii, e cât se poate de rău, doar ştie toată lumea că generaţia decreţeilor reprezintă o piatră de moară de gâtul sis-temului public de pensii. Sunt prea mulţi (au existat şi generaţii de 500.000 de nou născuţi pe an după 1965, mai mult decât dublul cifrelor de azi) şi statul pur şi simplu nu le mai poate asigura o pensie decentă având în vedere raportul dintre angajaţii şi pensionarii din prezent (cam un angajat la un pensionar). Dar, dacă statul nu va putea asigura o pensie decentă câtă vreme colectează un CAS de 25%, cum o vor putea asigura privaţii câtă vreme la ei ajunge în prezent doar 3,75%? Sigur, aici ţi se va zâmbi cu subînţeles şi vei primi asigurări că, în timp, aceste alocaţii către privaţi vor creşte, doar ar fi trebuit să fie deja de 6%. Dar, dacă statul tot a început să se gândească să îşi recupereze viitorii pensionari având în vedere beneficiile (cam 1% din PIB se duce către administratorii de pensii private acum), de ce am crede că va accepta să dea o parte şi mai mare din banii colectaţi drept CAS către aceştia?

Am văzut un cont de pensie privată al unei persoane care cotiza de la apariţia sistemului (2007), cu venituri în jurul mediei pe economie şi care strânsese până acum în jur de 13.500 lei (o sumă nu foarte spectaculoasă având în vedere că banii sunt adunaţi în mai mult de 10 ani). Mai avea până la pensie cam 15 ani şi şanse mici să treacă de 40.000 lei în fondul respectiv deci pensia privată era mai degrabă o sursă de acoperire a unor cheltuieli viitoare neprevăzute (fie şi medicale) decât o alternativă solidă la pensia de stat.

În final, puţini se întreabă ce se va alege de economie dacă banii de pensii ai decreţeilor nu vor putea fi plătiţi? Va fi hiperiniflaţie cumva? Sau haos generalizat (poate că nici sistemul de sănătate nu va putea funcţiona pentru că şi acolo decreţeii vor pretinde servicii complete, nu?)...De fapt, singura temere realistă este că inflaţia va tăia serios din viitoarele pensii, nu prea am văzut stat care să nu le poată plăti fie şi ajutat de tipar. Pentru că dacă ajungem la varianta de haos, atunci nici pensia privată nu va fi de mare ajutor. Dar dacă inflaţia va tăia din puterea de cumpărare a pensiei de stat nu aşa se va întâmpla şi cu pensiile private? Că tot în lei se acordă şi acestea.

Mai există însă un detaliu mai puţin comentat în legătură cu pensiile de stat. Acestea se acordă până la moarte ("pay as you go" se numeşte sistemul), în vreme ce pensia privată se acordă cât ţine fondul acumulat. Cine apucă 20-30 de ani de pensie va primi cu siguranţă la împlinirea a 90 de ani pensia de stat dar e foarte posibil că cea privată să se fi epuizat de mult. Cu alte cuvinte, ţineţi cont de faptul că speranţa de viaţă e în creştere, iar pensia privată nu are ochi pentru aşa ceva. Poştaşul va continua să sune când vorbim de pensia de stat, dar tolba lui ar putea să nu mai conţină şi pensia privată la un moment dat. Aşa că cine speră să îşi vadă şi strănepoţii ar avea destule motive să îşi îngroaşe punctele de pensie mutându-şi contribuţia de la privat la stat. Evident, cine vrea o viaţă de leu la pensie, trăită la maximum, îşi va dori o pensie privată cât mai mare pe care să o cheltuie cu voluptate repede. Dar parcă această mentalitate nu ţine de vârsta a treia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In 20 ani, nu va mai fi cine sa sustina sistemul de pensii de stat, asa ca va disparea de tot sau va oferi o plata simbolica. Daca nu automatizam economia, vom avea probleme si noi si altii. China a avut anul trecut primul declin demografic, si ei vor avea probleme, chestiune de timp ...

    1. Asta s-a spus si acum 20 ani!!

      acum a devenit realitate emigrarea a 5 milioane de romani

    Nici eu nu mi-am pus mari speranțe în pensia din pilonul 2 dar nici nu trebuia pt că pilonul 2 are altă menire: aceea de a susține economia privată sănătoasă prin infuzii sistematice de capital, predictibile pe termen lung. În felul ăsta, existau ceva premise că economia românească de peste 20 ani să producă destul încât să acopere cheltuielile cu pensia de la pilonul 1.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb