OPINII Banii aruncaţi din elicopter sunt gata să devină o realitate palpabilă

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 august 2020

Vestea că Banca Chinei este tot mai aproape de emiterea unei monede digitale redeschide discuţia despre viitorul banilor tradiţionali.

Dilatarea masei monetare din ultima vreme, cu puseele cunoscute aduse de criza subprime şi blocarea economiilor în pandemie, a repus în discuţie sustenabilitatea datoriilor acumulate în lumea dezvoltată. Până acum emisiunea de monedă se făcea prin asumarea unor datorii, fie că vorbim de activitatea privată de creditare, fie de finanţarea unor deficite publice prin emiterea de obligaţiuni de stat (cumpărate de la o vreme chiar de băncile centrale). Iar ca la orice datorie, dobânzile urmau să se acumuleze. Problema este că serviciul acestor datorii devine nesustenabil în ciuda dobânzilor scăzute. Când sari de 100% din PIB nu prea mai ai spaţiu de manevră, iar o reducere a ponderii acestora nu e vizibilă la orizont în lipsa unui salt tehnologic epocal.

Iată însă că apare o posibilitate ca banii să ajungă direct la public fără să mai treacă prin titlurile de stat, bănci centrale, bănci, credite. Aceştia ar putea fi injectaţi direct în conturile personale ale celor vulnerabili dacă ar exista sub forma unor monede digitale emise de băncile centrale pentru astfel de scopuri. Şi cu asta am rezolva şi problema inflaţiei într-o economie preponderent privată (cum doar statul poate mări salariile instant, iar angajatorii privaţi de multe ori ezită, e greu de generat inflaţie într-o economie privată).

În cazul unor crize majore, astfel de bani ar ajunge direct la populaţie pentru a stimula consumul fără să mai fie nevoie să fie pompaţi mai întâi în bănci pentru a stimula creditatarea (cu mari şanse să se umfle nişte bule speculative înainte de a se întâmpla asta, pentru că băncile folosesc de multe ori în speculaţii banii pompaţi de băncile centrale înainte de a se apucă serios de creditare). Marele avantaj este că în astfel de situaţii de criză salvarea economiei nu s-ar mai face cu preţul acumulării unei cantităţi şi mai mari de datorii. Banii ar fi trimişi direct în conturile oamenilor, fără dobândă şi fără condiţii de restituire, iar inflaţia care s-ar crea în acest mod ar ajuta la reducerea muntelui de datorii deja acumulat. Nu ar fi chiar corect pentru cei ce au economisit în ultima vreme, dar ar reduce povara pasată pe umerii generaţiilor viitoare. În plus, şi cei cu economii ar putea să se protejeze plasând banii cash în alte categorii de active precum acţiunile şi imobiliarele.

Interesant de observat, China face prima mutare în acest sens, sătulă probabil să mai sprijine rolul dominant al dolarului. Un director în departamentul de plăţi al băncii centrale din China, citat de Reuters, a anunţat recent că instituţia este "aproape gata" de lansarea unei monede digitale. Şi Suedia (ţara unde au apărut dobânzile negative la credite) anunţase că sprijină o idee asemănătoare. Cum muntele de datorii acumulat în lume este preponderent în dolari, n-ar strica deloc să asistăm la apariţia unor monede virtuale care să se aprecieze puternic faţă de acesta uşurând povara rambursării datoriilor în moneda americană, iar lucrurile par să se aşeze în acest sens.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Om vide.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb