OPINII BET cochetează cu noi maxime - ce filosofie se desprinde de aici

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2021

BET cochetează cu noi maxime - ce filosofie se desprinde de aici

În aceste zile, indicele BET se luptă din greu să depăşească maximele din 2007. Din 2007 pornise un picaj greu de imaginat la acea dată, precum în cazul celebrului indice BET-FI care căzuse de la aproape 100.000 de puncte până la sub 10.000 de puncte.

Cei care calculează cât de frumos este să te joci de-a investiţiile la bursă pun deseori o bază de calcul convenabilă astfel încât dacă ne-am plasa la nivelul primăverii lui 2009, când se atinsese fundul sacului, acum am contempla o frumuseţe de apreciere. Sau dacă am aşeza baza mai recent, în primăvară lui 2020, când am avut corecţii importante.

În cel mai fericit caz ni se spune că e mai bine să ignorăm ciclurile pieţei şi să cumpăram disciplinat, investind constant sume relativ egale şi în acest mod nu vom fi afectaţi major de corecţiile de parcus. Faptul că abia în 2021 ajungem să umplem golul dintre maximele lui 2007 şi valorile de azi ale principalului indice bursier ar trebui să ne dea mai mult de gândit.

Ştiu, mi se va spune că există acţiuni care au acoperit de mult diferenţa şi că sunt în profit consistent între timp, precum Banca Transilvania (nu este şi cazul BRD, care a avut maxime de 30 lei în 2007 iar acum este 15 lei). Sau că din dividende se putea câştiga mai bine decât în cazul dobânzilor din depozite şi, uite, acum şi principalul a revenit la valorile de acum treisprezece ani. Ei bine, nu e chiar aşa, cel puţin nu peste tot. Să luăm de exemplu cazul SIF Oltenia care sărise de 4,5 lei/acţiune în 2007 şi se chinuie azi să revină peste 2 lei. Dividendele cumulate în perioada 2008-2020 reprezintă 1,45 lei/acţiune. Tot ar mai fi de acumulat pentru a acoperi investiţia iniţială pentru cei care au avut proastă inspiraţie să cumpere SIF-uri pe vârful bulei.

Evident, cine a acumulat acţiuni cu sume egale în toată această perioadă este pe profit consistent azi pentru că nu a prins din plin groapa din 2008-2009. E o strategie bună numai pentru cei cu venituri decente dar fără prea mari economii. Pentru cei care au însă ceva bani de-o parte, acumulările eşalonate n-ar fi chiar cea mai bună idee. Mai nimerit ar fi să aştepte cu banii în depozite până apare o nouă corecţie majoră iar acolo să între mai agresiv la cumpărare cu 40%-50% din bani, urmând să achiziţioneze apoi alte acţiuni eşalonat, în timp (nu poţi ştii niciodată când s-au atins minimele).

Şi, foarte important, o parte importantă din suma disponibilă ar trebui păstrată pentru ofertele publice care vin periodic la bursă. Nu toate sunt acţiuni care merită păstrate pe termen lung, mai ales când există o diferenţă majoră între preţul de subscriere şi cotaţia post-listare, dar se poate marca un profit apreciabil pe termen scurt.

În concluzie, cumpără pe corecţii majore, începe apoi să îţi completezi portofoliul achiziţionând eşalonat acţiuni şi păstrează mai mereu 20-40% din bani în depozite sau titluri de stat listate pentru a profita de alte oportunităţi (IPO-uri ale statului, plasamente private, etc.). Aceasta ar trebui să fie strategia ideală la bursă.

Nu uita să fii lacom când lumea e temătoare şi reţinut când entuziasmul creşte (ce n-ar da şi cei intraţi la BVB în bula din 2006-2007 să fi procedat la fel, precum cei care contemplau de pe margini dezastrul din martie 2009 sau martie-aprilie 2020, uitând însă să profite de preţurile mici).

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Un articol foarte, foarte bun.

    As fi tinut cont de el daca l-as fi citit prin 2004 - 5 cand am inceput sa ma documentez si sa investesc? 

    Cred ca as fi fost intru totul de acord cu concluziile autorului, dar tot as fi procedat altfel urmare a entuziasmului inerent de incepator. 

    Terapia soc aplicata inclusiv mie de realitatea bursiera ciclica ori te scoate definitiv din arena ori intra la capitolul EBC (educatie bursiera continua).

    Dupa 15 ani inca invat, prin urmare apreciez genul acesta de articole si ii multumesc autorului. 

    1. Multumim C.Dogaru. Ca sa fii pe cash la o eventuala cadere ar tb si sa stii cand sa vinzi si sa nu mai fii tentat sa reintri. E greu sa prinzi momentul optim, atat la intrare cat si la iesire dar te mai multumesti si cu jumatati de masura. Important ar fi sa nu fii contra trendului, nu neaparat sa prinzi "inflexiunile"

    In 2009, adică imediat după criza din 2008, în timp ce lumea n-avea job, murea de foame, tăieri de salarii și pensii, TVAul la macare era de 24%, etc. fatucele pe la TV spuneau asa: "Au scăzut prețurile apartamentelor in București, cumpărăm acum sau mai stam cu banii in depozite?"

    Cam tot așa e și acum cu bursa...sunt milioane de români cu 100.000 de euro în conturi care abia așteaptă corecția anuală din martie. 

    Eu procedez de mult cum zice dl Dogaru dar ...cumparând acțiuni la preturi scăzute le vând ca fraierul după o creștere de 10-20 % ! Va dati seama ce greșeală am făcut a.trecut ?

    Multumim domnului Dogaru pentru sfaturile foarte bune din concluzii ( intr un univers in care sfaturi bune dezinteresate si gratis nu se gasesc !) . Cam la aceste concluzii am ajuns si eu ,si am intrat pe bursa exact in primavara lui 2008 (la spartul ... bulei ) cand BRD era la 20 Ron /actiune cu sentimentul ca a scazut destul ! Ei nu, in toamna BRD coborase la 7 ron pe actiune ....asa ca am cumparat iar ,de compensare .

    Sigur ca eu sunt investitor amator cu venituri fixe ,aport suplimentar in portofoliu fac din cardul de credit si aceasta conditionare conteaza mult . SIF 1 (si anexa lor SIF4) nu au dat dividende foarte mult timp (deloc sau f mici) pt ca e in custodia ( sa zic asa) unor persoane care conduc o politica agresiva versus alti investitori si SIF uri ...spre beneficiul lor personal! Nu numai ca au manipulat valoarea activului unitar astfel ca au influentat cotatia SIF1 chiar in lipsa dividendelor ,dar au distrus efectiv si SIF5 (care a dat dividende si a adus cresterea efectiva a valorii unitare SIF5) asa cum domnul MAKE a demonstrat in seria de articole (excelente) dedicate problemei . Titlurile de stat da ,sunt o optiune valabila pt portofoliu si ma bucur ca nu ati recomandat obligatiuni pe piata BVB ,ca nu sunt potrivite pt investitori retail . Sper sa rezistati pe frontul informatiei actuale ,reala si utila pentru investitorii retail si ziarul Bursa sa reziste pe frontul luptei contra malversatiunilor si manipularilor pe piata de capital . Cu respect ,primavara frumoasa ! 

    ce filosofie se desprinde de aici? ca piata a depasit cu mult Tesla din spatiu

    Aveți puțintică răbdare că n-au venit raportările la banci pentru 2020. Atunci va fi durerea și scrâșnetul dinților la BVB.

    Profitul lui 2020 e micuț rău, cu toate cosmetizările și anulările de provizioane din decembrie  

    1. unde sunt eu nu e adevarat.

      dar va fi adevarat ce zici tu. va fi dupa ce sunt eliminate amanarile de la plata ratelor pt retail ci corporate - si atunci se va vedea (eventual) dimensiunea problemei.  

      Daca aveai, stiai ca BRD a raportat azi la 8 dimineata :))

      Rezultatele nu sunt chiar rele, in schimb dividendul propus e invizibil. 

    un articol generalist frumos si relativ complet in linii generale.

    rog autorul sa il reposteze prin martie-aprilie 2022... :)  

    Dumnezeu stie de ce :)) ... sa fie atunci oare varful superciclului 3 (cel care a inceput in 2009-2010) ...ca tot nu stim niciodata ce ne rezerva viitorul , cum zice autorul ... :)  

    uitati o parere de la cineva care are impresia ca stie cum e cu viitorul :  

    top ciclic in feb-martie 2021  

    bottom la inceput de mai 2021 

    varf intra-ciclu la mijloc/final de august 2021 

    varf final superciclu 3 in martie-aprilie 2022.  

    dupa aia ne dam cu saniutza pana la valori din 2012-2013 :))... poate 2009-2010 daca nu ati fost baietei cuminti! .... Yuhuuuuu ! :) Abia astept ! Asta cu saniuta ar dura maxim 2 ani (probabil cam 15 luni) si se numeste... superciclul 4  

    mai apoi ...zi de vara pana-n seara avem superciclul 5 (si ultimul inainte de ceva MARE DE TOT bearish) pana prin 2028-2029 cu NOI MAXIME ALL TIMES HIGH!  

    Deci ... cand finalizam corectia bearish super-ciclul 4 (in 2023-2024) ... incarcati ca baietii buni actiuni multe pentru ultima tura ascendenta in trenuletul groazei! :)  

    na, ca v-am dat un roadmap pe urmatoarea decada... ca tot nu stim ce ne aduce viitorul! :)  

    1. Ai uitat sa spui in care ciclu te-ai nascut, in care top ciclic ai mers la scoala, la care varf intra-ciclu ai plecat de la parinti si in care super-mega-top-supra ciclu urmeaza sa te maturizezi.

      Iar daca te doare capul ... e pentru ca inca n-ai priceput din care ciclu de la periciclu a venit mesajul meu!

      Iar acum du-te si da-te cu saniuta pe asflat. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb