OPINII Cât plăteşti ca să ocoleşti cardul?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 octombrie 2019

Cât plăteşti ca să ocoleşti cardul?

După ce ani buni s-au chinuit să ne determine să acceptăm cardurile pentru a ne primi salariile şi a cheltui la supermarket, acum băncile vor să ne convingă de faptul că nu ar strica o taxă pentru a nu mai utiliza cardurile.

Am auzit de multe ori întrebarea - "de ce să ocolesc cardurile în supermarket, oricum nu costă nimic să plătesc cu ele?" Ei bine, uneori costă, atât direct, cât şi indirect, deşi nu de fiecare dată simţim asta. Indirect, pentru că atunci când plăteşţi cu cash ai o doză suplimentară de control, simţi mai bine valoarea banilor când îi numeri fizic, te poţi răzgândi mai uşor, pe când la plata cu cardul sumele au şi zburat până să mai schiţezi ceva. Iar direct, costul se reflectă în preţ, comercianţii plătesc un comision băncii pentru a utiliza POS-urile, iar la rândul lor îl pasează clienţilor. Ei bine, de la o vreme sunt tentat dinspre bănci cu tot felul de soluţii care să mă scutească să mai folosesc cardul. Uneori contra cost.

Cel mai recent exemplu este ING, care mi-a trimis un mail din care aflu că, din decembrie, aş putea retrage bani din bancomat fără card. Ba aş putea chiar să depun, dacă ţin morţiş. Cât costă respectiva facilitate? Pentru cei care nu primesc salariul în contul deschis la ING nu e chiar ieftin - 5 lei dacă faci retrageri şi 15 lei la fiecare depunere.

Retragerile şi depunerile se fac în baza unui cod furnizat de aplicaţia de pe telefon şi întrebarea pe care mi-o pun este de unde ştiu strategii băncii că aş putea să mă nimeresc des cu telefonul la mine în faţa băncii, dar fără cardul din dotare? Sigur, dacă ţi se fură borseta şi ai rămas cu telefonul în buzunar, eşti într-o astfel de încurcătură, dar mă bate gândul că nu pentru astfel de cazuri s-a lansat acest serviciu (de altfel, numărul relativ mic de astfel de situaţii n-ar justifica efortul de marketing), ci pentru amatorii de tehnologie - cei care ar fi gata să plătească un ban în plus doar pentru deliciul de a-şi folosi gadgetul favorit şi pentru generarea de coduri de retragere sau depunere.

Servicul de plăţi cu telefonul (vezi tam-tam-ul generat de lansarea Apple Pay în România) se bazează, de altfel, pe un impuls similar. De ce să te mai foloseşţi de învechitul card când poţi face totul de pe smartphone? Iată cum îşi prezintă ING propriul serviciu, ING Pay. "Cum telefonul îl ai mereu la tine, ING Pay îţi va face viaţă mult mai uşoară. Pentru că atunci când mergi la cumpărături, nu mai trebuie să scotocesti după card prin geantă sau prin portofel. De fapt, nici nu mai e nevoie să cari portofelul după ţine. Scoţi telefonul, aprinzi sau deblochezi ecranul, îl apropii de POS şi gata, ai plătit. Simplu şi rapid". Întrebarea de 100 de puncte este dacă vom primi bani înapoi de la comercianţi dacă vom folosi doar telefoanele la plata la casă având în vedere că neutilizarea POS-urilor (şi eliminarea lor în final) îi va scuti de nişte taxe plătite băncii. Pariez că nu, e greu să elimini nişte costuri care nu sunt transparente.

Una peste alta, morala care rezultă de aici este că apar tot felul de facilităţi care să-ţi uşureze despărţirea de bani. Am avut iniţial cardul, care te făcea să ai mai puţine reţineri decât dacă ai fi scos banii cu mâna din portofel, acum avem soluţiile de plată cu telefonul, care să-ţi uşureze despărţirea de banii păstraţi pe card. Urmează, probabil, plata pe baza scanării retinei...Ai clipit, eşti falit!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Trendul de eliminare a banilor fizici se vede in toată lumea. In anumite tari nu mai e permise plata in numerar de la un anumit plafon in sus. Bancnota de 500€ e sau va fi scoasă din uz. Mie trendul asta nu-mi place si încerc sa plătesc cat se poate de des cash. Nu-mi place sentimentul sa nu am bani in buzunar. Cardul, telefonul etc. mi se par niște chestii artificiale. Si ma deranjează ca toate tranzacțiile sunt memorare pe ceva servere in SUA.

    Oarecum ma gândesc cu teama la urmatorul scenariu: trăiesc între-un regim dictatorial, in care nu mai exista bani cash. Daca te implici in lupta contra sistemului, cu un click îți blochează cardul si implicit posibilitatea de a cumpăra mâncare etc. Ideea asta se bazează pe o teorie a conspiratori, dar imaginați-va ca Hitler, Stalin, Ceausescu sau alți dictatori ar fi avut o asemenea posibilitate. După cum știm cu toții, istoria se repeta... 

    Banii cash își au rolul lor in societate si sper sa nu dispara 

    1. Perfect de acord cu tine. Ma simt de parca eu a-si fi scris randurile de sus.

      Comuniștii au confiscat atât banii cât și averile celor care au erau de partea lor.

      E infinit mai ușor să plătești cu un card sau cu telefonul.  

      In plus poti trimite banii oriunde vrei, instant.  

      Cardul simplifică viața.

    Oare de ce nu mergeti cu calul si va suiti in Mercedesuri...?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb