Am văzut zilele trecute un clip pe o reţea socială unde un om de televiziune (Dana Rogoz) povestea cum în fiecare an, de ziua lui, copilul său primeşte în dar un tablou din partea părinţilor. Nu era orice tablou, ci unul cumpărat de la o casă de licitaţie, semnat de un autor relativ cunoscut, fără să aibe însă o cotă impresionantă. Ei bine, mi s-a părut o idee bună, o investiţie deghizată în cadou, la care participă şi copilul consultat înainte de achiziţie. Mă întreb dacă respectiva schemă ar funcţiona şi în cazul acţiunilor de la BVB, ce portofoliu ar trece testul timpului oferind un plus de valoare copiilor pentru care este achiziţionat?
Ce acţiuni ar trebui cumpărate acum cu un orizont de timp de 10-20 de ani? Ştiu, cine spune 20 de ani la bursă spune o eternitate în condiţiile în care portofoliul mediu e menţinut de la câteva luni la câţiva ani. Totuşi, exerciţiul merită făcut şi ca o flotare logică în ceea ce priveşte viitorul economiei. Ştim cu toţii cine erau vedetele în urmă cu 15 ani. Toţi voiam acţiuni SIF pentru că erau subevaluate şi...aveau bănci în portofoliu. Acum, după ce am văzut spargerea unei bule a creditării şi numărul mare de şomeri care bat pasul pe loc în 2020, parcă nu am mai vrea bănci. Să fie companiile din energie favorite? Nu toate în orice caz. Petrom nu se va simţi bine peste 20 de ani, rezervele sale se epuizează rapid. Lucrurile sunt mai nuanţate când vine vorba de Conpet unde se importă o parte din combustibilul care îi tranzitează conductele. Nici Romgaz nu e vedeta viitorului dacă nu descoperă zăcăminte noi. Similar, Transgaz fără gazul din Marea Neagră nu ar fi un pariu potrivit pe termen lung. Nuclearelectrica are investiţii masive de făcut în reactoare, iar statul a făcut rost greu de bani mai mereu. Hidroelectrica va fi însă la mare căutare pentru că autoturismele vor migra pe alimentare electrică şi producătorii de energie electrică vor vinde mai bine, ploaie să fie. Ştiu, nu este încă listată dar va fi cel mai probabil anul viitor sau în următorii doi - trei ani. La fel distribuitorii sau transportatorii (Electrica, Transelectrica) au piaţa asigurată şi, în perspectivă, volume în creştere. Pe partea industriei pharma Antibiotice, Biofarm au un culoar bun, suntem o populaţie care îmbătrâneşte. Problema lor e doar cota de piaţă, redusă, astfel încât pot fi afectate destul de uşor de mişcările concurenţei. MedLife are la rândul său perspective bune pe termen lung chiar dacă privatizarea serviciilor medicale nu se va face peste noapte. Compania a demonstrat însă că poate creşte organic.
Nu m-aş hazarda să dau însă şi alte repere pentru că suntem, din păcate, o ţară cu spor negativ al populaţiei, iar soliditatea cererii e o problemă pe termen lung. Sigur, poate că o companie mică acum va deveni medie sau mare peste 20 de ani, dar ar putea la fel de bine să dispară dacă nu are un scut de protecţie (monopol sau duopol, prezenţa într-un sector cheie unde stilul de viaţă al consumatorilor sau tendinţele demografice asigură piaţa). Ar putea fi o soluţie mai bună investirea în depozite la termen în lei şi valută? Sau într-un cont de economii? E de pus între ghilimele aici termenul de "investire" pentru că plasamentele monetare asigură, cel mult, protecţia faţă de inflaţie a sumelor economisite şi nu o sporire a puterii de cumpărare a acestora în timp. Depinde când trage copilul linia. Dacă vrea să scoată banii în plină criză, una dintre multele crize ciclice ale capitalismului, poate că depozitele să ofere satisfacţii comparabile cu bursa. În vremuri normale însă, adică în majoritatea timpului, când pieţele de acţiuni cresc mai bine decât dobânzile la termen, câştigurile sale vor fi mai mari din bursă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.06.2020, 18:26)
As spune ca Transgaz are un avantaj. Este un monopol natural dar si politic, de siguranta nationala. Magistrala de tranzit de gaze a unei tari asa de securistice cum este Romania nu va fi privatizata niciodata. Iar cat timp statul este un actionar mare (nu neaparat sa fie majoritar), isi va dori tarife de tranzit care sa ii aduca bani la buget. Deci, da, este o placere vinovata de monopol in care statul este cointeresat sa stabileasca tarife generoase.
Orice altceva din energie este capusat, prost administrat si concurat de alti privati: EL, TEL, etc.
Da, OMV Petrom merita discutata. Omenirea isi va reduce consumul de petrol chiar si la jumatate peste 10-15 ani. P/E la Petrom reflecta aceasta fatalitate. Chiar si numai prin eliminarea rablelor vechi de 15 ani din Romania, si inlocuirea cu vehicule mici E6 va reduce consumul cu cel putin 40-50%.
Gazul este insa are o alta soarta. El va inlocui carbunele pentru generarea electricitatii in conditii de regenerabile indisponibile. Energia atomica este un drum inchis, fara viitor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de g în data de 02.06.2020, 19:32)
Din lista actuala a emitentilor pe bursa, pentru un viitor imediat - spre mediu (trei…..sase ani) - as merge pe BVB; FP; o banca solida si moderna; o firma de IT (tot asa, bine asezata) si un SIF (maxim doua). Le-as lasa mostenire cu convingerea ca este o oarecare diversificare iar statul nu are influenta sa …...bine-cunoscuta.