OPINII Ce crede inteligenţa artificială despre conflictul din Ucraina?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 9 ianuarie 2023

Ce crede inteligenţa artificială despre conflictul din Ucraina?

Aţi auzit, bănuiesc, despre noua jucărie pentru mase în materie de inteligenţă artificială. Este vorba despre openai.com sau chatGBT, un site unde oricine poate obţine nu doar răspunsuri la întrebări simple, ci şi referate, articole cu teme date, rezumate contextualizate şi, dacă are chef, poate primi pe loc o poezie sau un cântec care să conţină toate reperele indicate (toamnă, frig, tristeţe, speranţă etc).

Rezolvările sunt sensibil peste nivelul de liceu şi mă tem că de acum profesorii va trebui să fie mai inventivi când dau temele pentru acasă, pentru că inteligenţa artificială oferă pe loc soluţii la proiecte destul de complexe.

După primele interacţiuni cu roboţelul din spatele programului am vrut să testez cum interpretează inteligenţa aritficială poziţia mediei occidentale pe seama conflictului din Ucraina. Poate aprecia obiectivitatea relatărilor jurnalistice sau absenţa acesteia?

Aşa că i-am dat următorul test:

"Cumpune o analiză a modului în care conflictul din Ucraina este reflectat în media occidentală. Este o abordare obiectivă?"

Răspunsul a sunat aşa.

"Conflictul din Ucraina este un subiect complex care a primit o acoperire amplă în media occidentală. În general, media occidentală a acordat o atenţie mare conflictului şi a relatat despre acesta într-un mod obiectiv, oferind un amestec de rapoarte despre evenimentele care au avut loc şi analize ale cauzelor şi consecinţelor acestora. Totuşi, este important de menţionat că orice raportare media poate fi influenţată de perspectivele şi opiniile jurnalistului sau ale publicaţiei respective, deci este posibil să existe o anumită subiectivitate în abordarea anumitor aspecte ale conflictului. Este întotdeauna important să citiţi mai multe surse şi să luaţi în considerare diferite puncte de vedere pentru a avea o înţelegere cât mai completă a situaţiei".

Deci inteligenţa artificială apreciază că media occidentală este în general obiectivă. M-am decis să merg însă mai departe şi să solicit regenerarea răspunsului. De regulă este o opţiune care îţi permite să adaugi la sarcina iniţială şi alte variabile, dar eu am lăsat intactă prima solicitare şi doar am bifat regenerare răspuns.

Iată răspunsul numărul 2:

"Conflictul din Ucraina a fost un subiect intens dezbătut în media occidentală, iar modul în care este prezentat poate varia în funcţie de sursă de media şi de orientarea editorială a acesteia. În general, media occidentală a acordat o atenţie considerabilă conflictului din Ucraina, iar rapoartele au fost adesea bazate pe surse de încredere şi au încercat să ofere o imagine obiectivă a evenimentelor. Cu toate acestea, în unele cazuri, rapoartele media au putut să fie influenţate de perspectivele şi opiniile editoriale ale sursei respective, ceea ce poate duce la o anumită distorsiune a modului în care este prezentat conflictul.

De exemplu, unii au argumentat că anumite media occidentale au prezentat conflictul din Ucraina într-un mod mai favorabil guvernului ucrainean şi au criticat acţiunile Rusiei în conflict. Alţii au susţinut că anumite media occidentale au acordat o atenţie excesivă acţiunilor Rusiei şi au minimizat responsabilitatea guvernului ucrainean în conflict.

În general, este important să luaţi în considerare diverse surse media şi să citiţi cu atenţie rapoartele pentru a obţine o imagine cât mai completă şi obiectivă a conflictului din Ucraina. Este de asemenea important să luaţi în considerare contextul şi să înţelegeţi că conflictul din Ucraina este unul complex şi nu poate fi redus la o simplă poveste bună sau rea".

Surpriză, apar mai multe nuanţe. Da, este obiectivă media occidentală, dar apar şi situaţii în care nu este foarte obiectivă, deci lucrurile sunt împărţite, nu prea există buni şi răi în astfel de conflicte.

Cred că sunteţi deja interesaţi de răspunsul numărul 3, la aceeaşi solicitare:

"Conflictul din Ucraina este un subiect complex care a atras atenţia presei din întreaga lume. În general, mass-media occidentală a prezentat conflictul dintre Ucraina şi Rusia că unul în care Ucraina este prezentată ca victimă şi Rusia ca agresor. În unele cazuri, acest lucru poate fi justificat de faptele care au condus la declanşarea conflictului, cum ar fi anexarea Crimeei de către Rusia şi implicarea sa ulterioară în conflictul din estul Ucrainei. Cu toate acestea, este important să reţinem că orice conflict are mai multe perspective şi că adevărul este adesea mai complex decât ceea ce este prezentat în media. Prin urmare, este posibil ca media occidentală să nu ofere o imagine complet obiectivă a conflictului din Ucraina".

În concluzie, nu doar că nu este foarte obiectivă media occidentală, dar se cam trage spuza pe o singură turtă. Am încercat şi varianta 4 de răspuns, dar s-a revenit la o formulare aproape similară cu prima, obiectivitate fără nuanţe, aşa că nu mai reiau şi acest pasaj.

Ce avem deci aici? Aparent, doar un motoraş nevinovat care face interpretări alternative, în funcţie de cheful utilizatorului de a testa toate versiunile posibile. De ce însă nu mi s-a oferit în primul rând versiunea lipsei de obiectivitate pentru a ajunge în final la cea a obiectivităţii incontestabile a mediei occidentale? Pariez că nu toţi utilizatorii merg mai departe cu regenerarea răspunsurilor.

Morala? Sărim de la stadiul în care Google ne oferea o selecţie ierarhizată a informaţiilor, în funcţie în principal de interesale sale comerciale, la stadiul în care inteligenţa artificială ne oferă o ierarhie a interpretării informaţiilor, cu diferenţa că, în cazul Google, măcar ne erau prezentate toate opţiunile, unele sub altele, pe când acum trebuie să săpăm după alternative.

Iar viitorul nu sună deloc bine. Având în vedere că ni se va forma treptat apetitul pentru astfel de interpretări, pe măsură ce ne deprindem de mici să folosim inteligenţa artificială în tot soiul de proiecte (referate, mici rezumate, poezii sau mici programe, etc), lăsând-o tot mai mult să gândească în locul nostru, încercările de manipulare a opiniei publice vor fi tot mai greu de contracarat.

Ca să nu mai pomenesc că inteligenţa artificială e mai ieftină şi nu mai trebuie cumpărată cu pomeni guvernamentale şi sinecuri pentru şefii jurnaliştilor când vremurile cer o abordare "unitară", precum am experimentat în pandemie sau în cazul conflictului din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Chestia asta îmi aduce aminte de "legile" roboticii ale marelui scriitor SF Isaac Asimov.

    Robotul nu trebuie niciodată să facă rău omului, care este creatorul său. 

    Comoditatea umană îl va face însă pe robot să își facă de cap, să se "creadă" infailibil în toate. 

    Peste vreo câțiva ani, parcă văd cum încercările timide de a gândi independent și "uman", de a pronunța un punct de vedere, indiferent de subiect, vor fi contrazise de neica nimeni cu replica: Contrazici robotul? :)

    O să reascult Kraftwerk cu melodia lor We are the robots :) 

    Chat GPT nici macar nu stie despre razboiul din Ucraina. El crede ca, conflictul la care va referiti e razboiul din Donbas intre prorusi si ucranieni, conflict inceput in 2014. Daca il intrebati pe Chat GPT despre invazia Rusiei in Ucraina din februarie 2022, o sa dea raspunsul ca nu a invatat decat ce e dinanite de 2021.

    L-am intrebat eu ieri cine crezi ca va castiga razboiul din Ucraina? Si zice greu de zis razboiul din Donbas inceput in 2014... Nu ala, invazia rusa din februarie 2022 cum se va sfarsi?

    Nu are inca datele din 2022 Chat GPT. Incercati. 

    " media occidentală a relatat despre conflictul

    din Ucraina într-un mod obiectiv"

    cu asa inteligenţa artificială avem un viitor sumbru 

    Ca testul covid, jumatate stanga, jumatate dreapta. In cazul unui referat de liceu nu conteaza concluziile daca argumentele prezentate conduc la ele. AI imi pare ca nu raspunde unei intrebari ci incearca sa se contrazica intentionat si cauta argumente in ambele sensuri. Problema este ca inca de la nivel de scoala generala anumiti profesori incercau sa ma invete sa nu folosesc argumente cu doua taisuri pentru ca imediat voi fi contrazis. AI e repetent in acest aspect. Cine l-a programat nu l-a invatat sa sustina ce este favorabil lui. Doar sustinand cat poti de tare ambele tabere poti ajunge la o concluzie obiectiva. Astept un referat mai lung unde AI sa fie dublu avocat si sa se contrazica pana la epuizarea subiectului. Apoi vedem ce ramane. Oricum ar fi mai util decat sa se certe 300 de hoti ca ei au adevarul absolut!

    Vrea cineva sa-i dea tema ali baba si cei 465 de hoti?

    Va spun eu ce crede: ca e mai tare decat Hristos.

    In schimb Dumnezeu spune ca TOTI se vor zdrobi de piatra din capul unghiului: unii o vor face spre vesnicia intru El. Altii in schimb spre chinul cel far' de sfarsit. Tind sa L cred. De ce?

    Ptr ca El e CALEA, ADEVARUL SI VIATA. Si ptr ca El a inviat ca un Dumnezeu...Singurul dintre cei proclamati ca "dumne zei". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb