OPINII Ce randamente în valută aduc depozitele, obligaţiunile şi titlurile de stat?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2023

Ce randamente în valută aduc depozitele, obligaţiunile şi titlurile de stat?

Ultima emisiune Fidelis, cu titluri de stat în euro listate la BVB, a oferit în decembrie 2022 randamente nete de 2,7% la un an şi 3,7% la doi ani.

Listate deja la bursă, acestea oferă deja un mic profit deţinătorilor care ar dori să vândă, ţinând cont de faptul că emisiunea scadentă în 2024 se tranzacţionează în jurul a 100,9% din valoarea nominală, oferind un randament anualizat ceva mai mic decât în momentul cumpărării directe (3,24% faţă de 3,7%).

Care ar fi alternativele oferite de bănci?

Aici dobânda este impozabilă (10% este impozitul pe dobânda bancară), iar cea mai atractivă ofertă vine din partea ProCredit Bank, unde dobânda la 12 luni este de 3%, urmată de Patria Bank cu 2,75% şi Intesa Sanpaolo Bank cu 2,65%.

Dacă mărim scadenţa la 2 ani, cea mai mare dobândă este de 2,5% la Patria Bank, urmată de 2,2% la BRD pentru depozitul cu plata lunară a dobânzii şi 2% la Banca Transilvania şi TBI Bank.

După cum se vede, dacă cea mai bună ofertă cu scadenţa la un an din partea băncilor este comparabilă cu cea de la titlurile de stat listate prin prisma câştigului net, la doi ani statul plăteşte semnificativ mai bine, băncile fiiind destul de reticente în a oferi dobânzi mai mari la valută pe scandenţe mai lungi.

Dacă am majora scadenţa la 36 de luni, atunci am avea o dobândă de 2,5% din partea Băncii Transilvania şi TBI Bank, iar pe partea titlurilor de stat, emisiunea R2512AE scadentă în decembrie 2025 ar oferi un randament de 4% (se tranzacţionează în jurul a 94% din valoarea nominală şi poartă un cupon de 1,85%).

Cine ar dori să primească dobânzi de peste 5% în euro are şi varianta obligaţiunilor listate, deşi percepţia asupra riscului acestui tip de plasament a devenit evidentă după păţania deţinătorilor de obligaţiuni Vivre Deco (compania este în reorganizare, iar cotaţiile obligaţiunilor sunt acum în jurul a 20% din valoarea nominală).

Emisiunile de obligaţiuni listate la BVB sunt negarantate, iar un plus de randament de 2-3% în euro faţă de randamentul titlurilor de stat în euro nu mai reprezintă o tentaţie atât de mare în acest moment pentru o bună parte dintre investitori care au în cazul depozitelor plafonul de garantare de 100.000 euro, iar în cazul titlurilor de stat garanţia statului.

Care sunt randamentele oferite pentru deţinerile în dolari?

Aici, Ministerul Finanţelor nu emite titluri de stat în dolari, iar cei care vor să aibă acces la dobânzi de peste 6% pot apela doar la serviciile de private banking prin care să cumpere obligaţiuni româneşti listate pe pieţele externe.

Nici obligaţiuni în dolari la BVB nu sunt, dar băncile oferă dobânzi la termen mai bune decât în cazul deţinerilor de euro pe fondul avansului pe care Fed îl are faţă de BCE în lupta cu inflaţia.

Astfel, la 12 luni cea mai bună dobândă o are Eximbank (fosta Banca Românească), cu 3,6%, urmată de Banca Transilvania, Intesa Sanpaolo Bank, Libra şi UniCredit cu 3,5% şi OTP Bank cu 3,3%.

La doi ani, Eximbank are 3,7%, Intesa 2,5% şi BRD 2,2%, iar la trei ani avem Intesa Sanpaolo Bank cu 2,5% şi Libra Bank cu 1,8%.

Ca şi în cazul depozitelor în euro cu scadenţe mai lungi de un an, cele mai multe bănci au reţineri în a plăti dobânzi mai mari anticipând o schimbare a politicii monetare la nivel global în următorul an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb