OPINII Cum au primit comunicatorii BNR verdictul CCR pe legea conversiei?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 februarie 2017

Cum au primit comunicatorii BNR verdictul CCR pe legea conversiei?

Povestea se ştie deja, legea conversiei creditelor din CHF, la curs istoric, a fost respinsă ca neconstituţională, debitorii au acum varianta unei renegocieri cu banca sau darea în plată. Mi s-a părut interesant să văd însă reacţia la cald a departamentului de comunicare din Banca Centrală, mai ales cea a foştilor ziarişti preluaţi de BNR pentru că sunt şi ei oameni, supuşi emoţiilor de tot felul. Poziţiile variază între băşcălie prin ricoşeu, acuze de... malpraxis şi solicitarea ca de-acum înainte CCR să se pronunţe... anticipat.

Iată de pildă ce scria miercuri 8 februarie Daniel Oanţă, consultant de strategie, pe pagina sa de Facebook: "CCR a dat ieri verdict de neconstituţionalitate legii conversiei creditelor la curs istoric în ansamblul ei. Anterior, a corectat, până la a o reduce la impreviziunea din vechiul cod civil de la 1800 toamna, legea dării în plată. Până la urmă ambele legi s-au dovedit a fi, de la intrarea în vigoare şi până azi complet inutile consumatorilor, dar extrem de bănoase pentru avocaţi. Au consumat păgubos, timp, nervi şi resurse. Nu e vorba însă numai de aceste 2 legi. În general dăm prea mult de lucru la ăia 9 oameni întrebându-i tardiv dacă legea e constituţională. De aceea vin şi întreb, oare nu ar trebui să se ceară CCR un aviz de constituţionalitate ÎNAINTE de a pune în operă legi cu prevederi vădit contrare, şi pentru profani, legii fundamentale?"

Cu alte cuvinte, oricine are vreo idee pe partea legislativă, ar trebui s-o treacă prin filtrul CCR înainte de a ajunge lege. Nu rezultă de aici cum ar putea fi degrevată Curtea, mai ales că nu tot ce se votează prin Parlamanent ajunge să fie contestat la CCR, spre deosebire de situaţia în care ar exista un asemenea aviz... Mă întreb dacă n-ar trebui să treacă prin acelaşi filtru şi deciziile ANPC, mai ales cele referitoare la bănci, având în vedere "abuzurile" la care acestea au tot fost supuse...?

Ionuţ Bălan, expert al direcţiei de comunicare, autor de altfel prolific pe mai multe site-uri cu profil economic care-i preiau texte de pe blogul propriu fără să precizeze însă poziţia sa din cadrul BNR, vorbeşte direct de... malpraxis: "Spre deosebire de legea dării în plată, Curtea Constituţională a avut o exprimare mult mai directă şi pertinentă în privinţa conversiei creditelor în franci elveţieni la curs istoric.(..)

Iar printr-o poziţie directă, tranşantă, e eliminată atitudinea discreţionară şi interesul public coincide cu cel al cetăţenilor. Este evident că orice atac asupra Curţii Constituţionale nu reprezintă decât o încercare de a destabiliza un sistem. Dar odată cu această precizare merită să ne punem întrebarea dacă legea adoptată de Parlament - cu o majoritate covârşitoare - nu reprezintă cumva un exemplu vădit de malpraxis".

Acum nu mai rămâne decât să vedem cum ar trebui să plătească reprezentanţii naţiei pentru această greşeală. Să li se interzică dreptul de practică... legislativă o perioadă, ca la malpraxis? Oricum, frumoasă comparaţie, n-am văzut pe nimeni până acum să-i echivaleze pe senatori şi deputaţi cu doctorul Ciomu.

În sfârşit, şeful departamentului de comunicare, Dan Suciu, nu apucase miercuri să reacţioneze după deciza CCR, dar n-a pierdut ocazia să se refere, prin ricoşeu, la pierderea, pe 7 februarie, de către Asociaţia Parakletos a unui proces cu mai multe bănci, tot pe legea conversiei. Ocazie cu care distribuie postarea unui amic, analistul Sorin Ioniţă. "Care-i treaba, a mai pierdut azi genialul Piperea o bătălie (şi nişte bani) ălora cu credite în valută, cum le-a băgat şi asociaţia în faliment? Frate, ce tandem galactic VIP, justifică toate bancurile cu avocaţi: să intri în puşcărie pe mâna lui Mateuţ şi în faliment pe mâna lui Piperea. Onorariile însă merg înainte, fireşte". O postare mai acidă pentru sobra BNR, dar cum nu o exprimă personal şeful comunicării, merge. Mai jos pe pagina lui Suciu găsim şi o poză a celor doi (Suciu şi Ioniţă) cu explicaţia preluată tot de la Ioniţă. "Ieri în stradă, azi în templul lui Mamona, cu un coleg filozof şi mare preot: la BNR cu Dan Suciu".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Basescu e de vina. 

    Piperea nu, el doar le-a promis, i-a paclit si le-a luat banii.

    Doar tot le dadeau afara, sarmanilor imprumutati. 

    1. Băsescu a încercat să-i ajute pe toți. Ba că nu luăm împrumut, ba că ne trebuie centură de siguranță, ba că ieșim din criză, ba că tăiem salarii, ba că va continua creșterea economică, ba că PIB-ul a căzut cu 7%.

      Băiat bun Băsescu, și el, ca oricare camionagiu, a făcut tot posibilul să ajute, cât l-a dus chelia. Păcat că a behăit în funcție vreo 10 ani. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb