Cumpărarea de acţiuni Hidroelectrica într-un moment cu preţuri maxime în energie nu este cea mai fericită idee, iar aici mă refer la achiziţia unui pachet de acţiuni din perspectiva micilor investitori de la BVB, fondurile de pensii sau alţi investitori instituţionali având alt orizont de timp pentru astfel de operaţiuni.
Scopul unui mic investitor este să cumpere active care au suferit corecţii majore în aşteptarea unei reveniri spectaculoase şi nu orice activ la modă în speranţa că valoarea sa nu poate merge decât în sus.
Asta, deoarece preţul are mult mai mari şanse de a merge în jos pe termen mediu decât de a bate noi recorduri. Statele observă deja că economia este lovită de preţurile din energie şi caută soluţii. În prima fază plafonari şi compensări pentru consumatori, apoi vor urma stimulente pentru noi investiţii în energie şi deschiderea unor noi capacităţi de producţie. Adică oferta se va diversifica destul de repede şi de aici şi graba Fondului Proprietatea, care a decis să nu mai aştepte tandemul cu statul pentru a lista compania la bursă.
Anterior, FP presase autorităţile statului să grăbească listarea Hidroelectrica, insistând pe avantajele cotării la BVB (transparenţă decizională), dar motivaţia reală a ezitarii de a porni de unul singur în acest demers era că piaţa locală era puţin pregătită să absoarbă un pachet de 10-15% din companie, fie şi în cazul unei listări duale care să mai mute din presiune pe o bursă externă. FP ar fi dorit ca statul să se ocupe de listare, iar la momentul potrivit Fondul să scoată pachetul său la vânzare după modelul Romgaz, de pildă.
Preţurile la care a ajuns energia reprezintă însă un stimulent greu de refuzat, iar FP merge singur în procesul aducerii companiei la bursă, mizând pe faptul că în prima parte a anului nu sunt aşteptate modificări majore în structura ofertei şi nici în ceea ce priveşte preţurile actuale.
Profitul Hidroelectrica a crescut cu peste 100%, în primele nouă luni din 2021, ajungând la peste 2,5 miliarde lei (pe tot anul 2020 Hidroelectrica a obţinut 1,4 miliarde lei), iar compania a înregistrat o cifră de afaceri de 4,68 miliarde lei, în creştere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta a făcut ca FP să reevalueze Hidroelectrica (deţine 20% din companie), de la 25,6 miliarde lei în 2020 la 42,6 miliarde lei la finalul anului trecut.
Cu alte cuvinte, dacă oferta de vânzare a pachetului FP s-ar face la aceeaşi evaluare a companiei, am avea un PER aparent atractiv de 12, în ipoteza că profitul din 2021 va fi de aproximativ 3,5 miliarde lei sau PER de 14, la un profit de 3 miliarde lei (dublu faţă de cel din 2020). Este însă un indicator de evaluare în condiţiile în care preţurile energiei au depăşit valori greu de imaginat cu un an în urmă, iar orice aşezare a lor pe un prag situat la jumătatea distanţei dintre valorile din 2020 şi cele din prezent ar urca PER spre 20. Din acest motiv n-ar fi cel mai fericit moment pentru intrarea în acţionariatul Hidroelectrica pentru micii investitori, sunt mari şanse ca piaţa să aducă preţul acţiunilor la valori sub cel din oferta FP, dacă preţul energiei se ajustează.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 07:53)
E corect ce spuneți. Am si 2 observații. Prima e legată de evaluarea actuală a Hidroelectrica. Există pe bursă bani pentru 20% din Hidroelectrica dacă Societatea vine prima la BVB și apoi alți 20% pentru deținerea FP și de aici graba FP explicabilă de altfel mai ales că acționarii FP vor bani rapid !
A doua observație. În istoricul FP,vezi COTE,SNP,etc a existat totdeauna un discount foarte,foarte mare și lumea evident a fost mulțumită! Totdeauna prețurile au crescut!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 08:19)
Corect in general, dupa ce FP vindea, la un interval de timp actziunea creshtea. Dar pt HDR acum e furtuna perfecta.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Axxa în data de 18.01.2022, 09:54)
Cred ca FP nu ar trebui sa poata vinde din participatia sa inainte de a o face statul, in ipoteza ca statul ar vrea sa instraineze o parte din detinere, mai ales in conditiile actuale de piata in care energia a sarit efectiv calul, iar preturile actuale sunt greu asimilate de catre populatie si firme. Cel mult ar putea iesi impreuna la listare cu o anumita cota din detinere, dar nicicum FP nu poate vinde singur.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 13:04)
Fiecare proprietar trebuie sa poata decide singur modul prin care isi instraineaza detinerea, iar in cazul unor detineri de tipul actiunilor, vanzarea la bursa este cel mai transparent mod.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 09:08)
Nu cred ca prețurile la curent se vor "ajusta" prea curând, noi importam zilnic când nu bate vântul între 1000 - 2500 MW, deci nu avem oferta interna.
Dacă importam din rețeaua europeana și prețurile la certificate CO2 vor fi la fel de mari, de unde "ajustare"?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 09:53)
Nu conteaza ca preturile pot ramane mari la curent,statele socialiste europene vor impozita cresterea de pret.Si asta intr-o competitie acerba=care impoziteaza mai tare sa demonstreze cetatenilor cat mor de dragul lor.
Nu merita facut niciun calcul acum,pana ajunge HDR la bursa suprataxarea de care vorbesc va fi in vigoare si se va auzi tot mai mult despre cresteri ale acestora taxe ca oamenii nu prea vor dori sa plateasca nici preturile compensate,taxate.Deh,e miros de 'rivolutie' prin Europa verde pe dinafara si rosie pe dinauntru si guvernantii se vor intrece in 'va mai dau 100 de lei'.
4. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 18.01.2022, 10:44)
Preturile la energie vor ramane mari pentru ca energie eco-bio-green sa aiba niste costuri de productie sustenabile.
5. Manipularea pietii
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 15:09)
Vinerea trecuta șeful Proprietatea a făcu anunțul privind listarea Salrom și Hidroelectrica. Ieri, luni
Fondul Proprietatea a avut un salt de 10%. Cineva a descarcat/vândut un pachet important de acțiuni. Cca 10 milioane acțiuni.
Ce bine este sa fii șef la Proprietatea și sa ai prieteni mulți. Nu??
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 15:29)
Lasati-o mai moale cu transparenta.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.01.2022, 19:59)
Blana ursului din padure. Cand, la ce pret, nimeni nu stie nimic.dar ar fi de anchetat cine si cui a vandut la 2,2 lei fp. Asta daca am avea, desi nu cred, la asf, pe cineva care se ocupa cu piata de capital. Dar daca avem, si ma indoiesc profund, sa verifice si dealu l cu brd din ziua premergatoare anuntarii dividendului. Altfel intram in zona abuzului in serviciu, atentie!