OPINII De ce pică crypto când bate inflaţia la uşa?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 mai 2022

De ce pică crypto când bate inflaţia la uşa?

De la peste 60.000 dolari anul trecut, un bitcoin ajunsese la sub 30.000 zilele trecute, o pierdere de toată frumuseţea pentru cei intraţi pe ultima sută de metri în hora crypto.

Dacă vă amintiţi, prin 2010 când făcea doar câţiva cenţi, bitcoinul era privit ca o umbrelă de protecţie împotriva inflaţiei (fiind vorba de un număr fix de unităţi ce puteau fi minate), când tocmai începuse relaxarea cantitativă prin SUA. Apoi lumea s-a lămurit că nu vom avea hiperinflaţie în marile economii, dar bitcoinul a rămas un pariu interesant până prin 2019, când a explodat literalmente, de la 3.000 dolari la peste 27.000 dolari. Şi pe lângă el s-au aciuiat şi fraţii mai mici ai blockchain - ethereum, cardano, lite coin, dogecoin etc. etc.

Acum nu mai era vorba de inflaţie, era vorba de tehnologia inovatoare a blockchainului. Altfel, au şi românii crypto, se cheamă Elrond, de la 500 dolari prin noiembrie a ajuns acum sub 100 dolari dar ce contează, e doar o oportunitate de cumpărare, ar zice entuziaştii. Până la urmă, ascensiunea crypto trebuie pusă în corelaţie cu banii tot mai ieftini în căutare de debuşee. La bursă nu poţi umfla o acţiune până la cer, apar nişte multipli bursieri astronomici şi lumea se sperie, la PER-uri de 100 sună alarmele (deşi, dacă mă uit la UiPath, văd cât se poate exagera şi aici).

Pe când la bitcoin nu contează, criptomonedele nu aduc profit dar sunt valoroase ca aurul, că tot făcuse o mare bancă de investiţii americană o previziune anul trecut că vom ajunge la o capitalizare bitcoin care să depăşească aurul (bitcoin=aur digital).

De fapt, nu prea s-a întrebat nimeni ce se alege de cererea pentru bitcoin dacă scoatem banii speculativi din joc? La monedele clasice, emise de băncile centrale, lumea are nevoie de ele pentru a-şi plăti impozitele de pildă, nu poţi plăti cu crypto impozitele şi taxele. Sau de dolari e nevoie pentru achizitiii de mărfuri (ca şi de yuani sau ruble). Care este însă produsul sau serviciul ce poate fi cumpărat doar în crypto? Dacă extragem câteva produse exotice şi piaţa neagră, nu prea avem motive să vedem cerere consistentă permanentă.

În plus, declinul crypto e legat de creşterea dobânzilor. Inflaţia pune presiune pe preţurile mărfurilor esenţiale, iar cererea pentru celelalte se reduce simţitor, deci şi preţul. Cum activele speculative sunt primele lovite în inflaţie, era greu de crezut că piaţa crypto nu va fi afectată.

Poate vom vorbi peste ani despre nebunia din spatele crypto cum am vorbit despre mania lalelelor. Creşterea exponenţială seamănă, un bitcoin care pornise de la câţiva cenţi în 2010 ajunsese să coste cam cât o casă prin ţările de la periferia Europei la finalul anului trecut, cum de altfel şi bulbii de lalea mai de soi valorau în Olanda cam cât o casă mai modestă pe vârful bulei.

Iar ce s-a întâmplat cu fenomenul NFT, coleg de blockchain cu cryptomonedele, cred că depăşeşte nebunia lalelelor. Măcar un bulb de lalea era ceva palpabil, avea o întrebuinţare, măcar cu crypto se pot face nişte plăti, dar cu o colecţie de jpeg-uri cu maimuţe ce să faci? Şi totuşi s-au plătit milioane de dolari pentru astfel de colecţii "unice".

Cumva războiul din Ucraina ne aduce cu picioarele pe pământ. Când vieţi se pierd atât de uşor şi moartea e la doi paşi, lucrurile palpabile sunt valorizate mai mult şi abstractiile ies pe uşa din dos.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bine punctat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb