OPINII Dobânzile anemice lasă dividendele fără termen de comparaţie solid

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2020

Dobânzile anemice lasă dividendele fără termen de comparaţie solid

În urmă cu ceva ani mai puteam face liniştit un articol în care să compar dividendele cu dobânzile la termen. Dobânzile erau mai mari, acţiunile mai ieftine. Acum acţiunile mai par tentante doar prin raportare la dobânzile anemice din piaţă, dar ce se va întâmpla peste 10 ani? Supraîndatorarea la care s-au expus statele în pandemie după o nouă cură de datorii asumată în urmă cu mai bine de 10 ani, la precedenta criză financiară, face că dobânzile să rămână jos o perioadă indefinită, pur şi simplu serviciul datoriilor publice nu mai este sustenabil dacă dobânzile urcă.

Iar dacă dobânzile vor fi zero peste 10 ani, cât va fi indicele BET atunci sau, în SUA, indicele S&P 500? Fuga de dobânzile mici umflă bule peste tot unde randamentele se menţin mai mari decât dobânzile şi chiar şi în zona criptomonedelor unde nu există dobânzi, dar există un număr limitat de unităţi monetare (deşi, dacă ne gândim mai bine, inflaţia e adusă aici de monedele virtuale concurente).

Cine umflă pieţele de acţiuni într-vreme când multă lume suferă de lipsa joburilor şi comprimarea veniturilor? Păi, cine le-a umflat şi în 2009-2010. Băncile centrale pompează combustibil monetar din greu, băncile de investiţii sunt primele la primire şi pot paria la sigur pe activele care urmează să fie apreciate la bursă. Şi, cu perspectiva de a avea dobânzi apropiate de zero pe termen lung, se găsesc şi analize savante ce arată că randamentul la dividend e bun acum. Păi, la dobânzile care se plătesc acum pe euro (unde 0,1% pe an se întâlneşte des la depozitele noastre la termen), BET-FI la 100.000 era încă un pariu câştigător, chiar şi la un PER de 100 o acţiune SIF Oltenia din 2007 ar fi bătut un depozit în euro în zilele noastre.

Şi încă nu am ajuns în zona în care inflaţia să urce mai viguros. Dacă bursele pot fi stimulate de comparaţia cu dobânzile la termen să vedeţi apreciere în momentul în care şi inflaţia va fi semnificativ peste dobânzi. De ce ne-am mai ţine banii în bancă în acel moment, doar pentru a dormi liniştiţi că nu-i fură nimeni din şifonier? Păi, aşa au dormit liniştiţi şi părinţii noştri cu livretele de la CEC în anii "90 până când s-au trezit săraci. Ştiu, e mai greu să faci inflaţie într-o economie privată, dar ce n-or să facă creşterile de salarii o va face neîncrederea în masa monetară tot mai dilatată şi în dobânzile insuficiente pentru economisire.

Aţi împrumuta statul pe 20 de ani cu dobânzi de 2% pe an sau aţi cumpăra acţiuni sigure gen Electrica, Transelectrica, Hidroelectrica (mai devreme sau mai târziu se va lista) unde randamentele la dividend vor fi de 2-3 ori mai mari? Partea proastă este că nu există numai acţiuni sigure, cu piaţa asigurată ori cu poziţii de monopol sau duopol. Iar hazardul moral introdus de dobânzile apropiate de zero va umfla şi cotaţiile unor companii care au în spate businesuri mai riscante, care nu au profitabilitate grozavă şi care pot provoca dezamăgiri crunte investitorilor în căutare de plasamente superioare că randament depozitelor. În acest caz, morala ar trebui să fie că, uneori, o dobândă zero nu e mai mică decât un dividend irepetabil (cotaţiile vor fi inevitabil afectate).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Progresiștii neomarxisti susțin că banii si proprietățile sunt o povară - le obții cumva, după care nu știi ce să faci cu ele să-și păstreze valoarea, deci sunt o sursa de stres.

    Așa că au de gând să elibereze planeta de aceasta povară - banii și proprietățile sunt închisori morale din care e greu de evadat. Oamenii cu adevărat liberi sunt cei care nu au bani sau proprietăți dar au un crez comun -binele planetei, solidaritatea globală. 

    Lăsați statul să va confiște toată agoniseala de-o viață, iar el vă va face liberi!

    Hidroelectrica nu.

    Motivul este foarte simplu. Infrastructura hidro este imbatranita si are nevoie de investitii.

    Apoi, schimbarile climatice mai degraba vor reduce debitele pluviale. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb