OPINII După pandemie, acţiunile vor fi lovite şi de criza economică

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 aprilie 2020

Bursa s-a corectat în vremea pandemiei şi încă un val de scăderi ar putea urma în perioada următoare, pe fondul contracţiei economiei. Nu toate companiile vor fi lovite însă la fel, dar vestea proastă este că puţini emitenţi vor scapa foarte ieftin.

A făcut vâlvă scăderea preţului petrolului până la un minim...negativ. Cei care speculaseră în pieţele futures au fugit de livrarea fizică şi de aici paradoxul că producătorii să îşi plătească clienţii şi nu invers.

De fapt, e vorba de criza spaţiilor de stocare şi de speculatorii care au intuit la vreme că lipsa de mobilitate în urma izolării la domiciliu va avea un impact devastator. Niciun acord între Arabia Saudită şi Rusia nu poate ţine locul unei cereri comprimate sever. Aşa că Petrom are o problemă, marjele sale de profit se reduc semnificativ odată cu scăderea cotaţiilor în pieţele internaţionale, deci şi perspectivele de dividende pentru acţionari şi, cum preţul la bursă este corelat cu profitul raportat de companie, riscul ca acţiunile să nu îşi revină în următoarele luni sunt mari. Nici Romgaz nu o duce prea bine pentru că preţul gazului se aliniază cu cel al petrolului la un moment dat, iar intenţiile autorităţilor de a impune companiilor energetice să facă investiţii masive în perioada următoare s-a reflectat deja în reducerea dividendului companiei (în acest an s-a alocat un procent mai mic din profit spre fondul de dividende). Teoretic, Conpet o duce bine când preţul petrolului scade pentru că volumele ce traversează conductele sale ar putea fi în creştere la preţuri mai mici. Numai că aici intervine problema legată de cererea din economie, în scădere, şi faptul că lunile de izolare au adus şi aici mai puţin profit pentru companie. Oricum, Conpet va ieşi incomparabil mai bine decât Petrom la capitolul reducere a profitului.

Mai bine plasată este Transelectrica unde afacerile sunt mai puţin influenţate de preţul materiilor prime sau de veniturile micilor consumatori ci doar de politica ANRE privind stabilirea tarifelor de transport. Electrica este încă o companie unde criza economică poate trece fără implicaţii majore asupra businessului, cel puţin nu la modul în care ar fi lovite companiile care extrag materii prime. Idem Nuclearelectrica. Transgaz are o problemă majoră în înlocuirea tranzitului asigurat de Gazprom aşa că afacerile sale ar fi fost afectate şi fără criză. Băncile nu vor resimţi imediat presiunea creditelor neperformante din cauza amânării ratelor pentru cei aflaţi în dificultate, dar la începutul anului viitor acestea ar putea să se adune brusc. Iar neperformante în creştere înseamnă provizioane, deci profit mai mic sau deloc. O veste nu tocmai bună după renunţarea la dividende în acest an din partea unor bănci. Fondul Proprietatea a vândut Romgaz dar mai are Petrom (17% din VUAN). În schimb, deţinerile la Hidroelectrica (47% din VUAN) pot genera în continuare câştiguri bune, mai ales dacă vom avea un an mai puţin secetos. Sphera, că orice business din zona HORECA, va avea un an dezastruos iar Medlife poate resimţi, la rândul său, efectul scăderii cererii în economie. Nici profitul Digi, o companie cu datorii mari şi mulţi clienţi mici ce resimt efectele crizei, nu ar avea motive să scape neatins.

Una peste alta, în condiţiile unui deficit bugetar în creştere (între 5 şi 10% din PIB, după cum vom avea norocul), cu un deficit comercial în creştere (vezi problemele Dacia), cu o cerere în scădere în economie pe fondul creşterii şomajului, bursa nu poate ieşi prea bine. Sigur, unele acţiuni vor scădea mai puţin decât altele dar efectul crizei economice va lovi în plin sentimentul investitorilor. Să sperăm că economia îşi va putea relua din 2021 creşterea, astfel încât şi pieţele financiare să revină într-o pasă mai bună. Aştept cu interes efectul creşterii de vizibilitate a bursei autohtone din toamnă. Din păcate, acest eveniment vine iar într-un climat economic neprielnic şi este posibil să nu se resimtă prea mult la nivelul indicilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb