OPINII "Fenomenul" BVB: Loteria care organizează o loterie

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2016

Dacă întrebi zece persoane care nu prea ştiu cu ce se mănâncă bursa, care e specificul său, ce o caracterizează, o să auzi în cel puţin 6-7 cazuri că "bursa e o loterie". Evident, n-am niciun studiu relevant în acest sens, nici nu cred să se fi făcut aşa ceva, mă bazez doar pe experienţa personală, din discuţiile cu potenţialii viitori investitori. Din cei 3-4 rămaşi, vei găsi 1-2 mai evoluaţi care să-ţi spună «bursa e psihologie». Deci, preponderent loterie şi joc al nervilor, nu modalitate de diversificare a economiilor, nu oportunitate de investiţie într-o afacere. Asta e percepţia oamenilor, rezultată din observarea evoluţiei amicilor care s-au lăudat cu portofoliile lor în perioadele de boom dintre 1995-1997 sau 2005-2007, pentru ca, mai apoi, să spună tuturor, cu faţa căzută, că au fost înşelaţi de brokeri, că nimeni nu le-a spus că strategia "up, up, up" poate avea şi minusuri şi că cel mai bun moment pentru a cumpăra nu e când presa face valuri, ci când acţiunile sunt în anonimat sau "roşii" ca sângele.

Bursa, brokerii s-au bucurat că le vin speculatori când totul creştea, n-au mişcat un deget să formeze mentalităţi de investitor, dar acum au descoperit cum să energizeze o piaţă letargică: vor face o Loterie! După modelul Fiscului, cum mărturiseşte Ludwik Sobolewski, şeful BVB, o loterie cu o extragere lunară. Te treci pe o listă şi apoi, dacă eşti câştigător, nu trebuie decât să demonstrezi că ai făcut cel puţin o tranzacţie. Păi, mă înscriu şi eu mâine, investesc un leu, cumpăr o acţiune la vreun SIF şi aştept un Duster sau ce s-o mai da...

În condiţiile în care lumea percepe bursa ca pe o Loterie, şeful polonez al bursei vrea să cimenteze această percepţie organizând chiar el una. Frumos! Nu mai zic că oficialii BVB, instituţie privată, n-au fost în stare decât să copieze ideea Fiscului, o instituţie de stat mereu acuzată de lipsa de imaginaţie în procesul mereu întârziat al colectării obligaţiilor restante. Dacă statul e atât de inventiv încât oferă idei privaţilor din piaţa de capital, o zonă care ar trebui să trepideze de inovaţie şi spirit antreprenorial, mă tem ca soarta bursei să nu fie pecetluită în forma şi conducerea actuală. Şi asta nu e tot, tot de la stat e aşteptată salvarea Bursei - în aceleaşi interviu Sobolewski afirmă că fără listarea Hidroelectrica nu avem nicio şansă să mai ajungem la statutul de piaţă emergentă. Statul a mai contribuit săracul, în ultimii ani, la acest efort cu un Romgaz, cu un pachet suplimentar la Transgaz şi Transelectrica, cu reducerea valorii nominale la certificatele de trezorerie, dar unde sunt companiile private mari atrase în mandatul lui Ludwik Sobolewski? Şi dacă nici după listarea Hidroelectrica nu devenim piaţă emergentă ce facem? Stingem lumina şi ne mutăm tarabele cu acţiuni în Cişmigiu? Sau ne transformăm în Bingo televizat, că e mai popular? La nişte agenţi de vânzări care să contacteze deponenţii mai bine mobilaţi financiar s-or fi gândit vreun moment?

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. care companii private ? O sa vina si ele probabil in viitor, dar intrebarea acum este care companii private ? Exista vreo 4-5 companii private mari ( sa zicem Dedeman, RCS-RDS ) pe care probabil ca se bat bancile sa le finanteze. Mai exista apoi o serie de companii mari cu capital romanesc care sunt specializate in afacerile cu statul si care nu prea au fata de bursa. Si avem apoi un numar mare de companii mici si mijlocii care degeaba se listeaza pt ca nu pot contribui la dezvoltarea bursei.

    Si atunci, pana cand o sa inceapa sa vina la bursa si companiile private mari avem doua variante. 1. Listam majoritatea companiilor de stat si lasam bursa sa se dezvolte sau 2 lasam bursa sa se stinga incet , incet si noi stam sa dicutam discutii. 

    Exista un cerc vicios,pe de o parte ne putem plange ca ''micul investitor'' nu stie cu ce se mananca bursa ,ca nu are educatie pentru asa ceva iar pe de alta parte,companiile cat de cat mari nu apeleaza la bursa din cauza ca nu avem volume de tranzactionare.Cam asta este,in esenta ,problema.Mai e si ca multe dintre companiile mari se feresc de bursa pentru ca ,venind in piata de capital,vor fi nevoite sa fie mai putin opace in ceea ce priveste rezultatele financiare si restul demersurilor si actiunile pe care le intreprind companiile si pe care trebuie sa le faca cunoscute micului investitor.

    Da-o naibii de bursa ca doar suntem romani, asa ca ne pasioneaza oricum mai mult loteria. In loc de recomandari de investitii BVB ar fi fain sa publice horoscopul zilei, pentru ca jucatorii sa fie mai bine informati si sa stie in ce este bine sa investeasca.

    Vom avea iar piata dupa ce actiunile care sunt acum in mainile celor care cumparau intre anii 2006-2007 vor trece in cele ale asa zisilor ''smart money'' si acestia din urma isi vor face plinul.Dar trecerea,dupa cate se pare,e greaoie si de lunga durata.Cand smart money isi vor umple tolba de actiuni vor da nastere unui trend ascendent profitabil ,pana atunci ave doar joc de glezne

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb