OPINII Lobby-ştii fondurilor de pensii au un fotoliu comod la BNR

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iunie 2020

Scandalul Wirecard a făcut ceva valuri şi la Bucureşti. Procesatorul german de plăţi, acum cu un picior în faliment după ce îşi inventase fictiv venituri de 2 miliarde euro, are un centru operaţional în România şi s-a intersectat cu politica de investiţii a SIF Transilvania şi NN Pensii. Dacă pentru SIF un plasament speculativ ar mai fi de digerat cumva, pentru un fond de pensii mai puţin, acolo cuvântul de ordine ar trebui să fie siguranţa pensiilor participanţilor. Cele 130 de milioane lei pe care NN Pensii le-a "investit" acolo ridică nişte semne de întrebare de vreme ce existau alternative viabile la BVB. Şi, dacă tot e să iei ţeapă cu un plasament, măcar să o faci cu unul local, justificând asta prin nevoia patriotică de a contribui la dezvoltarea mediului de afaceri şi pieţei de capital româneşti decât să joci riscant cu banii pensionarilor din România pe bursa din Frankfurt. Înţeleg că NN Pensii nu mai are acţiuni acolo, rămâne de văzut şi cu ce pierdere s-a marcat investiţia având în vedere că valoarea de piaţă a Wirecard scazuse cu peste 90% la un moment dat.

Altceva aş vrea însă să subliniez. A apărut în presă informatia că directorul de investiţii al NN Pensii în perioada în care fondul făcea plasamentele în Wirecard era Cristian Popa, actual membru al Consiliului de Administraţie al BNR din toamna anului trecut. Foarte bine, nimeni nu ştia atunci ce urma să se întâmple la Wirecard. Dar se pare că domnul Popa nici nu a aflat încă. Iată cum începe postarea domniei sale de pe Facebook de vineri 19 iunie, în plin scandal Wirecard deci, după ce acţiunile companiei prinseseră o corecţie de 60% joi şi 35% vineri şi când se aflase în România că NN Pensii avusese plasamente acolo. "Zilele trecute a apărut în spaţiul public un raport, scris de o entitate a Academiei Române, despre «Soluţii din domeniul financiar-bancar pentru evitarea unei crize majore şi refacere post criză». Sunt multe bazaconii stângiste acolo, dar mă voi referi la una singură, pe care o pot demonta cu multe zeci de argumente. Domnii autori recomandă «oprirea plăţilor către fondurile de pensii din pilonul 2 (2020-2021) » şi «orientarea celor 13,5 miliarde EUR... către susţinerea unor afaceri strategice de stat». Păi nu ştim noi oare cât de bun administrator de afaceri este statul? Şi cât de nesustenabil este sistemul public de pensii? Păi nu ştim noi oare că administrarea privată a fondurilor de pensii funcţionează de 12 ani impecabil şi cu rezultate foarte bune pentru noi toţi, viitorii pensionari?".

Nu m-aş pronunţa pe partea de "bazaconii stângiste". Las asta pe seama colegilor mei, academicienii, vorba unei ilustre împuşcate. Dar să te baţi cu cărămida în piept ca fost director de investiţii la NN Pensii în perioada când fondul descoperea "oportunitatea" Wirecard, cu administrarea fondurilor de pensii care funcţionează impecabil de 12 ani mi se pare la graniţa dintre cinismul absolut şi totala sărăcie cu duhul. Sigur, fiecare e liber să scrie ce gândeşte pe pagina personală de Facebook (sper că postarea repectivă nu a fost ştearsă între timp, eu m-am blindat însă cu capturi de ecran), dar când eşti persoană publică şi ocupi un fotoliu în consiliul de adminstratie al BNR, deci în zona eminenţelor cenuşii care par rupte de problemele muritorilor de rând, parcă aş avea pretenţia să nu faci lobby chiar pe faţă industriei din care ai plecat că să ajungi la BNR. Iar dacă simţul ridicolului nu te opreşte, măcar să fi tras de mânecă de colegi n-ar strica prea mult. Că după asta vor apare, poate, răuvoitori care să susţină că şi BNR e de acord cu învestirea banilor pensionarilor români în ţepe financiare nemţeşti.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Hai sa ne dam cu parerea despre cum trebuia sa afle un fond de pensii ca nu exista 1,9 mld euro in conturile wirecard.

    Parerea mea este ca in primul rand aveau obligatia sa descopere vaccinul anti-covid19. Si pentru ca nu l-au descoperit, sunt vinovati de moartea infectatilor. 

    1. Sigur ca nu, saracii de ei, nu aveau cum sa descopere nimic. Bine ca descoperisera cei de la Financial Times, si asta inca de prin 2018.

      Eu nu zic ca trebuiau investiti banii in BVB. Dar se terminasera oare blue chip-urile de pe NYSE, de la Londra sau Paris? Exact Wirecard trebuia cumparat. Imi pare rau, dar asta miroase exact a investitie speculativa. Ti-ai pus intrebarea de ce alte fonduri de pensii din Romania nu au investit in Wirecard? Desi, sunt sigur, multi s-au uitat la compania asta.

      cred ca trebuie sa va mai documentati, si nu de pe pagina de facebook.

      fiind totusi in DAX.. s-a gandit cineva oare la specula?

      dar oare managerii vestiti, gen Buffet, Mobius, etc. etc. nu au facut niciodata o investitie proasta, doar au facut profit din orice investitie de pe bursa? 

      Cu un minim de cunostinte financiare nu bagai banii in asa ceva,mai ales ca nu sunt banii tai...sau poate chiar de aceea...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb