OPINII Marele concurs de popularizare a bursei a atras doar 100 de investitori

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2017

Marele concurs de popularizare a bursei a atras doar 100 de investitori

Concursul "Condus de randament", prin care cei care râvneau la premiile puse la bătaie de Bursa de Valori Bucureşti şi sponsorii săi urmau să beneficieze de educaţie financiară gratuită şi ghidaj al brokerilor contra unei "modeste" sume de 30.000 de lei, care reprezenta paşaportul pentru clubul investitorilor "premiabili" (106.000 lei era valoarea totală a câştigurilor, cu o Dacie Duster scoasă în vitrină pentru marele câştigător) a atras numai 100 de investitori.

În competiţie, puteai participa cu orice sumă, dar pentru a intra în clasamentul final aveai nevoie de o valoare minimă a tranzacţiilor de cumpărare de 30.000 lei.

Clasamentul intermediar din 6 ianuarie arată că doar 104 participanţi trecuseră bariera celor 30.000 de lei tranzacţii de cumpărare, deşi înscrierile la concurs demaraseră în 21 septembrie (s-au încheiat între timp pe 16 decembrie 2016), iar perioada alocată tranzacţiilor se derula între 17 octombrie şi 17 februarie. Or, să ai doar puţin peste 100 de investitori noi câştigaţi pentru Bursă la aproape patru luni de la demararea campaniei, în condiţiile unei promovări destul de consistente şi nu doar pe pagina bvb.ro, denotă un viciu de concepţie.

Mai mult, aruncând un ochi peste performanţe, observăm că doar un sfert dintre aceştia reuşiseră să bată indicele BET. Mai exact, principalul indice bursier înregistra o creştere de 5,4%, între 17 octombrie 2016 şi 11 ianuarie 2017, în timp ce numai 24 de participanţi din 104 reuşeau să aibă performanţe mai bune (topul era condus pe 6 ianuarie, de 3 investitori cu randamente de 17%,16% şi 14%). Interesant de remarcat, 19 dintre cei 104 aveau însă randament negativ, ultimul clasat cu un aproape neverosimil minus 13%, având în vedere evoluţia BVB în perioda respectivă (de vină este probabil supratranzacţionarea). Am subliniat "doar un sfert dintre participanţi" pentru că, în perioada concursului, investitorii ar fi putut câştiga lejer peste 30% doar din participarea la oferta Fondului Proprietatea pentru acţiunile Petrom, un pont destul de uşor de oferit de brokeri, având în vedere experienţa ultimelor vânzări precipitate din partea FP, mai mereu la minime locale (vezi renunţarea la precedentul pachet SNP, vânzarea Romgaz, Conpet). Şi nu doar pentru participanţii la concurs. Brokerii din România par să nu fi auzit însă de call-center. Au auzit în schimb "brokerii" de Forex şi ne tot întrebăm cum de sunt mai mulţi păcăliţi cu vânătoarea de "pipşi" în România decât investitori activi la BVB.

Să nu ne mire deci că doar 7 dintre cei 104 fantastici au reuşit până acum să sară de 10% randament. De ce sunt însă numai 104? La sfârşitul lunii noiembrie, scriam referitor la strategia adoptată de BVB vis-a-vis de acest concurs: "E suficient să ne gândim că în cazul unui participant cu 10.000 de lei care va tranzacţiona de cinci ori (trei tranzacţii de cumpărare şi două de vânzare) pentru a atinge pragul de 30.000 lei, comisioanele generate de acesta se vor apropia de 500 de lei (am luat în considerare un nivel mediu de 1% perceput de broker). Or, cu numai 200 de astfel de participanţi la concurs se acoperă toată valoarea premiilor acordate". Dacă faci un concurs de popularizare a pieţei, e destul de meschin să vrei să-ţi acoperi mare parte a costurilor din taxele de participare. Atunci Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, mi-a răspuns, tot în BURSA, minimalizând problema comisioanelor: "Analiza «competiţiei» Condus de Randament, făcută de Cristian Dogaru ne duce şi spre alte concluzii. Precis, dacă am urmări o simulare a costurilor sau, mai degrabă, a veniturilor brokerilor, ar rezulta că acest concurs, «Condus de Randament», este o formulă foarte atractivă pentru clienţi. Nu sunt deci de acord aici cu autorul, care a intenţionat să demonstreze o teză diferită. «Condus de Randament» este de fapt un proiect foarte consistent în sensul economic, chiar dacă ne asumăm, după Cristian Dogaru, nivelul comisioanelor brokerilor la 1% (ele sunt mai mici, în realitate). În plus, am de remarcat că, pentru clienţi, un factor mult mai important este, desigur, performanţa pieţei şi a portofoliului, decât nivelul comisionului".

Mă rog, bănuiesc acum că pentru cei 19 care au randamente negative comisioanele brokerilor nu par chiar neglijabile, mai ales pentru ocupantul ultimului loc care are deja o pierdere de 13%.

Mai are rost să lansezi programe de popularizare ameninţat de perspectiva unor astfel de rezultate? Da, dacă eviţi greşelile precedente. O campanie de atragere de noi jucători ar trebui să se concentreze pe numărul la care ajunge mesajul, pe procentul celor care pot intra în joc dintre cei care află de asta şi nu pe reducerea costurilor cu premiile. Sunt însă dispus să ofer din nou gratis idei domnului Sobolewski. Ce spuneţi de o nouă "cuponiadă"? Desfăşurată sub forma unor cupoane cu valoare virtuală de 10.000 lei, concursul ar presupune înscrierea celor interesaţi de fructificarea acestora pe o platformă de tranzacţionare a acţiunilor din parohia societăţilor de brokeraj participante la "joc". Aceşti investitori virtuali vor avea apoi dreptul să se joace demo pe platformele respective timp de câteva luni, investind în acţiunile cele mai lichide ale bursei, apoi câştigătorii - să spunem primii 1.000 dintre participanţi - vor avea dreptul să încaseze cash câştigurile sub condiţia că vor folosi banii pentru construirea unui portofoliu pe care să îl menţină minim 6 luni. Având în vedere performanţele din concursul "Condus de randament" nu cred că performanţă medie a celor 1.000 ar putea sări de 5% (500 lei la o investiţie inţială de 10.000 lei ) ceea ce duce valoarea sumei cheltuite în promovarea pieţei în jurul a doar 100.000 euro. Da, dar potenţialul unei astfel de campanii ("ţi-ai luat cuponul de investitor la bursă?") ar fi extraordinar dacă se împart sute de mii de astfel de cupoane prin facultăţi, companii private, printre participanţii la concerte, la modă, etc.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Suma de 30000lei este prea mare.Dacavrei sa faci educatie bursiera de mase trebuiesa incepi cu 1000 lei

    Ar fi fost civilizat ca autorul să citească regulamentul concursului înainte să scrie articolul de mai sus.

    1. Concursul nu se adresează investitorilor noi, ci mai degrabă investitorilor care deja au conturi. 

    2. Foarte posibil să existe mult mai mulți investitori înscriși în concurs, dar care nu au atins încă 30 mii lei cumpărări. 

    3. Majoritatea investitorilor ar fi făcut oricum tranzacțiile și în lipsa existenței acestei competiții. Deci BVB/SSIF oricum primeau comisioanelepentru tranzacții. 

    4. Comisioane de 1%. În realitate comisioanele pornesc de la 0,6-0,7%. În jos. 

    5. "în perioada concursului, investitorii ar fi putut câştiga lejer peste 30% doar din participarea la oferta Fondului Proprietatea pentru acţiunile Petrom, un pont destul de uşor de oferit de brokeri". 

    De fapt, "Astfel, consideram ca tranzactiile inregistrate in data de 17.10.2016 avand drept obiect actiunile OMV Petrom, aferente ofertei publice derulate in perioada 06.10.2016 – 13.10.2016, nu sunt eligibile pentru concurs deoarece activitatea de tranzactionare respectiva a avut loc in afara pietei REGS." Am citat din comunicatul BVB de pe pagina concursului. 

    6. "cei 19 care au randamente negative comisioanele brokerilor nu par chiar neglijabile". 

    De fapt, citez din nou de pe pagina concursului (SUBLINIEREA ]MI APARȚNE):"Pentru calculul randamentului vor fi luate in considerare toate tranzactiile cu instrumente eligibile, FARA COMISIOANE, in ordine cronologica."

    P.S. În calculul randamentului intră valoarea vânzărilor (nu valoarea de piață a instrumentelor ). Astfel, un randament negativ poate însemna că investitorul a ales să vândă NUMAI instrumentele pe care avea pierdere și nu cele pe care are profit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb