OPINII Neputincioasele prognoze şi inutilele probabilităţi

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 martie 2021

Neputincioasele prognoze şi inutilele probabilităţi

Rata anuală a inflaţiei îşi va menţine dinamica din prezent şi va atinge 3,4% la finalul anului, se arată în raportul asupra inflaţiei al BNR. În prezent, rata inflaţiei este de 3,16% (februarie 2020-februarie 2021), iar ţinta BNR privind inflaţia pentru acest era de 2,5% până de curând. Cum de se petrece o aşa neconcordanţă, de ce se sare brusc la o prognoză de 3,4% în condiţiile în care, de la începutul anului, instituţia din strada Doamnei ne lăsa să credem că inflaţia o va lua mai repede spre 2%, motiv pentru care se produseseră şi ajustări ale dobânzii de politică monetară?

S-a întâmplat cumva vreun cataclism global şi a explodat preţul la energie? E vreun război declanşat peste noapte în Golf şi preţul ţiţeiului a ajuns în stratosferă?

Păi, să ascultam motivaţiile juriului. "După o amplă creştere înregistrată în luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică şi a preţurilor combustibililor, rata anuală a inflaţiei IPC este anticipată a-şi menţine tendinţa ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%. Această evoluţie este asociată exclusiv dinamicii componentelor exogene ale coşului de consum. Odată cu disiparea influenţelor temporare nefavorabile ale acestora la începutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei IPC este prevăzută să înce­tinească, urmând să atingă nivelul de 2,8%, la sfârşitul anului 2022".

Deci ne-a îngropat energia electrică, cu un avans de 17% la începutul anului, ceea ce în coşul inflaţiei se traduce printr-o creştere de 0,8%, ţinând cont de ponderea respectivei categorii (4,6%). Dar cum de a fost posibil aşa ceva, cum de le-a scăpat asta geniilor prognozelor de la BNR? S-a întrerupt brusc activitatea centralei de la Cernavodă, au secat apele la Hidroelectrica? De fapt, e banal de simplu, liberalizarea preţurilor a adus creşterea nesimţita a facturilor la consumatorii casnici trecuţi din oficiu pe serviciu universal de la cel reglementat.

Presa a vuit la începutul anului că distribuitorii au pregătit preţuri cu 15% mai mari pentru aceşti consumatori, s-a făcut scandal legat de pasivitatea ANRE, am fost învăţaţi cum să ne mutăm la alt furnizor, cum să selectăm ofertele (eram îndemnaţi să trecem direct la Hidroelectrica de către ministrul de resort) etc. Cu toate astea, sondajele arătau că doar un număr mic de consumatori îşi va schimba furnizorul, şi asta din comoditate, dar şi pentru că majorările facturilor aplicate la un consum destul de redus de energie electrică, în condiţiile în care majoritatea consumatorilor este în sistemul centralizat de încălzire al CET-urilor, nu reprezenta o sumă colosală de plătit suplimentar lunar.

Ei bine, aveam aşa-creştere de tarife de 15% la consumatorii casnici (de fapt, majorările surprinse în inflaţie au fost de 17%) şi reticenţă în migrarea la alt furnizor. Ce putea ieşi de aici, dacă nu o inflaţie mai mare? Cu toate astea, BNR şi-a schimbat perspectiva abia după ce a văzut că inflaţia pe ianuarie şi februarie e deraiată serios de energia electrică. Păi, prognoze la fel de minunate post-factum ar putea să facă şi cititorii noştri. Unde mai este, însă, abilitatea somităţilor din BNR de a vedea înaintea tuturor tendinţele care se conturează, pe baza experienţei anterioare şi pregătirii în domeniu? Scuze, doar pe baza pregătirii în domeniu, pentru că la BNR s-au ratat în majoritatea cazurilor ţintele de inflaţie, noroc cu coridorul de variaţie.

De ce se întâmpla aşa, inclusiv şi la case mai mari? Pentru că viitorul e rezultanta multor forţe a căror cuprindere ne scapă. În plus, privitorul ce participă la eveniment are capacitatea de a-l influenţa. Din acest motiv, nici nu avem mari predicţii reuşite în istorie-fie profetul e popularizat, iar predicţiile sale dau chix, fie profetul e un ilustru necunoscut, dar descoperim ulterior că a avut dreptate. Când somităţile în materie fac prognoze despre care se vorbeşte pe toate canalele, rezultanta forţelor care determină viitorul se schimbă pentru că predicţia în cauză devine una dintre forţele ce influenţează locul unde va pica rezultanta nenumăratelor influenţe, mai mult sau mai puţin vizibile, care pun umărul la creionarea realităţii. Aşa că, cel puţin în această privinţă, să dea cu pietre în BNR doar cel care are un portofoliu mai generos de predicţii reuşite.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. si Mitroi a zis-o aici in Bursa: BNR a incheiat ciclul de scadere al dobanzilor.

    adica: gata baieti! E gata! De acum dobanzile se vor duce doar in sus!  

    Si adevarul e ca daca te uiti din mai/iunie 2017 pana in prezent pe un grafic robor 3 luni se vad clar mai intai 5 valuri impulsive si apoi o corectie 3-3-5 (a-b-c) care tocmai ce s-a terminat la 1.4x% sau 1.5x% robor 3 luni.  

    De acum, avand in vedere teoria valurilor elliott ... urmeaza valul 3 ascendent care VA DEPASI varful valului 1 (aprox 5%).  

    Deci: reiterez ce am mai zis: e alerta cod rosu!  

    Daca aveti credite in lei , nu euro sau altceva si daca puteti realizati rambursari anticipate partiale sau totale.  

    Se va ingrosa gluma!

    Daca puteti scapati la modul urgent de credite!  

    1. cei cu depozite in lei... inca nu se vor putea bucura (desi robid-ul le face cu ochiul mai abitir ca o hoasca tandra la coltul strazii).

      de ce? 

      eh :) ... din motive de ... fomitza de bani pe costuri operationale la banca :) .Si gura artistilor trebuie sa manance... ce de muschi mai fac bancherii tragand de robor si robid in parti opuse...  

      TBI, cele mai bune dobanzi, mai bune si decat Tezaur/Fidelis

      iti plac castraveciorii aia murati din bulgaria?

      cum stau cu capitalul , stau bine? :)  

      dar cu marjele de profitabilitate?  

      daca isi asuma costuri atat de inalte (prin depozite atat de "scumpe" pentru banca) cat sa fie dobanzile la credite? :) si la acele dobanzi la credite ....cati clienti au?  

      deci ce dinamica a veniturilor din dobanzi si comisioane au?  

      bine, baga-ti banii acolo :)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb