OPINII One United Properties vinde apartamente şi acţiuni scumpe

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2021

Oferta publică iniţială (IPO) a companiei One United Properties ce începe astăzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) presupune o strategie asemănătoare cu cea din oferta Transport Trade Services (TTS).

Avem şi aici o tranşă de retail împărţită în două subtranşe, una cu alocare garantată şi alta cu alocare pro-rata. Deosebirile sunt că de această dată cele două tranşe sunt egale iar intermediarii încurajează plasarea investitorilor în tranşa pro-rată prin oferirea unui discount de 3% (subscrierea se face într-un interval de preţ cuprins între 1,93 şi 2,12 lei/acţiune, dar micii investitori vor pune ordinele de cumpărare la 2,12 lei). Asta poate din dorinţa de a nu mai vedea tranşa garantată epuizată instantaneu precum în cazul TTS, când cei care cumpăraseră toate acţiunile dorite s-au repezit apoi la prima oră de la listare să arunce cu acţiunile în piaţă. De această dată, retailul primeşte 40% din toată oferta (One United Properties îşi majorează capitalul cu10% pentru a deveni companie publică) spre deosebire de cazul TTS unde retailul avea alocată o cota de 15% (10% pentru subtranşa garantată şi încă 5% pentru cea pro-rata, procent majorat în final la 10% prin mutarea unei părţi din tranşa marilor investitori). Şi aici managerul ofertei, BRK Financial Group, poate muta o parte din acţiunile investitorilor instituţionali spre retail, în funcţie de cerere, IPO-ul One United fiind mult mai orientat spre retail, probabil sub spectrul suprasubscrierii gigantice de la TTS (de 27 ori în cazul subtranşei pro-rata, înainte de majorarea alocării pe acel segment).

De ce spunem că acţiunile sunt scumpe? După majorarea de capital aferentă ofertei publice, One United Properties va valora la bursă în jur de 3 miliarde lei, dacă oferta se închide cu succes. La această capitalizare, compania vine cu o cifră de afaceri de 540 milioane lei (asta în 2020, în 2019 a fost de 400 milioane lei şi 318 milioane în 2018) şi un profit net de 177 milioane lei (197 milioane în 2019 şi 106 milioane lei în 2018). Activele totale sunt de 1,7 miliarde lei, în creştere de la 1,3 miliarde în 2019. Cu alte cuvinte, One United Properties va avea o capitalizare de 5,5 ori cifra de afaceri, de 1,8 ori activele totale şi de peste16 ori profiturile din 2020. Nu este deloc o companie ieftină. Spre comparaţie, la TTS avem acum o capitalizare de numai 1,2 ori mai mare decât cifra de afaceri, egală cu valoarea activelor, iar PER-ul este sub 13.

În plus, contextul de piaţa devine mai dificil pentru imobiliare. A apărut inflaţia, vor creşte şi dobânzile mai deverme sau mai târziu, există riscul să scadă cererea solvabilă chiar şi în zona imobilelor premium. Iar investitorii nu au aici o plasă de siguranţă în politica de dividende - doar 35% din profit (la TTS promisiunea era de 45% la profit) poate însemna efectiv foarte puţin când profiturile se contractă. Încă o bilă în minuns pentru acţiunile One United Properties, pe lângă multipli bursieri piperaţi. La TTS, contextul era diferit, investitorii aşteptau ca societatea să beneficieze de pe urma mutării unei părţi a traficului terestru în zona fluvială odată cu încurajarea politicilor privind energia verde.

Nu în ultimul rând, dacă în cazul TTS se ştia că managerul ofertei are o strategie de susţinere a preţurilor (până la 10% din sumele încasate de vânzători şi un pachet de 10% din acţiuni era pus la bătaie în scopul stabilizării cotaţiilor), pentru One United stabilizarea ar putea sau nu să aibă loc şi în tot cazul nici nu va fi comunicată pieţei o astfel de operaţiune, dacă va avea loc, conform prospectului. Ca dimensiuni, cele două oferte sunt comparabile. TTS vindea 50% din acţiuni iar capitalizarea companiei era estimată la 120 milioane euro în vreme ce One United îşi majorează capitalul cu 10% prin diluarea acţionarilor existenţi iar capitalizarea companiei după operaţiune se va apropia de 600 milioane euro. Sigur, TTS nu avea în acţionariat vreo companie a vedei IT Daniel Dineş, achiziţia unui pachet minoritar de 5% la One United Properties de o companie controlată de acesta fiind folosită ca ancoră de marketing pentru IPO-ul din România. Dar, asta nu înseamnă neapărat că Dineş se pricepe la fel de bine la imobiliare precum la tehnologie ci, mai probabil, că în momentul în care ai o avere de şase miliarde de dolari poţi cheltui 20-30 milioane euro cu destul de mare largheţe.

Una peste alta, o afacere de recomandat fără rezerve poate doar investitorilor pe termen foate lung, precum fondurile de pensii care oricum nu prea au marfă la BVB, şi de ocolit pentru micii investitori cu profil mai speculativ, care pot vâna cel mult discountul de 3%, cu riscurile de rigoare.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. listarea este o pacaleala pt toti investitorii. one u. nu poate fenta bancile , dar poate sa se retraga in glorie prin vanzarea pe bursa unde imaginea conteaza. dupa ce isi scot ei banii (prin vazarea oe bvb), se duce in cap

    1. Cum isi scot banii ca e majorare de capital ?

      Probabil se refera la faptul ca dupa listare proprietarii vor incepe sa vanda direct in piata secundara.

      Simplu...prin majorarea de capital intra bani în firma, dacă acționarii au creditare societate, isi scot banii înapoi ;)

    Din articol inteleg ca e mai ok TTS ca ONE. La TTS n'am intrat, dar la ONE intru fara sa citesc prospectul, nu cred ca's mai destept ca Dines ca sa nu intru.

    1. Pe principiul asta am intrat și eu , in primele 30 min 70 mil... nu i rău deloc , nu ?

      TTS e lider pe o piata in crestere,are indicatori ok decenti, ONE pare o incercare de exit a unor baieti cu ochi albastri.

      MULTA SANATATE , D-LE DOGARU !!! BUNA ZIUA , OAMENI BUNI !!! VREAU SA VA SPUN UN LUCRU IMPORTANT , DIN PROSPECTUL TTS , CA SA-L PUNETI LA SOCOTEALA , PENTRU VIITOR !!! CITITI-L , SI ACUMA , CUM INTELEGE FIECARE !!! LUATI DOAR PAGINA CU NUMARUL 48 : ACOLO , SE SPUNE CAM CU OCOLISURI , URMATOARELE : '''''' CU TOATE ACESTEA , ESTE POSIBIL CA , DE LA AN , LA AN , ACTIONARII SA DECIDA SA DISTRIBUIE S-AU NU , DIVIDENDE , IN FUNCTIE DE .......... PE URMA , LA SFARSITUL PAGINII , SPUN : NU EXISTA NICI O GARANTIE , CA SOCIETATEA V-A DISTRIBUI , S-AU V-A PLATI DIVIDENDE , IN VIITOR '''''' !!! DECI , UNA SPUN LA INCEPUT , LA URMA SPUN ALTCEVA !!! CITITI VA ROG , SI VOI , NU TOT , CA SANT APROAPE 300 DE PAGINI , FACUTE PARCA SA TE ZAPACEASCA !!! MAI BINE SCRIAU 10 PAGINI , SI BUNE !!! VOI , CE INTELEGETI , DIN ASTA ???

      De scumpe ce sunt, transa garantata s'a dat in 36 de secunde.

      Daca le vindeau ieftin s'ar fi spus ca e ceva suspect pt.ca le vand ieftin, cand e scump nu e bine. Ideea e ca nu e bine nici scump, nici ieftin. 

      Nu prea inteleg ... cum s-a terminat transa garantata daca abia acum in bid sunt 13 mil act, iar transa are 26?

      Te uiti pe transa negarantata.

      La mine nu scrie nici garantata, nici negarantata, doar ca s-au adunat vreo 15 mil.

      Aia s-au calcat in picioare la propriu ca sa subscrie 26 in 40 sec. Merita? 

      Pe POFA e transa garantata, pe POFS e transa pro-rata.

      Dupa 15 iulie vedem daca se merita. In primele 3 zile este discount 3%. Poate mai iau de la institutionali si mai dau la retail, altfel iar o sa fie suprasubscriere de 30X. 

      Ce vad eu e pro-rata. Probabil subscrierile pe retail se vor termina in primele 3 zile.

    Oferta merge foarte slab pe retail,iar pe institutionali e previzibil cum va merge de la marimea IPO-10% si de la transa de maxim 60%.

    Sunt plasamente unde s-au adunat mai multi bani in timp mai scurt,facute printr-o singura brokerie si cu un numar extrem de limitat de clienti. 

    La ONE nu se baga lumea nici la speculatie ca toti speculatorii versati stiu ca atunci cand e prea mult retail un IPO nu are sanse sa evolueze bine in piata.Iar aici 100% sunt insi din cele cateva zeci de actionari care vor sa vanda(au intrat acum cativa ani).

    Cei doi fondatori au cochetat pana acum cu ideea sa vanda ei,doar ca in road show interesul era slab rau.Au ales un fel de listare tehnica si i-au zis IPO ca la ce capitalizari viseaza se faceau de ras dramatic daca nu ieseau cu IPO-ul asta scremut. 

    1. Urmează o criza de apartamente în piata,criza ce va fi vizibila începând cu anul următor.Sa nu uitam:suspendare puz-uri=lipsă autorizații construire.Cine are autorizații și apartamente în curs de finalizare a dat lovitura!.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb