OPINII Pe partea de "retail", bitcoinul a rămas catastrofal

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 octombrie 2018

Pe partea de "retail", bitcoinul a rămas catastrofal

Isteria legată de moneda virtuală a dispărut în acest an, odată cu desumflarea cotaţiilor. Dacă vă întrebaţi cum a putut acest "nimic" să se umfle până la 20.000 dolari, o bună explicaţie o oferă structura deţinătorilor. Astfel, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare specializată în blockchain Diar, 55% din valoarea totală a monedelor virtuale Bitcoin, adică peste 100 de miliarde de dolari, se află în doar 1% din totalul portofelelor electronice.

Mai mult, valoarea medie a deţinerii pentru aceşti investitori de calibru în Bitcoin sare de 200 de monede virtuale, adică peste 1 milion de euro la cotaţiile actuale, ceea ce înseamnă că Bitcoinul a fost jucăria unor fonduri de investiţii sau speculatori de calibru. Lovitura de graţie pentru cei care mai credeau că bula Bitcoin a fost generată cumva de vreun fenomen legat de tehnologia revoluţionară, specificul pieţei sau oscilaţiilor raportului cerere-ofertă o dă acelaşi studiu: 42% dintre deţinătorii de Bitcoin nu au vândut la cotaţiile record de la finalul anului trecut şi asta nu pentru că sperau sincer la mai mult, ci pentru că pur şi simplu îşi pierduseră cheile private prin care îşi accesau portofelele electronice. Şi nici n-ar fi de mirare, având în vedere că mulţi au cumpărat Bitcoin de amuzament, prin 2011-2012, iar până la spargerea bulei din 2017 multe harduri de computer şi-au dat obştescul sfârşit. Nici nu e greu de imaginat cine au fost aceşti uituci - în mod evident nu făceau parte dintre cei 1% care concentrează mai mult de jumătate din deţinerile de Bitcoin sau dacă acest fenomen a apărut şi în rândurile lor, a fost doar accidental.

Să revenim la structura deţinerilor Botcoin, la "acest free-float" catastrofal care, în mod normal, ar cam îndepărta investitorii la bursă. Când deţinerile sunt atât de concentrate şi nu ai nicio regulă de raportare precum bursa, prin care să urmăreşti intrările şi ieşirile acţionarilor semnificativi, atunci speculaţiile sunt la ele acasă. Şi asta pare marele secret din spatele creşterii Bitcoin - tranzacţii repetate la preţuri din ce în ce mai mari, în interiorul unui grup redus de deţinători, dar cu ponderi importante în coşul monedei virtuale. Dacă 42% dintre micii deţinători nu marchează profitul pentru că şi-au pierdut cheile cu care îşi accesau portofelele cu Bitcoin, înseamnă că bula Bitcoin a fost o afacere mai ales pentru marii deţinători, cei 1% care controlau 55% din piaţă. Pe spatele cui or fi marcat profitul? Cum ne aflăm încă într-o zonă de exuberanţă după creşteri de mai mulţi ani a pieţelor de capital, există din belşug amatori care să urce din mers în vagoanele unei bule în formare. Şi nu dintre rechinii mari, de această dată. Discutam pe la începutul verii trecute, când Bitcoinul era pe la 3-4.000 de dolari, cu cineva care relata că toţi IT-iştii din firma la care lucra erau mari fani Bitcoin. Şi nu doar Bitcoin, începuseră să se uite şi la Ethereum, Litecoin etc. Un IT-ist era din start apropiat fenomenului blockchain, avea ceva bani puşi de-o parte când cotaţiile dădeau semne de decolare, iar cei care au pus la cale umflarea bulei au găsit repede un public ţintă pe seama căruia să se descarce. Cred că o bună parte dintre victimele creşterii şi descreşterii Bitcoin nu ştiau probabil prea multe despre bursa de acţiuni dar fuseseră fascinate de o tehnologie ce părea revoluţionară. Altfel, "structura acţionariatului" le-ar fi semnalat din vreme potenţialul speculativ şi riscul scăderii bruşte a cotaţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb