OPINII Plasamentele private de obligaţiuni nu rup gura târgului la bursă

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2021

Ne-am obişnuit să vedem cum acţiunile listate la BVB în urma unor plasamente private au de regulă creşteri susţinute încă din primele ore de tranzacţionare, rareori cotaţiile fiind sub preţul de închidere al plasamentului privat (excepţii Allview, Vifrana). Pe partea de obligaţiuni lucrurile nu stau la fel de roz, nu sunt mulţi investitori gata să supraliciteze pe acest segment, deşi, în comparaţie cu dobânzile la termen, cupoanele obligaţiunilor sunt foarte generoase.

De exemplu, obligaţiunile Best Jobs, recent listate la bursă, au avut închiderea în prima şedinţă de tranzacţionare la 99% (obligaţiunile se tranzacţionează ca procent din valoarea nominală). Cum de la emitere şi până la listare trecuseră peste două luni, cine vinde la 99% se alege totuşi cu un mic câştig. Asta deorece investitorii care vând primesc dobânda acumulată între timp, astfel încât un preţ de 99% este echivalent cu 500,97 euro în acel caz (500 euro este valoarea nominală a obligaţiunilor). Vorbim, însă, de obligaţiuni în euro cu un cupon de 5,8%, o dobândă foarte avantajoasă prin comparaţie cu ce oferă băncile (dobânzile la depozitele în euro sunt aproape de zero) sau statul pentru emisiunile de certificate de trezorerie în euro listate (dobânda sub 2%). Or, să iei de trei ori mai mult decât oferă statul n-ar fi tocmai puţin.

Tot pe partea de euro, obligaţiunile Zebra Pay, recent sosite şi ele la bursă, purtătoare ale unui cupon de 5,5% se tranzactionau, de asemenea, în jurul valorii de 100%.

Iar pe lei, obligaţiunile Alive Capital au fost vândute la începutul săptămânii la 99,5%, în condiţiile în care cuponul este de 8%, iar scadenţa lor destul de scurtă (în 2023) astfel încât nu s-ar putea invoca prea convingător temerile investitorilor privind creşterea consistentă a dobânzilor (când dobânzile cresc preţul obligaţiunilor scade).

De ce acest tratament diferenţiat între plasamentele private de acţiuni şi cele de obligatini? De ce nu se înghesuie lumea la obligaţiuni dar se bate pe acţiuni?

În primul rând, potenţialul speculativ este mult mai redus în cazul obligaţiunilor. Dacă cineva ar supralicita preţul obligaţiunilor la 8-9% peste valoarea lor nominală, ar anula câştigul din dobândă şi aici jocul se închide. Pe când, pe acţiuni e suficient ca patronatul să lanseze estimări halucinante de creştere a veniturilor şi, gata, avem minim 100% din prima zi (vezi Air Claim). Apoi, există totuşi aşteptări privind creşterea dobânzilor şi investitorii vor prime mai mari peste inflaţia din prezent, mai ales dacă obligaţiunile au scadenţa mai lungă de 2-3 ani. Nu în ultimul rând, obligaţiunile listate la BVB sunt negarantate, dar şi puţin lichide. Dacă emitentul nu îşi mai poate rambursa datoriile şi intră în insolvenţă sau faliment, investiţia se poate pierde. Sigur, acelaşi lucru se poate spune în cazul acţiunilor, dar măcar acolo există o piaţă mai lichidă de tranzacţionare, se poate încerca un exit forţat, ceea ce nu s-ar putea spune deocamdată despre obligaţiuni (cu excepţia titlurilor de stat), care se tranzacţionează mult mai rar.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pe Alive Capital a facut niste vanzari o persoana initiata si din lipsa de controparte lichida, pretul s'a dus jos.

    Obligatiuni negarantate? Adica sa ne incredem in cuvantul unui emitent? Cat de mare sa fie amatorismul sa cumperi asa "emisiuni" cu banii tai munciti cinstit?

    1. Perfect de acord, mai ales dupa ce manarii de la Hunt au folosit banii din plasamentele de obligatiuni(negarantate) ca sa intre in plqsqmente de actiuni(la Alw au facut rahatu praf, la Ast mai scot din gaura) dar nu e deloc normal...ia sa vibe sa garanteze cu ceva(gen casa maica-sii sau a soacra-sii), si ai sa vezi ca nu mai baga banii la pacanele, asa bani la liber fac ce vor cu ei

      Daca nu ma insel oana acum doar Grup 7 au avut obligatiuni garantate(dar deja au fost rascumparate) si mai sunt la Ansett Logistic(8% in euro pe 5 abi) dar au fost foarte putine si nu sint inca listate, plus ca au luat doar 29 de smecheri, care la conditiile din piata actuale, nu cred ca se vor inghesui sa le vanda, sau daca o vor faca va fi la un pret cu o prima destul de mare...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb