ZIARUL BURSA

30 iulie 2021
Ediţia din 20.12.2024
De bulgari ne despart două halbe de bere

De bulgari ne despart două halbe de bere

Dan NicolaieMiscellanea / 30 iulie 2021

Dan Nicolaie

Ziua cea mai călduroasă de până acum a acestei veri mă găseşte la Sofia. Căldura e în uşoară contradicţie cu relaţiile româno-bulgare. Relaţiile profunde, nu raportările oficiale. Servesc o zacuscă şi beau o bere în unul dintre restaurantele celebre ale capitalei bulgare, Raketa, plin de "artefacte" ale anilor 70-80. O parte din copilăria mea - frigiderul Zill, aparatul de radio Vef, chipul lui Hristo Stoichikov, un magnetofon Kashtan, sticle de Pepsi, televizoare alb-negru, naţionala Bulgariei din anii 80-90 - stă înşirată pe sau pe lângă pereţi. Mă emoţionez, dar îmi trece, e lume buluc, se mănâncă bine. Un bulgar mă întreabă, fireşte, în limba engleză de ce nu există niciun fel de colaborare cultural-gastronomică româno-bulgară. Îmi mărturiseşte lovit de sinceritate că nu ştie ce gust are berea românească şi îmi cere cu o lacrimă ivită în colţul ochiului stâng (aici multe merg pe stânga) să-i recomand un vin din ţara mea. Îi răspund în română, sunt şi patriot, dar omul vorbeşte bine 2-3 limbi şi înţelege peste cinci. Eu înţeleg limba prieteniei şi o vorbesc perfect pe aceea a sincerităţii dezinteresate.

Cât de mare va fi şi când va veni criza de lichiditate pentru care se pregăteşte Federal Reserve?

Cât de mare va fi şi când va veni criza de lichiditate pentru care se pregăteşte Federal Reserve?

Călin RecheaInternaţional / 30 iulie 2021

Călin Rechea

O decizie precipitată a băncii centrale americane, Federal Reserve, ridică semne de întrebare cu privire la dimensiunea unei viitoare crize de lichiditate pe piaţa interbancară americană, dar şi cu privire la momentul apariţiei sale.

Conform datelor de la Federal Reserve, în prezent există un exces extraordinar de lichiditate pe piaţa interbancară, fenomen reflectat de valoarea operaţiunilor reverse repo zilnice, prin care instituţiile financiare cumpără obligaţiuni guvernamentale de la banca centrală în schimbul numerarului, cu obligaţia de a le revinde la scadenţă.

În ultima lună şi jumătate, valoarea medie a operaţiunilor reverse repo a depăşit 820 de miliarde de dolari, cu un vârf de 992 de miliarde în ultima zi a lunii trecute (vezi graficul).

Cititorul nostru...

Cornel CodiţăEditorial / 30 iulie 2021

Cornel Codiţă

Lăsaţi, vă rog, chestia cu stăpînii, că nu se potriveşte! O publicaţie, fie ea o carte, un ziar, revistă, almanah sau orice altă formulă de comunicare socială, chiar dacă poate fi redusă şi tratată doar ca o marfă..."clientul nostru, stăpînul nostru"... în realitate este nu doar mult mai mult decît atît, ci cu totul altceva. Nici cel care scrie, nici cel care citeşte, nici cel care asigură infrastructura tehnico-financiară a publicaţiei respective ori distribuţia şi întîlnirea ei cu destinatarul final nu este stăpîn în sensul absolut. Este doar parte dintr-o structură de relaţii cu mai multe puncte de sprijin şi cu grade variabile de libertate căreia, dacă i-ai luat oricare dintre componente, inevitabil se prăbuşeşte.

Şefii SIF Muntenia încearcă să ne ducă sub pragul de 5%

Şefii SIF Muntenia încearcă să ne ducă sub pragul de 5%

Ben MadadiPiaţa de Capital / 30 iulie 2021

Nu există niciun fel de logică investiţională sau economică să începi răscumpărarea când preţul acţiunii s-a dublat 

Angajaţii domnilor Lakis şi Drăgoi de la SIF Muntenia (SIF4) tocmai au anunţat că vor, în sfârşit, să ducă la îndeplinire programul de răscumpărare a 20.645.201 de acţiuni, votat acum 15 luni. Nu ştiu dacă este coincidenţă sau nu, dar asta se întâmplă la zece zile după ce am anunţat că împreună cu câţiva alţi investitori am ajuns la 5% din capitalul SIF4. Iar acţionarii cu 5% din capital, capătă noi drepturi, inclusiv de a convoca adunări generale.

"Criptomonedele necesită noi norme şi instrumente de reglementare"

SPECIALIŞTII ATRAG ATENŢIA "Criptomonedele necesită noi norme şi instrumente de reglementare"

V.R.Internaţional / 30 iulie 2021

"Sistemele de reglementare care guvernează monedele digitale sunt fragmentate, ineficiente şi, în unele ţări, inexistente" "Monedele digitale reprezintă viitorul inevitabil" "Provocarea pentru autorităţile din întreaga lume este să găsească instrumente de reglementare adecvate pentru abordarea riscurilor" 

Monedele digitale există de un deceniu, însă sistemele de reglementare care le guvernează sunt fragmentate, ineficiente şi, în unele ţări, inexistente, potrivit unei analize publicate de Forumul Economic Mondial (WEF).

Preţul maxim al energiei electrice - 885,78 lei/MWh

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE Preţul maxim al energiei electrice - 885,78 lei/MWh

Emilia OlescuMaterii Prime / 30 iulie 2021

Preţul maxim al energiei electrice tranzacţionate pentru astăzi, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, a ajuns la 885,78 lei/MWh, în intervalul orar 20:00 - 21:00.

Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pentru astăzi a fost 645,03 lei/MWh (echivalentul a 131,11 euro/MWh). Astfel, a fost înregistrată o creştere de 16,85% faţă de preţul mediu aferent zilei de ieri (551,97 lei/MWh). Volumul total al energiei tranzacţionate pentru astăzi a fost de 73.709 MWh, în ascensiune cu 12,76% faţă de ieri. Valoarea totală a energiei tranzacţionate pentru 30 iulie este de 48.764.102,55 lei, urcând cu 32,52% faţă de cea din ziua precedentă. Cota tranzacţiilor PZU din consumul net prognozat este de 42,41%.

Economia Statelor Unite a crescut cu 6,5%, în trimestrul al doilea

Economia Statelor Unite a crescut cu 6,5%, în trimestrul al doilea

M.G.Internaţional / 30 iulie 2021

Economia americană, prima a lumii cu un PIB nominal de 20,9 trilioane de dolari la finalul lui 2020, a înregistrat o creştere trimestrială anualizată de 6,5% în cel de-al doilea trimestru al acestui an, potrivit datelor provizorii publicate de Biroul pentru analiză economică din Statele Unite. Ritmul de creştere, mult sub estimările analiştilor, a venit după avansul trimestrial de 6,4% din primul trimestru. Evoluţia indică continuarea procesului de redresare al economiei americane, care a surmontat la nivel de produs intern brut (PIB) recesiunea de două luni produsă de pandemia de Covid-19 şi de măsurile iniţiale de combatere a pandemiei implementate de autorităţi.

PIATRAONLINE a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 7,1 milioane euro

ÎN CREŞTERE CU 8,61% PIATRAONLINE a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 7,1 milioane euro

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 30 iulie 2021

(Interviu cu Mariana Constantinescu-Brădescu, Managing Partner PIATRAONLINE)  

Reporter: Unde se află PIATRAONLINE la mai bine de un an de pandemie?

Mariana Constantinescu-Brădescu: PIATRAONLINE rămâne în continuare primul, dar şi cel mai mare magazin online de piatră naturală din România, iar asta ne bucură extrem de tare. Desigur, obiectivul nostru principal rămâne acela de a ne consolida poziţia de lider pe piaţă, precum şi componenta digitală, care ne-a ajutat enorm să depăşim cu succes perioada pandemiei. Încercăm să menţinem un echilibru optim între mediul online şi cel offline şi să oferim clienţilor noştri cea mai bună experienţă alături de noi. Dacă e să fac o retrospectivă, am reuşit să ne stabilim o agendă a priorităţilor, să ne menţinem şi chiar să creştem afacerea în noi direcţii. Consider că, în ciuda contextului nefavorabil, am avut lucruri valoroase de învăţat, oportunităţi de explorat şi cred că este în continuare foarte important să acordăm o atenţie sporită şi să ne adaptăm oricărui context socio-economic.

Andrei Iuşut este un antreprenor cu experienţă pe piaţa din România, cunoscut pentru dezvoltarea afacerii de familie Divan Group (ce include brandurile Divan, reţeaua fast food Divan Express şi restaurantele Meze Taverna şi Kuzina, toate plasate în zona centrală a Bucureştiului). Antreprenorul a vândut toate operaţiunile la începutul anului 2017 şi a fondat business-ul La Gloire, activ în imobiliare. Primele proiecte rezidenţiale La Gloire - Pipera Vlad Tepeş şi Parc du LAC - Băneasa - Grădina Zoologică - au fost vândute integral în primele şase luni de la apariţia pe piaţă.

La Gloire - un proiect exclusivist, pentru care proprietarii sunt selectaţi

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 30 iulie 2021

(Interviu cu Andrei Iusuţ, proprietarul dezvoltatorului imobiliar La GLOIRE) 

Reporter: Cum a fost afectată piaţa imobiliară de pandemia de Covid 19?

Andrei Iusut: Pandemia a reaşezat piaţa locală, iar cele mai afectate nişe au fost cele de office şi retail, lovite crunt de efectele pandemice şi post pandemice. În ceea ce priveşte zona de rezidenţiale, aceasta s-a comportat bine, paradoxal a crescut, cu o stimulare evidenţă pe fond emoţional. A fost o perioadă în care oamenii s-au reîntors la valori precum familie, cămin, intimitatea şi confortul celor dragi în propria locuinţă.

OPINII Plasamentele private de obligaţiuni nu rup gura târgului la bursă

Cristian DogaruPiaţa de Capital / 30 iulie 2021

Ne-am obişnuit să vedem cum acţiunile listate la BVB în urma unor plasamente private au de regulă creşteri susţinute încă din primele ore de tranzacţionare, rareori cotaţiile fiind sub preţul de închidere al plasamentului privat (excepţii Allview, Vifrana). Pe partea de obligaţiuni lucrurile nu stau la fel de roz, nu sunt mulţi investitori gata să supraliciteze pe acest segment, deşi, în comparaţie cu dobânzile la termen, cupoanele obligaţiunilor sunt foarte generoase.

"Avem în vedere un mix de dividende şi majorări de capital cu acţiuni gratuite"

DRAGOŞ OCTAVIAN DIACONU, CEO ARCTIC STREAM: "Avem în vedere un mix de dividende şi majorări de capital cu acţiuni gratuite"

A.I.Piaţa de Capital / 30 iulie 2021

"Vom încerca să folosim mecanismele pieţei de capital pentru a motiva atât angajaţii existenţi, cât şi experţii care pot veni în companie" 

Conducerea Arctic Stream (AST), integrator de infrastructură şi securitate IT, care s-a listat ieri în Piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), intenţionează să îşi recompenseze investitorii printr-un mix între dividende şi majorări de capital cu alocare de acţiuni gratuite, a spus Dragoş Octavian Diaconu, CEO-ul şi fondatorul companiei, cu ocazia evenimentului ce a marcat intrarea la tranzacţionare a titlurilor AST.

Încrederea în economia României s-a îmbunătăţit, în iulie

Încrederea în economia României s-a îmbunătăţit, în iulie

M.G.Macroeconomie / 30 iulie 2021

Încrederea în economia României a crescut uşor în luna iulie după deteriorarea din iunie, potrivit indicatorilor de încredere (ESI) calculaţi de Comisia Europeană, publicaţi ieri. Climatul de afaceri din ţara noastră s-a îmbunătăţit cu un ritm lunar de 0,9 puncte al ESI, care a atins valoarea de 103,5 puncte după ce în iunie a scăzut pentru prima dată după şase luni de creştere la 102,6 puncte.

Angajaţii CFR Călători se pregătesc de proteste şi solicită demisia directorului general

PIERDERI DE 400 MILIOANE EURO Angajaţii CFR Călători se pregătesc de proteste şi solicită demisia directorului general

George MarinescuCompanii / 30 iulie 2021

Reducerea indicatorului anual tren-kilometru, reducerea constantă, în ultimii patru ani a numărului de călători pe calea ferată, pandemia, anularea gratuităţii pentru transportul feroviar de persoane în cazul studenţilor, subcompensarea şi subfinanţarea constantă a operatorului de stat au dus la acumularea unei pierderi contabile de peste 2 miliarde lei de către compania CFR Călători.

DIN 2 AUGUST MAI demarează procesul trecerii la cartea electronică de identitate

I.Ghe.Miscellanea / 30 iulie 2021

Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5000 de cărţi electronice de identitate, se arată într-un răspuns oferit de instituţia respectivă pentru Hotnews.ro.

Ţara noastră este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, dar în primă fază documentul respectiv va fi eliberat în număr limitat, în cadrul unui proiect pilot care va dura şase luni.

Miniştrii neperformanţi, sub spectrul remanierii

G.M.Politică / 30 iulie 2021

Execuţia bugetară pe primul semestru l-a nemulţumit pe premierul Florin Cîţu care a declarat, ieri, că este nevoie de o discuţie serioasă privind alocarea fondurilor şi că partidele aflate la guvernare trebuie să înceteze să îşi protejeze oamenii care nu performează în cadrul Executivului.

"Pe mine mă interesează să nu ne batem joc de banii românilor şi asta vreau să aud şi de la colegii mei din guvern. Execuţia proastă, când ai cerut banii şi nu i-ai executat, este ca şi cum ţi-ai bate joc de banii românilor. Despre asta trebuie să discutăm şi nu despre cum să ne protejăm proprii oameni în guvern; nu despre asta este vorba. Noi toţi suntem acolo pentru români. Execuţia bugetara trebuie să fie făcută, pentru că aceşti bani se duceau în comunităţile locale", a precizat prim-ministrul Florin Cîţu.

Întrebat dacă după rectificarea bugetară este aşteptată o remaniere guvernamentală, şeful guvernului a declarat: "Voi avea o discuţie cu miniştrii, să văd exact ce s-a întâmplat, cum putem să îmbunătăţim situaţia, dacă este o problemă de personal, dacă este o problemă pentru că oamenii nu înţeleg cum se face o execuţie bugetară... Vreau să înţeleg ce se întâmplă şi după aceea vom lua deciziile".

Plângere penală pe numele lui Florin Cîţu

Plângere penală pe numele lui Florin Cîţu

I.Ghe.Miscellanea / 30 iulie 2021

Comunitatea Declic îl acuză pe premier de instigare la abuz în serviciu 

Prim-ministrul Florin Cîţu va fi nevoit să explice procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie cum a fost trimis de la Palatul Victoria un document cu antetul Guvernului către membrii PNL cu punctajul de urmat în cadrul campaniei interne privind alegerea şefului formaţiunii politice liberale. Cîţu va da explicaţii după ce azi, reprezentanţii comunităţii Declic, vor depune o plângere penală cu privire la acesta şi la adresa fostei consiliere de stat Mioara Costin. Ultima este acuzată de cei de la Declic pentru abuz în serviciu, în timp ce premierul este învinuit de reprezentanţii asociaţiei de instigare la abuz în serviciu.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 30 iulie 2021

MACRO NEWSLETTER 30 iulie 2021

Macroeconomie / 30 iulie 2021

Preţurile importurilor din Germania au crescut peste aşteptări şi în iunie 2021, cu o rată anuală de 12,9%, după un avans de 11,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,6%, după o creştere de 1,7% în luna anterioară. Preţurile...

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a crescut la 4,9209 lei

Julia PandiBănci-Asigurări / 30 iulie 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,12 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9209 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:20, un euro era tranzacţionat la 1,1881 dolari, în apreciere cu 0,33%...

Revenire pentru BET după două zile de scăderi

BVB Revenire pentru BET după două zile de scăderi

Mihai GongoroiPiaţa de Capital / 30 iulie 2021

Capitalizare de 140 milioane lei pentru Arctic Stream (AST), după prima zi în piaţa AeRO, cu 33% peste cea din plasament 

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri pe plus,...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo