De bulgari ne despart două halbe de bere

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Miscellanea #Turism / 30 iulie 2021

De bulgari ne despart două halbe de bere

Dan Nicolaie

Ziua cea mai călduroasă de până acum a acestei veri mă găseşte la Sofia. Căldura e în uşoară contradicţie cu relaţiile româno-bulgare. Relaţiile profunde, nu raportările oficiale. Servesc o zacuscă şi beau o bere în unul dintre restaurantele celebre ale capitalei bulgare, Raketa, plin de "artefacte" ale anilor 70-80. O parte din copilăria mea - frigiderul Zill, aparatul de radio Vef, chipul lui Hristo Stoichikov, un magnetofon Kashtan, sticle de Pepsi, televizoare alb-negru, naţionala Bulgariei din anii 80-90 - stă înşirată pe sau pe lângă pereţi. Mă emoţionez, dar îmi trece, e lume buluc, se mănâncă bine. Un bulgar mă întreabă, fireşte, în limba engleză de ce nu există niciun fel de colaborare cultural-gastronomică româno-bulgară. Îmi mărturiseşte lovit de sinceritate că nu ştie ce gust are berea românească şi îmi cere cu o lacrimă ivită în colţul ochiului stâng (aici multe merg pe stânga) să-i recomand un vin din ţara mea. Îi răspund în română, sunt şi patriot, dar omul vorbeşte bine 2-3 limbi şi înţelege peste cinci. Eu înţeleg limba prieteniei şi o vorbesc perfect pe aceea a sincerităţii dezinteresate.

Îi mărturisesc că ne aflăm într-o competiţie aprigă (cine ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la orice) şi până când aceasta nu va fi tranşată va fi greu să fim prieteni la nivel mare. La nivel mic ne înţelegem perfect. Ne despart două halbe de bere, dar e clar că acestea vor dispărea rapid.

I-am prezentat câteva vinuri, mi-a povestit de frumuseţile Bulgariei, altele decât litoralul şi "all-inclusive". Vecinii noştri au multe altele de oferit. Vom descoperi împreună. Îi spun sincer că nu sunt făcut să laud hoteluri şi restaurante, sunt alte resorturi în interiorul meu. Este de acord, îl iubeşte pe Corneliu Baba şi este fan Nikos Kazantzakis. Plusez cu criticul literar Ţvetan Todorov, care mi-a salvat Bacalaureatul. Nu îl ştie toată lumea, firesc, în 1963 a cerut azil politic în Franţa. Avem o limbă comună şi asta e cel mai important.

Unul dintre filmele care mi-au marcat copilăria este "Prin cenuşa imperiului" (1976), regia Andrei Blaier, cu Gheorghe Dinică şi Gabriel Oseciuc în roluri de referinţă. Ca să nu vă povestesc filmul citez din "infailibila" wikipedia: " Plasată în frământatul an 1917, acţiunea filmului surprinde metaforic destrămarea unui imperiu şi renaşterea naţiunilor ce-şi reclamau imperios independenţa. Totul este privit din perspectiva a două personaje ce se deplasează aproape fantomatic "prin cenuşa imperiului" austro-ungar, surprins în agonia de dinaintea dispariţiei sale: Darie (Gabriel Oseciuc), un tânăr încă nealterat de mizeriile din jur, şi Diplomatul (Gheorghe Dinică), un cinic cu pretenţii de nobleţe". Austro-ungar şi nu prea, dar fie, e clar că e vorba de imperii aflate în pragul dezintegrării. Români, turci, greci, bulgari se amestecă în acţiunea filmului. Toţi aceştia sunt prezenţi şi în discuţia din restaurantul cu aspiraţii cosmice. Încercăm să ieşim din imperiul pandemiei şi ne deplasăm fantomatic prin vieţile noastre. Cu mască la interior, fără mască la exterior. Sufleteşte e exact invers. Trebuie să mărturisesc cu mâna pe halbă, Sofia are ceva din copilăria noastră (a noastră indiferent de vârstă), o inocenţă greu de explicat, un amestec de nostalgie şi ambiţie, de ce am vrea şi ce este de fapt. E un oraş care merită descoperit fără pretenţii şi idei preconcepute.

După o zi şi o noapte de povestit am pornit pe cărări mai puţin bătute de turismul "all-inclusive", pe axa frântă Rila-Plovdiv-Nesebar-Veliko Târnovo. Când pasul e mic, înţelegerea e mai mare. Care e treaba cu bulgarii? Greu de răspuns, în câteva propoziţii. Caută viitorul mânaţi de la spate de trecut. Dar noi ce căutăm?

Cum, care noi?

Noi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bravo, dle. Acolo am fost si eu saptamana trecuta. Am trecut Rila, am stat 5 zile in Bansko mergand zilnic in Pirin, la intoarcere o vizita scurta prin Veliko. Si as mai vrea sa merg in muntii de la granita cu Grecia.

    Da, Bulgaria este frumoasa si are multe de oferit. In primul rand cazare decenta. Are multe unitati de cazare de tipul apartamentelor si mai ieftine ca in Romania.

    Sfatuiesc pe toata lumea sa uite de Grecia rosie si infectioasa, si de litoralul romanesc aglomerat si manelist. Mergeti in Bulgaria. 

    Nu mi a plăcut absolut nimic in aceasta țară. Am traversat-o cand am fost in concediu in Turcia.Drumuri mai proaste ca la noi.Sărăcie .Vamesi rauvoitori cu românii.Suntem priviti acolo ca turiști de mână a doua.Pentru amatorii de all inclusive bulgaresc,incercati o dată Turcia.

    1. In zona Balcic, multi bulgari arunca niste vorbe romanesti.

      Daca vreti refugiati, hoti si criminalitate, incendii, pasaport si test la granita, mergeti in Turcia. Traversati Bulgaria pe aici, pe drumuri excelente. Am trecut prin doua tuneluri nou noute. 

       

      -Prima etapa a traseului este Ruse -Veliko Tarnovo. Acesta portiune de traseu are o lungime de 110 km. Asfaltul este foarte bun, drumul fiind reabilitat recent. Pentru ca nu sant prea multe localitati prin care treceti, va puteti deplasa cu o suta de kilometri la ora fara nici o problema. Conduceti mai prudent in apropiere de Veliko Tarnovo pentru ca in aceasta zona apar si primele echipaje de politie. Foarte mare atentie si la sensul giratoriu de la Byala, este pus foarte prost, este construit foarte prost dar este bine semnalizat pentru ca sa puteti reduce viteza. 

      Mergeti pe soseaua ocolitoare a orasului Veliko-Tarnovo urmand indicatorul de Sofia. Dupa ce urcati dealul la iesirea din Veliko, mai mergeti cativa km si va incadrati pe DN 55 spre Gurkovo. Aceasta a doua etapa intre Veliko si Gurkovo are o lungime de 65km. Drumul este foarte bun iar echipaje de politie o sa vedeti la intrarea in Gurkovo care vaneaza in special tirurile pentru mici ciupeli. Va continuati drumul, traversati micutul orasel si la iesirea din localitate dupa ce treceti pe sub un pod, virati imediat la stanga urmand indicatorul Burgas, pe DN 6. Aceasta portiune de traseu intre Gurkovo si Yambol are o distanta de 65km si se circula foarte bine. Drumul este unul de viteza si calitatea asfaltului va permite sa calcati un pic mai tare acceleratia. Atentie ca in apropierea orasului Sliven iesiti prin dreapta urmand indicatorul Yambol. Traversati acest oras fie pe drumul principal care traverseaza localitatea sau pe centura ocolitoare. Eu unul personal recomand drumul prin centrul orasului. 

      Dupa ce lasam in urma orasul Yambol facem jonctiunea cu ultima portiune a vechiului traseu, Yambol - Hamzabeyli. Aceasta ultima portiune de traseu are o lungime de aproximativ 70 km. Urmati D. N 7 pana in vama bulgaro - turca. 

      Și cisternele cu bere românească către Sofia

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb