O decizie precipitată a băncii centrale americane, Federal Reserve, ridică semne de întrebare cu privire la dimensiunea unei viitoare crize de lichiditate pe piaţa interbancară americană, dar şi cu privire la momentul apariţiei sale.
Conform datelor de la Federal Reserve, în prezent există un exces extraordinar de lichiditate pe piaţa interbancară, fenomen reflectat de valoarea operaţiunilor reverse repo zilnice, prin care instituţiile financiare cumpără obligaţiuni guvernamentale de la banca centrală în schimbul numerarului, cu obligaţia de a le revinde la scadenţă.
În ultima lună şi jumătate, valoarea medie a operaţiunilor reverse repo a depăşit 820 de miliarde de dolari, cu un vârf de 992 de miliarde în ultima zi a lunii trecute (vezi graficul).
Cele mai recente date arată că 74 de instituţii financiare, au plasat overnight la Federal Reserve numerar cu o valoare cumulată de 965 de miliarde de dolari în 28 iulie 2021.
În ceea ce priveşte operaţiunile repo, prin care instituţiile financiare, în special cele care au calitatea de dealeri primari, primesc lichidităţi de la Fed în schimbul garanţiilor reprezentate de obligaţiunile guvernamentale, soldul acestora este zero de mai bine de un an.
Spre deosebire de operaţiunile reverse repo, pentru operaţiunile repo nu sunt raportate contrapartidele participante, astfel încât să nu fie cunoscut numărul instituţiilor financiare care se confruntă cu o criză de lichiditate.
În acest context, Grupul celor 30 (G30) a publicat un raport în care face apel la reformarea pieţei obligaţiunilor guvernamentale americane. Raportul a fost publicat în 28 iulie 2021 sub titlul "U.S. Treasury Markets - Steps Toward Increased Resilience" şi include propuneri pentru îmbunătăţirea lichidităţii, reglementarea intermediarilor, transparenţa şi supravegherea acestei pieţe cu o importanţă fundamentală pentru sistemul financiar global.
"Cea mai importantă măsură care ar trebui luată în viitorul apropiat ar fi crearea de către Fed a unei facilităţi repo permanente (SRF, Standing Repo Facility), care să garanteze finanţarea prin operaţiuni repo a unei categorii largi de instituţii financiare", se arată în raport, unde se mai subliniază că "SRF ar limita cererea de lichiditate de pe piaţă în condiţii de stres, prin faptul că va permite deţinătorilor de obligaţiuni guvernamentale să obţină cash în cadrul SRF fără să fie nevoiţi să vândă obligaţiunile".
În acest fel ar fi eliminat un element important de presiune pentru creşterea dobânzilor, pe fondul lansării acestui program de susţinere aproape nelimitată a marilor bănci de pe Wall Street.
Ca prin miracol, "dorinţa" din raportul G30 s-a transformat în realitate în aceeaşi zi. Un comunicat de presă de pe site-ul Federal Reserve anunţă crearea unor facilităţi repo permanente, una pentru piaţa internă (SRF) şi una dedicată autorităţilor monetare străine şi internaţionale (FIMA).
Valoarea maximă a operaţiunilor zilnice din cadrul SRF este de 500 de miliarde de dolari, iar contrapartidele sunt reprezentate de dealerii primari, cu perspectiva extinderii şi la alte instituţii financiare, care vor fi eligibile pentru participare din prima zi a lunii octombrie 2021, dacă portofoliile lor de obligaţiuni acceptate au fost de cel puţin 5 miliarde de dolari la sfârşitul lunii iunie 2021 sau dacă activul total depăşea 30 de miliarde de dolari. Titlurile acceptate în cadrul operaţiunilor repo vor fi doar obligaţiunile emise de guvernul american, obligaţiunile emise de alte agenţii guvernamentale americane şi obligaţiuni ipotecare ale agenţiilor guvernamentale americane.
Limita de 500 de miliarde de dolari poate fi majorată la discreţia preşedintelui Federal Reserve, după cum se mai arată în comunicatul de presă.
În cadrul facilităţii FIMA, instituţiile financiare internaţionale şi băncile centrale străine vor avea acces la lichidităţile oferite de Federal Reserve, prin intermediul centrului de tranzacţionare de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY), dacă deţin titluri guvernamentale americane în custodie la FRBNY. În acest caz, limita pentru o contrapartidă este de 60 de miliarde de dolari.
Cele două facilităţi repo oferite de Federal Reserve au devenit funcţionale la o zi după anunţarea lor, respectiv 29 iulie 2021.
Oare aşteaptă banca centrală americană declanşarea unei crize de lichiditate fără precedent în această toamnă?
1. Lol
(mesaj trimis de What în data de 30.07.2021, 16:15)
Nu asteapta, o pregateste dar asta e doar pentru cunoscatori ;)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de theHeck în data de 30.07.2021, 17:03)
:)) Fain comment!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.07.2021, 21:36)
Cand activele financiare “cad”, toti se pregatesc sa iasa”buluc” pe “usa” (exituri fortate).
S&P 500 arata PE de peste 45,89!!!
Deci e Bula severa din trendul lung ce arata inchiderea unei parabole ascendente din trend (3 cicluri ascendente ce au format parabola sunt: 2000-2002; 2006 -2008; 2019 - 20021; varful maxim (arcuirea maxima a parabolei) 2008; intrare in parabola 2000; iesire din parabola 2022-2026.
Atentie Toate in raport de ratie PE!!!
Se intra in termeni Reali la Reduceri; caci urmeaza sa se treaca prin valea plangerii.
Tot “luxul” din piata urmeaza sa intre in depreciere pe trend, in unele piete / economii.
Cine nu crede sa se intrebe:
De ce in Romania ina domina Apartamente Vechii (anii70-80-90) cu usi si renovare din anii respectivi?
Pentru ca Romania a trecut prin valea plangerii, in termeni reali, de la maximul atins din 70-80!
Romania (ca si alte state fost URSS) sunt in ciclul de “refacere” si castigare “putere” de cumparare pre trend, prin generare de alte stocuri si credit.
Oferind posibilitatea “noii generatii” 25-35 sa preia activele “batranilor” ce nu au mai “investit” dat drumul (ca pondere” la bani in piata.
Consumand banii pe active perisabile si dand impuls inflationist odata cu “fuga” migratia fortata a productivitatii natiei.
Aceasta productivitate, fugita, pe moment a reglati inflatia in consum active perisabile dand soc in active cu rata lenta de dizolvare.
Dar pentru ca piata RO nu este / era dominata de credit ci cash valutar, randamentele speculative au reusit sa creasca fara ca govul sa mareasca accelerat etc forme de taxe si impozite (in comparatie cu slte tar in care domina creditul in piata).
Cand alte economii vor “tusii” puhoiul de romani va face cale intoarsa (o pondere din ei).
Ex: vezi..: Italia, Cipru, Grecia!
O sa cada Belgia, Portugalia, Spania, ... in urmatorii ani (din trend).
PS: asta nu inseamna ca nu se va “creste” si in depresie!
Se creste dar nu la rate procentuale explozive ca in trecut.
Gen 12-10-9-7% YOY in GDP / GNP.
semnat comenturi “cretine”
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2021, 12:08)
Graficul ala arata ca o scandura nerindeluita 4m care iti vine drept peste fata! E groasa de tot situatiunea
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.08.2021, 14:50)
Banca germanieivechi a facut la fel pana sa se aleaga praful / conversia de moneda.
semnat comenturi “cretinei”