OPINII Scandalul Vivre Deco pune în discuţie mecanismul de finanţare prin obligaţiuni negarantate

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 mai 2022

Scandalul Vivre Deco pune în discuţie mecanismul de finanţare prin obligaţiuni negarantate

Informaţia de bază este că emitentul celor două tranşe de obligaţiuni în euro listate la BVB, Vivre Deco, a avut pierderi de 84 milioane lei în 2021 (faţă de un profit de 7,4 milioane lei în 2020), iar evaluatorul companiei, EY, consideră că îndoielile privind capacitatea grupului de a-şi continua activitatea sunt justificate, în condiţiile în care datoriile totale depăşesc activele totale cu 65 milioane lei.

Compania a atras 10,4 milioane de euro de la investitorii de la BVB în două tranşe (una scadentă în 2025 şi alta în 2026), în condiţiile în care plătea o dobândă în euro foarte bună pentru acel moment (octombrie 2020-aprilie 2021): până la 5,5%, fixă.

Să iei 5,5% în euro în condiţiile în care băncile îţi oferă între 0% şi 1,5% pe, an iar statul 1,8-2% la 3-5 ani, nu sună deloc rău. Dar ce ascunde această afacere?

Prima întrebare pe care trebuie să şi-o pună investitorii este de ce emitenţii de obligaţiuni care veneau la bursă în 2020-2021 să se împrumute cu 8-9% la lei şi 5-8% în euro nu obţineau condiţii mai bune la bănci? Să nu uităm că Roborul ajunsese la 1% anul trecut, iar marjele băncilor nu puteau fi atât de mari încât să se ajungă frecvent la dobânzi mai consistente decât cele plătite la BVB investitorilor.

Cu toate acestea, companiile care se finanţau prin bursă acceptau să plătească dobânzi foarte mari pentru "publicitate", pentru dorinţa de a intra pe radarul investitorilor, sau cel puţin aşa susţineau brokerii care intermediau plasamentele private. Nu e totuşi un cost cam mare?

De fapt, pe lângă publicitate, costurile mari la care se finanţau aceste companiii însemnau şi altceva-faptul că respectivele emisiuni sunt negarantate. Garantul, cândva omniprezent la emisiunile de obligaţiuni municipale, a dispărut complet din peisaj, astfel încât nu mai garantează nimeni pentru restituirea principalului la scadenţă, decât soliditatea afacerii în sine.

Şi uneori mai apar surprize neplăcute precum Vivre Deco, o afacere care mergea minunat şi avea profit pe hârtie când a venit să ceară banii investitorilor la BVB şi care s-a prăbuşit apoi brusc în percepţia acestora după ce a afişat o pierdere greu de anticipat până atunci.

Dovadă că încrederea în afacere s-a volatilizat a apărut luni, când ambele emisiuni de obligaţiuni Vivre afişau la închidere corecţii de 15% şi nicio ofertă la cumpărare iar marţi, la deschidere, există o ofertă "consistentă" de câte două obligaţiuni pe fiecare scadenţă la un preţ cu aproape încă 15% sub cel de la închiderea de luni.

Morala? Prima concluzie care se desprinde de aici este că şi în cazul obligaţiunilor trebuie să luaţi în calcul investiţia într-un coş diversificat. Cine avea doar obligaţiuni Vivre nu se simte bine acum şi e posibil că nici cei care au alte emisiuni cu dobânzi foarte generoase să nu mai fie la fel de încântaţi.

Asta nu pentru că respectivele companii s-ar confrunta cu problemele de la Vivre Deco, ci pentru că statul începe să fie tot mai generos la rândul său, iar un plasament cu dobândă de 6% la lei din partea Ministerului Finanţelor, de pildă, ar avea nişte argumente în plus faţă de o emisiune de obligaţiuni corporative dar negarante cu 8-9% dobândă. Şi dobânzile sunt în continuă creştere aici, iar obligaţiunile corporative listate în 2020-2021 au scadenţă la câţiva ani buni, de regulă la 5 ani. Cine pariază că în 2025 nu vom avea dobânzi plătite de stat la certificatele de trezorerie mai mari decât cei 8-9% cu care ne încântau obligaţiunile corporative în 2021? Eu unul nu aş avea curaj să fac un asemenea pariu acum.

În al doilea rând, e bine când dobânzile sunt mai mari la obligaţiunile corporative decât ce plăteşte statul sau banca, dar cât costă lipsa oricărei garanţii? În cazul Vivre ar putea costa destul de mult. Măcar la bancă ai plafonul de 100.000 euro, iar la stat mergi pe garanţia suverană (să vedem cât mai valorează şi asta în condiţiile în care economia arată tot mai rău, iar servicul datoriei publice este tot mai împovărător). Cu ce se compară acestea în cazul obligaţiunilor corporative? Cu garanţia brandului? Păi e cam puţin pentru o diferenţă de randament de numai 2-3% faţă de obligaţiunile de stat, cel puţin în aceste vremuri tulburi.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. 'Compania a atras 0,4 milioane de euro de la investitorii de la BVB în două tranşe '

    poate 10,4,in orice caz 10 sigur ca 7 a luat ultima oara intr-un entuziasm de nedescris cand cerea doar 5 dar a suplimentat 

    problema nu e ca sunt negarantate,pe asta trebuie sa si-o asume investitorii ca e un tip de obligatiune si negarantata si daca scrie citet stiai despre ce e vorba 

    problema e ca au'garantat'aia de la tradevile pe memorandum ca datele din el sunt reale 

    si au facut asta in iunie 2021 cand la sfarsitul lunii firma deja era praf 

    daca te duci la banca iti cere balanta la zi,sa nu-mi spuneti ca tradevile astepta rezultatele semestriale sa le citeasca pe BVB prin septembrie cand avea firma de gand sa le publice 

    sau ca Vivre nu stia in iunie ca a incheiat semestrul in gaura mare fata de cat prognoza zeci de milioane profit in prospect! 

    vinde online dar nu stie in luna a sasea ca a incheiat prost sase luni 

    vine in septembrie si da rezultatele la sase luni si scrie ca va incheia tot cam la fel de prost 

    trec inca 2-3 luni si de fapt incheiase dezastru,falimentara 

    nu e vorba ca unele instrumente au mai mult risc,asta e de clasa primara de finante 

    problema este ca se minte incredibil in legatura cu situatia firmelor care atrag capital 

    CAB venise la sfarsit de an si ne scria ca face de zece ori mai mult in acelasi an!cand?ca anul are 12 luni nu 70....care firma nu stie cu o luna inainte de incheierea exercitiului cum il termina cu o aproximatie atat de grosiera? 

    Asta nu se scrie nicaieri,ca investitorii sunt pacaliti ,li se da teapa.Nu exista curaj sa fie luata cronologia la mana sa se vada ca firmele spun ceva despre situatia la zi si peste 3=5 luni sa citim in rapoarte ca era alta situatia doar ca pana aflam noi trece suficient timp cat sa fie sterpelit capitalul investitorilor.

    Altfel da,hai sa credem ca vivre a ajuns la 84 m pierdere si 64 negativ cap.propriu in lunile noiembrie si decembrie....sau din august....sa ne facem ca nu vedem ca e imposibil in cazul unei afaceri fara o sezonalitate fantastica 

    1. Normal ca sunt tepe, nimeni nu e interesat sa sape in trecut sa vada ce si cum a fost. Vezi cazul City - cel mai mare crash din ultimii ani si nimeni nu e interesat sa vada cum s-a ajuns acolo; parca a dat faliment un butic de la colt.

      Poate ca nu sunt prosti aia care ne numesc piata de frontiera. Vestul salbatic ar fi de asemenea o denumire buna. 

      o alta intrebare buna este: cum reusesti dupa ani de zile de relativ echilibru sa rupi totul intr-un singur an si sa cheltui profitul potential pe 8-10 ani....

      spun eu cum

      sunt afaceri umflate artificial care au gasit capital fara intrebari multe si il toaca pe o crestere fara fundament 

      strategia e sa iei cota concurentei care da faliment mai repede ca tine 

      cand se termina bazinul de unde poti lua capital se termina si povestea ta 

      asa se intampla si pe aero cu multe firme de crestere 

      cresc pe datorie la actionari fara sa le pese de randamentul capitalului atras

      cand se plictisesc actionarii sa aduca bani antreprenorul le spune ca-s prosti si nu inteleg ei treaba,reduce dimensiunea afacerii la aia dinainte de listare,aia sustenabila si isi numara linistit banii scosi sub diverse forme din firma,banii aia adusi de actionari 

      Folosind metoda devenita specialitatea casei la bvb, SOP dupa SOP, dar unul dambovitean

      nu numai SOP ci si ii muta banii prin companiile srl de apartament achizitionate cu bani si actiuni emise pentru MCS.

      În vara lui 2021 Monica Cadogan – cea care a fost jurat la emisiunea Imperiul Leilor difuzată pe ProTV a demisionat surprinzător din funcţia de CEO al Vivre. Locul său a fost luat de Călin Fusu, reprezentant al Neogen, acţionar majoritar al Vivre.?

      Ea 45%,el 50%,dau si ei tzeapa pe rand. Cand se mai prinde piata pun pe altul in fata, poate de prin siberia sa fie ala ultimul care stinge lumina.

    dar marile tepe de pana acum? alea mari mari? gen romcab ca voia emisiune de obligatiuni de 200 mil euro pe bursa? sa fim seriosi, de astea vor tot fi pe bursa. cred ca cele mai interesante de urmarit sunt alte obligatiuni, alea emise in ultimii doi ani la greu. dar cred ca principala motivatie pt astfel de emisiuni este sa testeze piata de capital la apa mica cu gandul pt o listare daca ar putea

    au inceput sa crape noile listari marcate cu fast la piata Obor.

    :)))

    pentru ca au acoperit cei de la Tradeville situatia financiara de la Vivre la listare. 

    1. Paibsi astia de la Tradeville sau actionarul Neogen nu raspunde cu nimic? Nu pot fi dati in judecata? Ca la 7M euro...

      actionarul neogen=calin fusu e 100% actionar si la Jobs26e care sa vezi ca au luat 16 m ron tot in vara trecuta tot prin tradeville

      aia e profitabila bine de tot dar ce conteaza e ca din banii de pe bursa neogen s-a imprumutat din subsidiara cu inca apx 8-9 m ron si a mai si vandut actiuni la un marketplace de inchiriat yachturi din US catre asta care a emis obligatiuni! a vandut de 1 m USD! 

      Deci neogen isi scoate firmele la taraba tradeville, ia banii din piata cu care se lauda BVB ca bubuie de listari si apoi isi ia banii in curtea ei! 

      e incredibil, traim vremurile chelu-vantu in 2022 si noi spunem ca avem bursa 

      se delapideaza firmele listate in beneficiu personal pentru a baga banii in firme care altfel nu ar primi un leu daca ar fi venit ele sa ceara banii astia de la bursa! 

      rezumat am firma A actionar la B si C, firma A are probleme financiare, aduc B si C si sunt om cu Tradeville si ei imi aduc banii pe care pe urma-i mut din B(Bestjobs) in A(Neogen) cu care majorez capitalul si imprumut falimentara C(Vivre) 

      Imi mai trebuie bani? Mai vand actiuni detinute de A (catre B) despre care nu spun nimic, ce-i cu firma de le-a emis, dau numai numele ei

      Astea s manevre de secolul trecut si merg pentru ca ASF, Bvb, Tradeville!  

    Cum adica de ce nu te finantezi de la banca? stiri cat se asteapta la un dosar, ce pondere de finantare au bancile / sucursalele din ro pt imm uri si start ups?? nuu noi dam la persoane fizice cu DAE fabuloase la nevoi personale cesionate pe la IFNuri, normal ca trb sa vina cu o dobanda decenta ca sa atraga finantarea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb