OPINII Sub ameninţarea Revolut, băncile încep să evite taxarea conturilor curente

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 noiembrie 2019

Cum generozitatea este o explicaţie care scârţâie tare aici, am căutat ce se ascunde în spatele intenţiei de a nu mai percepe comisionul de administrare şi a lăsa retragerile de la bancomat şi transferurile prin internet banking netaxate.

Deschizătoare de drumuri în acest sens în sectorul bancar autohton a fost ING care nu percepe comision de administrare a contului curent şi taxe pentru viramentele online cu o singură condiţie - să ai venituri recurente de minim 700 lei şi să faci cel puţin o plată cu cardul la comercianţi, online sau în magazin. Ba mai mult, nu se comisionează nici încasările indiferent de sursă şi nici retragerea de la bancomat, indiferent dacă acesta aparţine sau nu băncii. Modelul a fost preluat iar în prezent avem mai multe bănci care oferă servicii similare. Unicredit de pildă are o promoţie de Black Friday vis-a-vis de conturile curente care se intitulează "contul cu zero costuri pe viaţă". Iar partea interesantă este că lipseşte comisionul de administrare nu doar pentru conturile în lei, ci şi pentru cele deschise în euro şi dolari. Nu se percepe comision la plăţile online, dar nici la cele la ghişeu pentru cei care vor aplica de Black Friday. Fără comisioane de administrare lunară pentru cardul ataşat contului, fără comisioane de retragere de numerar la bancomate şi ghişeu, alerte sms gratuite ca şi serviciile de internet banking. Ca să fie tacâmul complet ai acces şi la schimburi valutare euro-leu la cursul BNR în limita a 1.000 euro pe zi şi poţi primi bani pentru plata facturilor de utilităţi (maxim 10 lei pentru cel puţin 3 facturi plătite pe lună). Enumerarea se opreşte aici, dar nu m-aş fi mirat prea tare dacă îmi ofereau şi o cafea gratis în fiecare zi în timp ce făceam revista presei oferită tot de bancă (atenţie, oferta e limitată la primii 1000 de aplicanţi pe 15 noiembrie). BCR are o ofertă care se apropie de cea a ING prin condiţiile de eligibilitate. Dacă primeşti venituri recurente de minim 600 lei atunci ai acces gratis la "contul George". Cu acesta poţi face plăţi cu telefonul (dacă ai aparat cu NFC), retrageri de la bancomatele din ţară şi străinătate fără comision, plăţi cu cardul oriunde în lume la cursul BNR (vezi concurenţa Revolut...), un card personalizabil dacă îţi plac briz-briz-urile (se livrează prin curier, dar asta costă 10 lei, în sfârşit avem şi un cost). La Banca Transilvania nu costă nimic administrarea contului curent şi retragerile de la bancomatele din reţeaua băncii, dar serviciul de internet banking se taxează cu 1 leu pe lună, iar încasările şi plăţile (chiar şi cele online nu doar ordinele de plată înregistrate la ghişeu) costă. Emiterea asociată contului e gratis dacă cererea se face online.

De ce au început băncile să fie brusc generoase cu clienţii - mă refer aici la clienţii care fac operaţiuni curente, transferuri şi plăţi, nu la cei cu credite (marjele rămân mari) sau depozite (rareori iei peste inflaţie şi asta la scadenţe lungi)? Cea mai la îndemână explicaţie este că au simţit ameninţarea concurenţei. Şi nu mă refer aici doar la ING, prima bancă mare ce a dorit să îşi extindă clientela prin costuri modice asociate conturilor curente şi cardurilor de debit, ci la cea a Revolut. Start-up-ul britanic nu percepe costuri de administrare pentru contul curent, transferurile şi plăţile nu sunt comisionate, iar viramentele în afara ţării se fac la cursul interbancar. În plus, există servicii asociate la care băncile româ­neşti doar visează, precum speculaţii pe acţiuni la bursele din SUA sau operaţiuni cu criptomonede. Emiterea cardului poate costa echivalentul a câteva lire, dar sunt promoţii dese în care e gratis (la invitarea unui posesor mai vechi de card) sau poţi primi chiar bani dacă îţi faci unul ( a existat o astfel de ofertă - cine primea o invitaţie din partea unui amic cu Revolut, îşi făcea la rândul său un card şi îl alimenta cu 50 lei, primea în cont alţi 50 de lei la prima plată efectuată cu noul card).

Cu câteva luni în urmă aflam că pes­te 100.000 de români au Revolut şi asta a dat de gândit băncilor locale care şi-au dat seama că reducând foarte mult costurile aferente conturilor curente şi cardurilor de debit au şi avantaje. Mă refer la baza de clienţi noi atraşi care pot reprezenta o trambulină spre alte servicii (în special credite pentru cei cu venituri recurente primite în cont).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 10.05.2019

    Cont Revolut România. Revolut a anunțat că depășește 250.000 de utilizatori la un an de la lansarea pe piața locală. Numărul este de 12 ori mai mare față de luna mai a anului 2018. Țara noastră urcă astfel pe locul al doilea în topul piețelor cu cea mai rapidă creștere, după Marea Britanie. 

    Apropos de ING!... Stiti ca daca vrei sa platesti lei in orice alta valuta in afara de euro, transforma leii in euro si euro in valuta respectiva? Ajungi la un curs de genul BNR + 10-20%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb