Două evenimente de joi, 21 iulie, mai puţin comentate în presa noastră, mi se par pline de semnificaţii geopolitice. Mai întâi, vizita ministrului ungar de externe, Szijjarto, la Serghei Lavrov acasă. Ungaria vrea mai mult gaz rusesc exact în momentul în care Europa vorbeşte de raţionalizări şi alternative.
De ce nu a venit chiar Orban în Rusia? Pentru că era ocupat să susţină spre seară Sepsi Sfântul Gheorghe în preliminariile Conference League, echipat regulamentar în tribună cu fular în culorile echipei şi ovaţionat de parcă era Ronaldo însuşi (apropo, meciul nu fost televizat în România, dar a putut fi urmărit pe canalul de YouTube al echipei Sepsi comentat în maghiară).
Ungaria, care nu a renunţat la revizionism şi priveşte cu regret spre Ucraina Transcarpatică şi Ardealul autohton, susţine de ceva vreme sportul din Har-Cov, iar performanţele necunoscutei până mai ieri Sepsi (câştigătoarea supercupei României printre altele în acest an) reflectă bine asta.
Să ne amintim şi că prin luna mai preşedinta Ungariei, Katalin Novak, vizita România focalizându-se tot în zonele ocupate de maghiari şi declara că "reprezintă toţi maghiarii", deci şi pe cei din România.
Având în vedere interesele Ungariei şi politica sa externă, ar părea înţelept să însoţim Ungaria în toate structurile în care aceasta aderă şi prin toate parteneriatele importante, nelăsând-o să monopolizeze aliaţi puternici cu care să îşi apropie aceste obiective. A intrat Ungaria în UE şi NATO, a urmat-o şi România. Acum Ungaria s-a apropiat foarte mult de Rusia lui Putin, iar România joacă cartea antirusismului agresiv. O fi bine?
E drept, nu ne putem imagina acum un scenariu în care Ungaria intră cu trupe în Transilvania şi ocupă zonele din centrul ţării unde sunt masaţi vorbitorii de maghiară, după modelul Donbas. Dar ce ziceţi de o anexare mai întâi economică, apoi politică şi administrativă, a unor zone de interes pentru Ungaria?
Există destule voci în Ardeal supărate pe miticii din Bucureşti, pe hoţia centrului faţă de periferia ardeleană, destule aere de superioritate transilvană. Cum ar fi acestea exarcerbate în cazul unei crize majore?
Dacă riscul de faliment în ceea ce ne priveşte vi se pare neglijabil, să ne mai uităm odată la datoria publică (49% din PIB), la veniturile statului (în jur de 31% din PIB, cele mai mici din UE, în vreme ce în Ungaria sunt de peste 42%) şi la dobânzile pe care le plătim în aceste momente pentru refinanţarea datoriei publice, cele mai mari din UE (peste 9%, atât pe termen scurt - 1 an cât şi pe termen lung - 10 ani). Unde vom ajunge dacă datoria publică va continua să crească şi la fel o vor face şi dobânzile?
Sigur, ne putem linişti şi la ideea că Nato, adică SUA, e aici să ne apere de toate relele. Avem baze, avem trupe străine, deci nimic rău nu se poate întâmpla. Atunci de ce au început americanii deja retragerea din economie? Fondul Proprietatea, după ce ani de zile a bătut la cap statul să listeze Hidroelectrica, a decis să vândă singur participaţia deţinută acolo (20%) şi vine spre sfârşitul anului cu o ofertă la bursă. Cam ciudată graba, având în vedere criza energetică şi faptul că energia hidro, nepoluantă, e la mare preţ. Dar şi Exxon a ieşit din exploatarea din Marea Neagră lăsând Romgazului cota sa pentru un miliard de dolari. Gazul e scump acum, dar Exxon nu a mai ţinut cont de asta. Iar Ford a pasat unor turci fabrica de automobile de la Craiova.
Să aruncăm un ochi pe hartă. Ucraina e tocată mărunt de ruşi, Ungaria e apropiată de Moscova, Serbia la fel, în Bulgaria tocmai a căzut un guvern # rezist, iar Turcia, vecina noastră de Marea Neagră, are o politică volatilă - vezi şi recenta întâlnire în trei Turcia-Iran-Rusia. Devenim un cap izolat de pod în regiune.
Vor dori aliaţii occidentali păstrarea sa cu orice preţ sau vom retrăi modelul Yalta? Investitorii americani nu au dorit să mai rişte pe aici, pentru noi speranţa moare ultima.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2022, 08:01)
În realitate cred că investițiile ungare se vor opri foarte curând din lipsă de fonduri iar per total articolul pare un ghiveci ce denotă puțină disperare.
Mai degrabă aș atrage atenția asupra sferei de influență pe care Turcia și-o (re)crează în Balcanii de Vest.
Cam mult Kanal D prin zonă.
1.1. Da (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 25.07.2022, 14:40)
De acord, Dupa terminarea razboiului din Ucraina, indiferent de cum se va termina, trebuie sa ne asteptam ca Turcia sa scoata capul si sa devina urmatoarea problema geopolitica din zona (desi sper sa ma insel). Erdogan a jucat de partea Ucrainei, dar intr-un mod inteligent, care sa-i permita sa stea in continuare si cu Rusia la masa. Drone (de la firma ginerelui), inchidere stramtori, mediere negocieri (inclusiv acordul pentru export cereale), acordul pentru Finlanda si Suedia (dupa o umflare de muschi) - Erdogan va pune toate astea pe masa la un moment dat, pentru a fi lasat sa dea curs ambitiilor lui de a deveni noul sultan.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Virgil în data de 25.07.2022, 08:31)
Foarte bun articol și pertinente observații
3. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 25.07.2022, 12:27)
Romania este un stat esuat, asa cum a spus, pe buna dreptate, presedintele ei. Statelele esuate sunt demantelate periodic de Istorie.
Daca Putin este Hitler II, asa cum spune propaganda occidentaloida, atunci acesta va fi nevoit sa daruiasca Ungariei Transilvania printr-un nou Diktat de la Wiena.
Inferiorii de moldoveni si olteni nu mai pot muri inca o data pentru superiorii ardeleni care timo de 1000 de ani au fost privati de recunoasterea religiei, limbii si dreptului de a avea reprezentanti in administratie. Oricum, multi sunt plecati la spalat vase si wc-uri prin vest.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2022, 12:51)
Jucam la pierdere pe mana noastra. Risipa, hotia, grandomania, incompetenta, coruptia - acestea sunt motivele care ne duc la faliment economic si indirect la o disolutie.
Ca sunt altii care asteapta in folosul lor un astfel de de deznodamant este in sensul istoriei.
A doua oara ratam in circumstante favorable o modernizare reala a tarii, prima data dupa unirea din 1918 si dupa 1990.
4. amestecul de mere cu pere
(mesaj trimis de alex în data de 25.07.2022, 12:45)
[...]. Fondul proprietatea este detinut de actionari iar managerul ( un dintre cele mai mari firme din lume in meseria lor), executa intocmai ordinele actionarilor, nu ale vreunui nationalism falnic. Mai apoi, cred ca in sfarsit suntem in lumea civilizata, impreuna cu SUA, UE si Marea Britanie. Faptul ca avem probleme economice generate de razboiul din ucraina are legatura cu solidaritatea transatlantica.[...] si daca Romania ar fi atacata, Vestul ar face sacrificii economice imense pentru a salva Romania. Ucraina este importanta pentru a nu permite unui bully sa schimbe harta europei. Daca asta devine permisibil, atunci si ungaria poate visa la Transilvania, si Germania la vestul poloniei, si Polonia la vestul ucrainei, etc. Deci razboi european. Pare mai ieftin sa suferi economic o vreme decat sa risti un alt razboi european.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2022, 16:25)
Afirmația "suntem în lumea civilizată SUA, UE, Marea Britanie" e dovada prostiei și a neînțelegerii situației internaționale. Aș spune, din păcate, chiar a spălării pe creier.
Stimate domn, eram în aceeași alianță și-n anii 30. Oare suntem atât de proști încât nu învățăm nimic din istorie? Oare nu-ți dai seama că "lumea civilizată" are 15% din populația globului și o economie care stagnează?
Tu chiar nu observi că taman "lumea civilizată" are o economie care nu mai crește în timp ce restul (85%) sunt și vor fi pe val din punct de vedere economic și al importanței geopolitice?
Sincer înțeleg speranța ta. Și a mea e la fel. Însă realitățile economice și demografice ale lumii trebuie să ne dea de gândit: Occidentul cade, Asia îi ia încet dar sigur locul.
Noi ar trebui să ne gândim și la back-up. În caz că "speranța noastră" se duce de râpă.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2022, 13:06)
Articolul semnaleaza din nou realitatea ca avem o minoritate semnificativa de vorbitori de maghiara cu pasaport romanesc! Mai avem vecini agresivi care tanjesc la bunurile altora! Dar ma intreb daca avem genele necesare de a ne afirma ca un cap de pod veritabil pro occidental? Ce am putut produce? O democratie originala? Dupa atatia ani nu stim cine a tras in noi in decembrie '89? Un presedinte invins de securitatea cea noua? Un Nastase care n-a reusit sa se sinucida? O Viorica Dancila? Puteam concura spre bunastare avand un astfel de bagaj genetic?
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2022, 13:36)
Un Basescu, o Udrea, etc, etc.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2022, 17:53)
Hai s-o luăm așa, Dăncilă nu era cea mai deșteaptă din parcare. Dar nu era nici proastă. Iar la capitolul performanțe economice, pe vremea ei (de fapt a șefului său Dragnea), România a recuperat fantastic din decalajul salarial față de vestul Europei (creștere salariale nete de 45% în nici 3 ani) iar datoria publică a scăzut de la 37,5 -> 35% PIB.
C-ai adus vorba de Dăncilă. Ce zici de Biden? Pare deștept? Dar ce zici de Scholz care-și trimite supușii să adune vreascuri din pădure ori încearcă să-și convingă supușii să facă mai puține dușuri pentru a "economisi apă". Ce zici de Merkel care a închis 50% din centralele atomice din Germania? Ce zici de baba marxistă Ursula care în ajunul războiului din Ucraina forța șefii de state europene să-și închidă centralele pe cărbune, fără să le înlocuiască cu altele? Ce zici de clovnul englez Boris? Ce zici de papagalul francez Macron care se poza cu niște homosexuali îmbrăcați hidos și scârbos? Ăia-ți par deștepți?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.07.2022, 16:15)
Din păcate, aveți perfectă dreptate ...
Sper măcar că o parte din politicienii români, securiștii care mai simt puțin românește și românii să se trezească!
7. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 25.07.2022, 20:16)
in conditiile in care castiga mai bine in vest si au access la servicii mai bune in vest (medicina,infrastructura) la o impozitare similara, un salariat ar ramane aici doar pe motive sentimentale sau nu face fata pe piata muncii in vest, ca sa fiu subtil.
Ca om de afaceri e ok fiscalitatea in romania dar ramai fara cei de mai sus so iara e o problema si in functie de domeniu concurenta pe piata locala devine din ce in e mai dura si piata din ce in ce mai mica.
II multumim presedintelui pt climatul conflictual din ultimii 10 ani si, conform zicalei romanesti din lac in put, o asteptam pe Kovesi la viitoare alegeri. Sau poate o sa avem o partida Drula - Simion.