OPINII Zoom ne arată cât de departe a mers nebunia burselor

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 ianuarie 2021

Zoom ne arată cât de departe a mers nebunia burselor

Compania care administrează platforma Zoom, listată pe Nasdaq, ar vrea să strângă nişte bani suplimentari de la investitori - 1,75 miliarde dolari printr-o ofertă publică -, profitând de perioada bună pe care a traversat-o la bursă.

Am aruncat un ochi pe datele oficiale ale Zoom Video Communications (ZM), care se tranzacţiona luni la 356 dolari. Raportul dintre cotaţii şi profitul pe acţiune (PER-ul) era de 247. Avea un câştig de 1.44 dolari pe acţiune în ultimele 12 luni, în condiţiile în care traficul a explodat în pandemie, deci traversează cel mai bun context posibil. În urmă cu un an, acţiunea era 73 de dolari, apoi a urcat până la 550 de dolari în octombrie 2020, iar de atunci a intrat pe o pantă descendentă, cam de când s-a anunţat că există progres în ceea ce priveşte găsirea unor vaccinuri.

Managementul vrea, deci, să profite de ultima parte a pandemiei şi scoate la vânzare 5,14 milioane de acţiuni comune de clasa A, la un preţ de 340 dolari/acţiune. Şi nu m-ar mira să aibă succes, ba chiar să existe bătaie pe acţiuni, având în vedere "oportunitatea" (sunt mai ieftine decât cotaţia bursieră). Totuşi, orice om cu scaun la cap şi-ar pune problema dacă nu cumva revenirea la normalitate în următorii ani nu ar afecta şi cotaţiile Zoom, o companie care a crescut pe fondul cursurilor din şcoala online şi a mutării joburilor la domiciliu. Şi, să nu uităm, e vorba de un PER de 247, iar acţiunile au crescut de 5 ori de la începutul lui 2019.

Cât se poate primi din dividende în următorii 2-3 ani pentru a compensa o scădere abruptă a cotaţiilor, dacă lucrurile reintră în normal sau măcar se apropie de normalul cunoscut înainte de pandemie? Să zicem că se stabilizează cotaţiile la jumătatea distanţei dintre preţul actual şi cel de la care a început decolarea, cel de 70 de dolari.

În câţi ani se poate acoperi din dividende scăderea cu 140 de dolari a cotaţiei, având în vedere câştigul pe acţiune de acum, în vremuri bune, de numai 1,4 dolari? Fix în 100. Vi se pare un termen decent?

Să mai spunem că nu toţi beneficiarii pandemiei au ajuns la fel de supraevaluaţi. Acţiunile Netflix, de pildă, au urcat de la 350 de dolari în urmă cu un an până la un maxim de numai 550 de dolari în octombrie (acum sunt 494), în condiţiile în care PER-ul actual este aproape decent în comparaţie cu cel al Zoom, doar 80.

Ce se întâmplă cu Zoom, ce s-a întâmplat cu Airbnb (dublare a cotaţiilor în prima zi de la listarea la bursă după închiderea IPO-ului, în condiţiile în care vorbim totuşi de o afacere lovită de pandemie) ori ce vedem în piaţa crypto, cu bitcoinul dublând repede maximul istoric anterior (de la 20.000 la 40.000 de dolari în câteva zile) arată că nebunia speculaţiilor a atins apogeul şi că mulţi se vor alege cu nişte corecţii de toată frumuseţea la un moment dat. Nu pot spune când, nimeni nu poate intui exact momentele de atingere a maximelor şi minimelor, dar e inevitabil, nimic nu creşte la infinit. Iar când creşterea se opreşte nu prea urmează faza de platou, ci prăbuşirea dureroasă, pentru că cei care s-au familiarizat cu creşterile exponenţiale ar lua stagnarea ca pe o mare dezamăgire, iar ordinele de vânzare s-ar multiplica instantaneu.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Corect! in USA e nebunie cu bursele. Sunt o gramada de companii "zombi", care supravietuiesc doar din imprumuturi iar profitele sunt pe minus, dar americanu investeste ca nebunu. E plin de tineri pe youtube care recomanda cumpararea de actiuni, care pur si simplu habar n-au de a analiza o companie dpdv financiar. Ce sa mai zic de indicatorii financiari, gen P/E, P/S, P/B etc. toti indica o supraevaluare a companiilor.

    eu as sta departe de bursele americane.

    Si la noi se pare ca lumea a prinsa sentimentul FOMO, chiar daca companiile trec printr-o perioada destul de dificila. Daca SNP-ul a raportat un loss in Q3, ceea ce nu a facut de mult timp, dar totusi pretul actiunilor se apropie de varful din 2019  

    1. Ca sa intelegi, toata lumea (dar toata) mizeaza pe "reflation trade". Adica, peste 6 luni (nu acum, ca suntem in lockdown), toata planeta va iesi libera in magazine sau restaurante sau vacante si va sarbatorii ca dupa victoria intr-un razboi mondial. Isi va scoate banii din pusculita si va cumpara orice gaseste, o masina, doua case, un vapor, si tot asa. Asta este "reflation trade". Pietele asteapta acea nebunie "s-o facem lata" de dupa pandemie.

      Teorie. Povești! Din mai 2020 gandeau așa ,fără să aibe habar când se va termina povestea și dacă se va descoperi un vaccin în următorii 2 ani!

      Pe ce mizau? Pe faptul că în 2009 au hotărât să bată bani si au tot fost ,câte 800 mld $ în următorii 5 ani, apoi a venit Trump care de mai multe ori pe zi se uita maniacal dacă crește bursa si prin declarații o ajuta !  

      Acum a venit pandemia și s-a ajuns la printare, peste 2000 mld $ ! Nu credeți, dar e nevoie ANUAL de astfel de sume încă 4 ani ! Radeti, dar cred că am dreptate !

      Apoi ceva similar pandemie si...S&P la 7000!Cum se zice" Bă esti nebun" ? 

      Acum câteva ore Biden a anunțat deja 1400 mld$. Precis vor mai veni și alții în acest an!

      Pariu ca vor fi 2000 mld .in următorii 5 ani,anual !

      Vor zice la 150% datorie din PIB că Japonia are 300%, ei de ce nu pot ? 

      Nu impusca mesagerul. Asta face piata. Asta se numeste "reflation trade". Nu mai exista niciun bear in piata. Nu are nimeni curajul sa vanda un activ in lipsa. Ce sa mai vorbim de multiplicare (leverage).

      Eu spun ce vad, ce se comenteaza. Asta inseamna reflation trade. Nu doar inflatie. Ci euforie, distractie, faptul ca toata planeta va sarbatori ca atunci cand ai depasit o criza majora a vietii, ai terminat armata, ai terminat facultatea, ai terminat un razboi, s-au unit cele doua Germanii.... etc. 

      Iti spargi pusculita si te apuci sa chefuiesti sase luni de zile.

    Europenii nu investesc in viitor , ci in present , spre deosebire de americani . Din cauza asta , e imposibil ca sa ai in Europa un Microsoft , Alphabet , Apple , Amazon , Netflix , Tesla , Uber , zoom si sute de alte firme care au revolutionat si revolutioneaza industria lor ( disrupt e termenul corect in engleza) . Europeeni uita ca Amazon in 2012 avea un PER de 3600 . Nu a scazut actiunea sa corecteze PER-ul , a crescut profitabilitatea sa corecteze PER-ul . Articole Supra simpliste, analizand o firma dupa PER si nu dupa capacitatea ei de a distruge ceva vechi si a crea ceva nou, nu ajuta pe nimeni . Cei care au scurtat Tesla anul trecut pe aceleasi principii au pierdut 40 de miliarde de dolari .

    1. Oops. am uita de Facebook . Si el avea in trecut PER-uri ridicole . Vezi ce s-a intamplat dupa aceea .

      Esti amabil sa-mi comunici si cat sunt PER-ul si dividendele IN PREZENT la acesti Fetz Frumosi ?

      Te inseli.

      Europenii au investit mereu in viitor, dar ce sa vezi, nu a putut nicio tara la nivel individual sa concureze cu SUA. 

      In timp de francezii aveau minitel, SUA investea prin banii statului in Internet. Se putea compara Franta cu SUA? Raspuns: NU. 

      Asta a fost si unul dintre motivele cheie pentru crearea UE. Pentru a exista un buget comun de R&D care sa poata concura cu SUA si alte mari puteri. 

      Din pacate, americanii fura multe secrete tehnologice. Fie prin spionaj, fie prin cumpararea cu totul, in stilul monopol al gigantilor americani online. 

    Sunt bune si petardele daca sti cand sa scapi de ele. Dar si daca-ti expolodeaza in fata...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb