Infrastructura de transport, sectorul energetic, telecomunicaţiile, protecţia mediului, sănătatea şi tehnologia informaţiei reprezintă principalele oportunităţi de investiţii pentru firmele suedeze în România, a declarat ieri premierul Suediei, Goran Persson, în cadrului Forumului economic organizat la Bucureşti.
Domnia sa a precizat că industria protecţiei mediului, văzută mult timp ca o barieră în calea creşterii economice, reprezintă o piaţă în plină dezvoltare, iar Suedia este interesată să coopereze cu statele europene, inclusiv ţara noastră, în acest domeniu.
"Dacă România doreşte să se dezvolte, singurul răspuns pe care îl am este liberalizarea comerţului, aranjamente vamale care să asigure fluxuri libere pentru bunuri şi servicii. Nu trebuie să gîndim că este posibilă dezvoltarea unei economii naţionale fără comerţ", a precizat premierul suedez.
Premierul suedez a subliniat că ţara sa este unul din cei mai puternici susţinători ai integrării României în Uniunea Europeană, proces care va aduce beneficii majore din punct de vedere al fluxurilor de capital şi al creşterii comerţului.
Exprimîndu-şi convingerea că ţara noastră va deveni membru al UE în 2007, premierul suedez a menţionat că, în plus, prin integrare, România va putea utiliza mai bine poziţia geografică pe care o deţine şi apropierea de marile pieţe din estul şi sudul Europei. Goran Persson a arătat că rezolvarea, de către Guvernul Năstase, a problemei datoriei româneşti către Suedia, care dura de peste 70 de ani, a contribuit decisiv la creşterea investiţiilor suedeze în România.
Premierul Adrian Năstase a prezentat oportunităţile de afaceri de care dispune România, constînd în costurile relativ reduse ale forţei de muncă înalt calificate, poziţia geografică strategică, la intersecţia rutelor comerciale şi energetice, precum şi un mediu de afaceri stabil şi predictibil. România este interesată de prezenţa suedeză în investiţiile de tip BOT, precum şi pe piaţa telecomunicaţiilor, energiei, agriculturii, turismului sau utilităţii, a spus şeful Executivului.
Schimburile comerciale dintre România şi Suedia s-au cifrat, la finele anului 2003, la 300 milioane euro, înregistrînd o creştere de peste 40% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Suedia este al 25-lea partener comercial al României, printre firmele care au investit pînă în prezent în ţara noastră figurînd nume grele precum Volvo, ABB, Electrolux sau Ericsson.