La Palatul Cotroceni este programată, astăzi, ceremonia publică de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al Româ-niei, propus de preşedintele Klaus Iohannis, după alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai. La eveniment vor participa preşedintele PNL, Ludovic Orban, preşedintele USR, Dan Barna, preşedintele PRO România, Victor Ponta şi preşedintele PMP, Eugen Tomac.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea este de acord cu textul acordului, dar nu va putea fi prezent joi din cauza unei deplasări în străinătate, urmând să îl semneze săptămâna viitoare. Liderul UDMR a mai spus că îi va înmâna preşedintelui Iohannis şi o serie de observaţii şi propuneri legate de relaţia dintre majoritate şi minorităţi.
Practic, PSD şi ALDE rămân singurele partide parlamentare care nu semnează acordul propus săptămâna trecută de Iohannis.
Iniţial, premierul Viorica Dăncilă declara, la finalul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare, că PSD doreşte amendamente la pactul propus de preşedintele Klaus Iohannis şi că este momentul ca acesta să iasă din logica de campanie electorală. Preşedintele interimar al PSD a precizat apoi că pactul propus între partide ar trebui să conţină "un set de principii şi valori obligatorii pentru România", condiţionând astfel semnarea acordului.
La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, declara că pactul trebuia făcut în jurul partidelor, nu de către Klaus Iohannis şi că o discuţie despre un eventual acord ar trebui să aibă loc între toate formaţiunile politice, cu privire la super-imunitatea preşedintelui, dar şi despre statul de drept.
În replică, preşedintele Klaus Iohannis declara că "PSD face fiţe" în privinţa pactului deoarece are "o majoritate toxică" în Parlament, iar "până când această majoritate pesedistă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu".
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe 5 iunie, la finalul consultărilor cu partidele, că propune tuturor formaţiunilor parlamentare semnarea unui acord naţional pentru anularea tuturor modificărilor contestate aduse de PSD, ALDE şi UDMR legislaţiei din justiţie.
Acordul conţine următoarele prevederi: transpunerea în legislaţie a răspunsurilor de la referendum, dar şi transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare integrităţii în funcţiile publice, modificarea legislaţiei din justiţie în deplin acord cu avizul Comisiei de la Veneţia, GRECO, MCV.