• Mircea Geoană: "Un an de minciună portocalie"; Emil Boc: "obiectiv îndeplinit"
Social-democraţii, prin vocea liderului Mircea Geoană, se arată "dezamăgiţi de primul an de guvernare portocalie". Liderii PSD cred că acest an a fost unul pierdut atît pentru România, cît şi pentru actuala guvernare, deoarece încrederea oamenilor în puterea executivă, în instituţiile publice şi în oamenii politici, este cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, afirmă: "Pe 28 noiembrie România aniversează (cu lumînări şi colivă) un an de la alegerile parlamentare. Este un an de minciună portocalie. Un an în care promisiunile Alianţei D.A. din campania alectorală, au provocat o imensă dezamăgire poporului român".
În urma analizei făcute în interiorul partidului, conducerea PSD a ajuns la concluzia că "dezinteresul actualilor guvernanţi" a făcut ca greva din educaţie să dureze mai bine de trei săptămîni. Din acest motiv, Mircea Geoană solicită demisia întregii echipe de negociatori ai Guvernului. Preşedintele PSD spune că dacă profesorii vor accepta propunerea Guvernului de majorare a salariilor cu 11,83%, "PSD va fi garantul introducerii sumelor convenite între Guvern şi sindicaliştii profesorilor în proiectul de buget pentru 2006". Liderul social-democrat a spus că "PSD nu doreşte ca dascălii să fie încă o dată minţiţi, aşa cum li s-a întîmplat în campania electorală de anul trecut".
Un alt domeniu în care actuala guvernare a eşuat, în opinia lui Mircea Geoană, este sănătatea. Preşedintele PSD solicită demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pentru moartea a opt nou născuţi de rujeolă. Mircea Geoană este surprins că o boală a secolului 19 încă face victime în anul 2005. "Întîrzierea campaniei de vaccinări contra rujeolei a dus la moartea a opt noi născuţi. În ce ţară civilizată din Europa se mai întîmplă aşa ceva? Este inadmisibil", a precizat Geoană. Un alt eşec al actualului Guvern, în opinia PSD, este constituirea Fondului "Proprietatea". Mircea Geoană crede că acest fond nu va rezolva problema proprietarilor deposedaţi abuziv, ci din contră va crea un fond speculativ. "PSD consideră crearea fondului ca o falsă soluţie la o problemă foarte serioasă. Este vorba despre aceeaşi tentaţie a unui guvern de speculanţi la bursă, al unui guvern de oligarhi, care, o dată ce apare o problemă decide crearea unui fond. Prin crearea acestui fond, tot mai mulţi proprietari deposedaţi abuziv vor apela la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi este posibil să cîştige, iar statul va trebui să le plătească bani grei", a încheiat liderul social-democrat.
Conducerea PSD declară că pînă pe 12 decembrie va organiza mai multe conferinţe în care vor prezenta bilanţul primului an de guvernare, din perspectiva opoziţiei.
• Jumătatea plină a paharului
De o cu totul altă părere este preşedintele Partidului Democrat, Emil Boc. Acesta a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, s-a îndeplinit o mare parte din obiectivele stabilite prin programul de guvernare.
Emil Boc crede că principalele bile albe ale primului an de guvernare sînt legate de: introducerea cotei unice de impozitare, reforma începută a sistemului de pensii şi cea a sistemului educaţional, dar şi eliminarea stagiului militar obligatoriu de la 1 ianuarie 2007. Tot la capitolul realizări, liderul PD a precizat reforma sistemului judiciar, dar şi reforma administraţiei publice locale, aflată în prag de finalizare.