OPOZIŢIE CU DATE FALSE Marcel Ciolacu, atac nefondat la măsurile luate de Guvern

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 5 ianuarie 2021

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu

Guvernul Dreptei le-a dat deja cinci ţepe uriaşe românilor, este incapabil şi oferă doar austeritate, susţine Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, într-o postare pe pagina oficială de Facebook. Ieşirea liderului social-democrat are loc în contextul în care Parlamentul se află încă în vacanţă, iar Marcel Ciolacu doreşte să demonstreze că se află cu adevărat în opoziţie.

Trecând peste primele trei "ţepe" enumerate de Marcel Ciolacu, care se referă la punctul de pensie, la îngheţarea salariilor şi la veniturile cadrelor didactice, din analiza celorlaltor două am constatat că preşedintele PSD ori nu este informat, ori minte cu bună-ştiinţă.

Iată ce susţine Marcel Ciolacu în postarea sa: "Guvernul Dreptei condamnă IMM-urile şi antreprenorii români. Au desfiinţat Start-Up Nation, program de succes pentru mii de companii locale. În plus, de 6 luni, Guvernul promite granturi de investiţii între 50.000 şi 200.000 euro din fonduri europene pentru IMM-uri din industria alimentară, panificaţie, auto, energie şi construcţii. Niciun leu nu a ajuns până acum în conturile vreunei companii mici şi mijlocii! V-au minţit, v-au păcălit!".

Realitatea este însă cu totul alta în privinţa banilor ajunşi în conturile companiilor. În 16 decembrie 2020, cu prilejul lansării Cartei Albe a IMM-urilor din România 2020, Liviu Rogojinaru, secretar de stat pentru mediul de afaceri a arătat că 9200 de aplicanţi pe măsura 1 au primit deja cei 2000 de euro, 18000 au primit notificările privind încheierea contractelor, şi că speră ca, până la sfârşitul anului 2020 să primească suma respectivă toate microîntreprinderile înscrise pentru această măsură. El mai afirma că, în privinţa măsurii 2 - sprijinirea capitalului de lucru, 1000 de IMM-uri au primit deja sumele solicitate, 3000 de firme au fost notificate pentru semnarea contractului de finanţare şi că până la sfârşitul anului trecut 3500 de companii urmau să beneficieze de sumele alocate prin măsura respectivă.

Conform situaţiei de la 31 decembrie 2020 postată pe site-ul imm.gov.ro, pe măsura 1 erau semnate 15.834 de contracte de finanţare în valoare totală de 153.257.286 lei, iar dintre acestea 14.395 de firme deja primiseră finanţarea, valoarea totală plătită fiind de 139.329.205 lei.

Pentru măsura 2, capital de lucru, erau admise 2908 solicitări, dintre care pentru 2246 contractele de finanţare erau semnate în valoare totală de 754.539.900 lei, iar dintre acestea 1836 de companii dejau au primit plăţi în sumă de 608.383.846 lei.

Cu alte cuvinte, peste 17.600 de firme din ţara noastră au primit până la 31 decembrie 2020 bani din granturile acordate din fondurile europene. Dacă ne referim la granturile cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro, 1836 de companii primiseră deja banii, ceea ce arată că afirmaţia lui Marcel Ciolacu referitoare la lipsa plăţilor este neadevărată.

Dar lipsa de informare a liderului PSD nu se opreşte doar la acest lucru. Marcel Ciolacu afirmă: "Guvernul Dreptei calcă în picioare Justiţia. Au făcut referendum simultan cu prezidenţialele din 2019 pentru ca legile justiţiei să nu mai poată fi schimbate prin OUG. Acum, chiar înainte de Revelion, pe şest, au dat OUG prin care modifică legile justiţiei! O adevărată hoţie de voturi de la cei care au promis exact contrariul! V-au minţit, v-au păcălit!".

În primul rând, pentru a reîmprospăta memoria liderului PSD, referendumul pe Justiţie nu a avut loc odată cu alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019, ci în 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

În al doilea rând, ordonanţa de urgenţă care modifică legile justiţiei se referă, aşa cum a declarat ministrul de resort, Stelian Ion, la amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind constituirea completelor de trei judecători la instanţele de apel. Ministrul Justiţiei a motivat această amânare pentru un an a intrării în vigoare a dispoziţiei legislative prin lipsa de personal cu care se confruntă sistemul judiciar din ţara noastră.

Afirmaţiile lui Stelian Ion sunt susţinute şi de reprezentanţii magistraţilor. Astfel, în 21 decembrie 2020 Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie cereau înscrierea pe ordinea de zi a celei mai apropiate şedinţe a Senatului a proiectului de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură. Adoptarea rapidă a acestui act normativ este necesară pentru organizarea urgentă a examenelor de admitere în magistratură.

În solicitarea lor, cele două asociaţii profesionale arătau:

"Vă aducem la cunoştinţă faptul că, prin Decizia nr. 121 din 10 martie 2020, Curtea Constituţională a României a constatat că dispoziţiile art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor sunt neconstituţionale, astfel încât examenul de admitere în magistratură nu mai poate fi organizat până nu este reglementat printr-o lege. În acest context, anul 2020 este primul an de după 1989 în care nu s-au mai organizat concursuri de admitere în magistratură, întrucât lipseşte cadrul legislativ necesar organizării acestora. (...) În prezent, la nivelul judecătoriilor din România sunt vacante un număr de 309 de posturi de judecător dintr-un total de 2320 de locuri conform listelor de locuri vacante publicate la 01.12.2020 pe site-ul CSM (13%), însă situaţia reală este şi mai gravă, întrucât în aceste liste nu este inclus numărul de posturi care figurează în schemă ca ocupate, dar în realitate sunt neocupate, judecătorii respectivi fiind în concedii pentru creşterea copiilor, delegaţi la instanţele superioare, detaşaţi la diverse instituţii sau suspendaţi temporar din funcţie. Raportat la aceste date, în concret, situaţia posturilor efectiv neocupate la nivelul judecătoriilor se apropie de 20%, aspect care afectează desfăşurarea activităţii magistraţilor şi care poate avea consecinţe asupra calităţii actului de justiţie".

De aceea, cele două asociaţii profesionale solicitau, prin aceeaşi intervenţie din 21 decembrie 2020, şi amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privitoare la judecarea apelurilor în complet format din 3 judecători.

Prin prisma precizărilor de mai sus, putem spune că înţelegem dorinţa liderului social-democrat Marcel Ciolacu de a face opoziţie la actuala putere, dar parcă nu poţi să faci opoziţie oricum, doar de dragul de a o face, aruncând în spaţiul public informaţii trunchiate sau neadevărate.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Fara supărare, acest articol este slugarnic la adresa guvernului și a noului regim politic ticalos din Romania. Parcă e articol de Scânteia care laudă realizarile partidului deși realizările guvermului României sunt fix zero, nothing, nada...zero barat, Romania e cea mai oropsita tara din UE în materie de măsuri de sprijin în context de Covid populația și HORECA au ajuns la disperare. Oamenii simpli nu au primit niciun ajutor de la guvern, deși în alte țări s-au dat bani cash fiecărei familii afectate de mizeria de globalism și pandemie.

    Ultima "realizare" a guvernului - a lăsat corporațiile din energie să-și bată joc de consumatori cu preturi umflate la început de an 2021, după ce anul 2020 a fost un adevărat dezastru.

    Niste nenorociți, populația știe acest lucru. 

    1. Tu ai citit ce se scrie în articol? Și mai bine zis ai înțeles? Sau ești doar băgător în seamă la fiecare articol din ziar, cum văd că ai obiceiul? Două din țepele uriașe descrise de Ciolacu nu se confirmă. Dacă ești un lider politic important, nu te prezinți pe FB, în fața cetățenilor, cu jumătăți de adevăr.

      Dar tu ai citit intrebarile de la referendumul din 2019? Daca ai votat ca oile fara sa citesti, nu mai comenta. Daca ai citit si ai impresia ca oug este ok cu ce au votat oamenii, inseamna ca ai nevoie de medicamente.

      Referendumul a vizat politica proasta a PSD privind OUG-urile pe Justiție. Dacă actualul guvern nu ar fi dat OUG-ul respectiv, activitatea instanțelor s-ar fi blocat din cauza lipsei judecătorilor, solutionarea dosarelor ar fi trenat și corupții ar fi scăpat. Dar probabil că, în calitate de susținătot PSD, exact asta dorești, antijustițiabilule!

      Mai exact, referendumul a fost facut contra OUG date de PSD. pentru ca PSD e nashpa iar golanul ala de la USRI e gigea deci poate face ce vrea muschii lui. La fel, muie psd este injuratura care ne uneste adica ceva bun iar aia care critica imbecilii au 'mimica' care incalca 'legea' Problema voastra este ca nu toti oamenii sunt retardati.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb