OPSPI: Sistemul dualist de administrare va aduce Transelectrica un echilibru pe termen lung

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie 2012

OPSPI: Sistemul dualist de administrare va aduce Transelectrica un echilibru pe termen lung

Acţionarii Transelectrica trebuie să decidă, în Adunarea Generală din 17 iulie, dacă vor modifica modul de administrare a companiei de la "sistem unitar" la "sis­tem dualist". Există voci care contestă propunerea pe motiv că "sis­temul dualist" va îngreuna procesul de decizie în Transelectrica, societate cu rol strategic în siguranţa sistemului energetic naţional.

Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care a demisionat recent din Consiliul de Administraţie al companiei, ne-a declarat că justificarea şi oportunitatea unei astfel de cereri constă în obligativitatea separării clare a activităţii de administrare de activitatea de control.

Domnia sa neagă că sistemul dualist va îngreuna procesul de decizie, arătând: "În sistemul dualist, avem consiliul de supraveghere şi directorat. Sistemul dualist va asigura un management mai echilibrat pe termen lung pentru Transelectrica. Adică, directorul general va conduce împreună cu alţi directori. Astfel, directorii din companie vor avea drepturi mai apropiate şi vor conduce colectiv, nu sunt toţi sub­ordonaţii unuia. Consiliul de Supraveghere este un echivalent al Consiliului de Administraţie, dar cu atribuţii suplimentare, mai aproape de modelul german".

Şeful OPSPI susţine că, deocamdată, sistemul dualist nu este propus decât la Transelectrica: "Pentru celelalte companii o să vedem ce spun şi candidaţii selectaţi pentru management profesionist. Ei pot propune schimbarea sistemului unitar de conducere dacă acest lucru îi va ajuta la îndeplinirea obiectivelor din planul de afaceri".

În Adunarea Generală a Acţionarilor Transelectrica din 17 iulie se va decide şi modificarea actului constitutiv al companiei dacă va fi aprobat sistemul dualist de administrare, dar şi mandatarea Consiliului de Adminis­traţie de a elabora şi propune un Cod de Guvernanţă corporativă corespunzător. Acţionarii vor mai trebui să mandateze Consiliul de Administraţie pentru adaptarea corespunzătoare a procedurii de selectare a managerilor privaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb