Acţionarii Transelectrica trebuie să decidă, în Adunarea Generală din 17 iulie, dacă vor modifica modul de administrare a companiei de la "sistem unitar" la "sistem dualist". Există voci care contestă propunerea pe motiv că "sistemul dualist" va îngreuna procesul de decizie în Transelectrica, societate cu rol strategic în siguranţa sistemului energetic naţional.
Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care a demisionat recent din Consiliul de Administraţie al companiei, ne-a declarat că justificarea şi oportunitatea unei astfel de cereri constă în obligativitatea separării clare a activităţii de administrare de activitatea de control.
Domnia sa neagă că sistemul dualist va îngreuna procesul de decizie, arătând: "În sistemul dualist, avem consiliul de supraveghere şi directorat. Sistemul dualist va asigura un management mai echilibrat pe termen lung pentru Transelectrica. Adică, directorul general va conduce împreună cu alţi directori. Astfel, directorii din companie vor avea drepturi mai apropiate şi vor conduce colectiv, nu sunt toţi subordonaţii unuia. Consiliul de Supraveghere este un echivalent al Consiliului de Administraţie, dar cu atribuţii suplimentare, mai aproape de modelul german".
Şeful OPSPI susţine că, deocamdată, sistemul dualist nu este propus decât la Transelectrica: "Pentru celelalte companii o să vedem ce spun şi candidaţii selectaţi pentru management profesionist. Ei pot propune schimbarea sistemului unitar de conducere dacă acest lucru îi va ajuta la îndeplinirea obiectivelor din planul de afaceri".
În Adunarea Generală a Acţionarilor Transelectrica din 17 iulie se va decide şi modificarea actului constitutiv al companiei dacă va fi aprobat sistemul dualist de administrare, dar şi mandatarea Consiliului de Administraţie de a elabora şi propune un Cod de Guvernanţă corporativă corespunzător. Acţionarii vor mai trebui să mandateze Consiliul de Administraţie pentru adaptarea corespunzătoare a procedurii de selectare a managerilor privaţi.